Evropa

Evropski komesar: Evropska komisija sprema akcioni plan za zapadno-balkansku rutu

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

18:58

Evropski komesar: Evropska komisija sprema akcioni plan za zapadno-balkansku rutu
Tanjug/AP/Gareth Fuller/PA - Copyright Tanjug/AP/Gareth Fuller/PA

veličina teksta

Aa Aa

Pre početka današnjeg vanrednog sastanka ministara za unutrašnje poslove EU posvećenom ilegalnoj migraciji evropski komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Šhinas je izjavio da Evropska komisija sprema akcioni plan za Zapadno- balkanski put.

"Fokus ovog sastanka je centralni Mediteran. To ne znači da nećemo da diskutiramo i o drugim putevima migracije. Mi planiramo da predstavimo akcioni plan za zapadno-balkanski put koji treba da bude na stolu na samitu između EU i lidera Zapadnog Balkana 6. decembra u Tirani", naveo je Šhinas.

Uoči sastanka Evropska komisija je predstavila Akcioni plan za centralni Mediteran, predlažući niz mera za rešavanje tekućih izazova duž rute, a jedan od ciljeva tog plana je jačanje saradnje sa zemljama trećeg sveta odakle je najveći broj migranata pobegao.

Ovaj akcioni plan ima za cilj suzbijanje ilegalne migracije preko Sredozemnog mora i jačanje solidarnosti i odgovornosti država članica. On treba da intenzivira saradnju sa zemljama porekla i tranzita, da obeshrabri neregularne i nesigurne migracije i ponudi rešenja u oblasti traganja i spasavanja.

Prema rečima komesarke Ilve Johanson, zadužene za unutrašnje poslove, akcioni plan takođe nastoji da ubrza primenu mehanizma solidarnosti, koji je u junu ove godine dogovorilo 19 zemalja članica EU.

Prema tom sporazumu zemlje članice treba da prime 8.000 izbeglica spašenih na plažama ili kraj mediteranskih obala južnih država članica EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa