Evropa

RAT U UKRAJINI Nova razmena zarobljenika, Herson na meti artiljerijskih i raketnih napada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/11/2022

-

09:19

RAT U UKRAJINI Nova razmena zarobljenika, Herson na meti artiljerijskih i raketnih napada
RAT U UKRAJINI Nova razmena zarobljenika, Herson na meti artiljerijskih i raketnih napada - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 276. dan rata u Ukrajini. Vrhovna rada Ukrajine usvojila je juče nacrt rezolucije u kojoj se traži priznavanje Ruske Federacije kao "države-sponzora terorizma" i zahteva se isključenje iz Ujedinjenih nacija. Za to vreme iz Rusije stižu drugačije poruke. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je "ujedinjenje Rusije i Donbasa trebalo da se desi mnogo ranije". U ratom zahvaćenoj Ukrajni trenutno je najveći problem se energentima, a više od šest miliona ljudi je bez struje.

Ključni događaji:

  •  "Zrno iz Ukrajine": Prikupljeno 150 miliona dolara za zemlje pogođene glađu
  • U artiljerijskim napadima na Herson stradalo najmanje 15 civila
  • U razmeni zarobljenika oslobođeno devet ruskih i 12 ukrajinskih boraca
  • Ukrajinski parlament traži isključenje Rusije iz UN
  • Putin: Ujedinjenje Rusije i Donbasa trebalo da se desi ranije
  • IAEA: Četiri ukrajinske nuklearke ponovo na mreži
  • Zelenski: Bez struje više od šest miliona ljudi
  • Berbok poziva na sastanak za pomoć Ukrajini
  • Putin: Nema potrebe za dodatnim regrutovanjem vojnika

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22. 40 "Zrno iz Ukrajine": Prikupljeno 150 miliona dolara za zemlje pogođene glađu

Svet je od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara dobio 10 miliona tona manje poljoprivrednih proizvoda nego u istom periodu 2021. godine, navodi se u sazajedničkom saopštenju Inicijative "Zrno iz Ukrajine" čiji je  domaćin bio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Cilj je bio da se pokrene plan za izvoz žitarica u vrednosti od 150 miliona dolara u zemlje koje su najviše pogođene glađu i sušom. Zelenski je rekao da je Kijev prikupio 150 miliona dolara iz više od 20 zemalja i Evropske unije za izvoz žitarica, između ostalih, u Etiopiju, Sudan, Južni Sudan, Somaliju i Jemen.

"Planiramo da pošaljemo najmanje 60 brodova iz ukrajinskih luka u zemlje koje se najviše suočavaju sa pretnjom gladi i suše", rekao je Zelenski na skupu. Francuski predsednik Emanuel Makron je u video obraćanju najavio doprinos od 6 miliona evra za transport i distribuciju ukrajinskog žita u Jemen i Sudan uz posredovanje Svetskog programa za hranu.

Tajug/AP/Efrem Lukatsky

 

20.16 Zelenski: Nekad su hteli da nas unište glađu, sada tamom i hladnoćom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je poručio da "Ukrajinci ne mogu biti slomljeni".

"Nekada su hteli da nas unište glađu, a sada mrakom i hladnoćom. Mi ne možemo biti slomljeni", napisao je predsednik Volodimir Zelenski na svom Telegram kanalu povodom Dana sećanja na žrtve Holodomora, masovne i namjrno izazvane gladi u doba Sovjetskog Saveza.

Šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak poručio je danas ''da će Rusija odgovarati za glad iz sovjetskog doba i smrt miliona Ukrajinaca tokom zime 1932-33. godine, ali i za sadašnje zločine''. Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug/AP/Andrew Kravchenko

 

19.50 Novak:Nadam se da će naredna godina doneti mir Ukrajini

Mađarska predsednica Katalin Novak, koja je danas posetila Kijev, izrazila je nadu da će mir u Ukrajini biti postignut naredne godine.

"Ova godina bila je godina rata, neka naredna bude godina mira. O tome sam govorila danas u Kijevu gde sam došla na poziv predsednika Ukrajine zajedno sa premijerima Poljske, Belgije i Litvanije", rekla je Novak, prenosi agencija RIA Novosti.

 

 

18.21 Zelenski: Poslaćemo najmanje 60 brodova u zemlje kojima preti glad

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio je domaćin samita u Kijevu kako bi promovisao svoju inicijativu "Zrno iz Ukrajine" za izvoz žitarica u zemlje koje su najugroženije od gladi i suše.

Ukrajinski lider je rekao da je plan pokazao da globalna bezbednost hrane "nisu samo prazne reči" za Kijev. Kremlj tvrdi da izvoz žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora nije stigao do najugroženijih zemalja.

"Planiramo da pošaljemo najmanje 60 brodova sa žitaricama iz ukrajinskih luka u zemlje koje se najviše suočavaju sa pretnjom od gladi i suše“, rekao je Zelenski na skupu.

17.30 Šef ukrajinske policije: 32 civila poginula u Hersonu posle povlačenja ruskih trupa

Šef ukrajinske nacionalne policije Igor Klimenko rekao je da su 32 civila poginula su u Hersonu od 9. novembra, kada su ruske snage bile prinuđene da se povuku iz grada koji su okupirali osam meseci, prenosi Gardijan navode portala Kijev independent.

Od tada ruske trupe često granatiraju Herson. Samo 24. novembra ruska vojska je izvršila 17 napada na grad, ubivši sedam i ranivši 21 osobu, navodi se u izveštaju načelnika Hersonske oblasti Jaroslava Januševiča.

15.16 U razmeni zarobljenika oslobođeno devet ruskih i 12 ukrajinskih boraca

Devet ruskih ratnih zarobljenika oslobođeno je danas u okviru dogovorene razmene zarobljenika sa Ukrajinom, javile su ruske novinske agencije, pozivajući se na informacije iz ministarstva odbrane Ruske Federacije.

"Kao rezultat pregovora danas 26. novembra vraćeno je devet ruskih vojnika koji su bili u životnoj opasnosti u zatočeništvu pod kontrolom kijevskog režima", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters. 

Istovremeno, Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika objavio je da je iz zarobljeništva olobođeno 12 ukrajinskih boraca koji su, kako je naveo, branili Marijupolj, černobilsku nuklearnu elektranu i Zmijsko ostrvo.

 

 

15.00 U Kijevu održan međunarodni samit o bezbednosti hrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio je domaćin međunarodnog samita u Kijevu na kojem se razgovaralo o bezbednosti hrane i izvozu poljoprivrednih proizvoda, a na kojem su učestvovali premijeri Belgije, Poljske i Litvanije i predsednik Mađarske.

Zelenski je otvorio samit govoreći na panelu koji su pratili šef njegovog kabineta i ukrajinski premijer.

Francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održali su govore na samitu putem video linka, preneo je Rojters.

13.39 Ministarstvo odbrane Rusije: Uništeno skladište municije za sistem HIMARS

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštio da je ruska vojska u Zaporoškoj oblasti uništila ukrajinsko skladište municije za protivvazdušne raketne sisteme HIMARS.

Dodaje se i da su uništena dva višecevna raketna sistema "Grad", u Harkovskoj oblasti.

12.47 Timošenko: U Herson stigla struja

U gradu Hersonu na jugu Ukrajine, koji je nedavno oslobođen od ruske okupacije, ponovo je uspostavljeno snabdevanje električnom energijom, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.

"Prvo snabdevamo strujom kritičnu gradsku infrastrukturu, a zatim odmah domaćinstva", napisao je Timošenko na Telegramu, preneo je Rojters. Inače, u Hersonu nije bilo struje, centralnog grejanja i tekuće vode u trenutku kada su ukrajinske snage preuzele grad 11. novembra nakon što se povukla ruska vojska.

12.13 U artiljerijskim napadima na Herson stradalo najmanje 15 civila

U ruskim artiljerijskim napadima u petak nastradalo je najmanje 15 civila u Hersonu koji je nedavno oslobođen, saopštili su lokalni zvaničnici.

Iako je grad sad pod kontrolom Ukrajine, on je blizu ruskih linija fronta sa druge strane reke Dnjepar. Grad se nalazi u dometu riske artiljerije i ruskih raketa.

Međunarodna dopisnica Euronews Anelis Borže kaže da su joj stanovnici Hersona rekli da ranije nisu doživeli takvo nasumično granatiranje.

"Kada su ukrajinske trupe pokušavale da povrate Herson, kažu da su napadi bili više proračunati, i da su se gađalje samo vojne mete. Sada, to se dešava skoro u celom gradu", rekla je ona. 

Tanjug/AP/Bernat Armangue

 

11.20 Lintila: Finska može da pošalje Ukrajini deo energetske opreme

Finski ministar ekonomije Mika Lintila izjavio je da Finska može da pošalje prvi deo energetske opreme kao pomoć Ukrajini u kojoj je teško oštećen elektroenergetski sistem, objavio je danas Gardijan.

Lintila je za finski informativni kanal Ile rekao da je započeo razgovore sa finskim preduzećima u energetskom sektoru da bi koordinirao napore za pomoć Ukrajincima. Lintila je juče napisao na Tviteru da je tražio od finskih kompanija donaciju opreme i da su preduzeća pozitivno odgovorila na zahtev.

10.22 Zelenski posetio oštećenu četvorospratnicu u Višgorodu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je grad Višgorod, severno od Kijeva, kako bi video četvorospratnicu koja je oštećena u ruskom raketnom napadu, preneo je "Gardijan".

Ukrajinski predsednik je, takođe, posetio jedan od brojnih centara za vanredne situacije koji su postavljeni da pruže grejanje, vodu, struju i mobilne komunikacije, dodao je Rojters.

Zelenski je u ranijem video obraćanju rekao da će Ukrajina prevazići sve izazove.

"Zajedno ćemo moći da prođemo kroz ovaj težak put za našu zemlju. Prevazići ćemo sve izazove i definitivno pobediti", poručio je Zelenski.

09.16 Evakuacija pacijenata iz hersonskih bolnica

Pacijenti iz bolnica u Hersonu se evakuišu zbog ruskih na taj grad na jugu Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici.

"Zbog stalnog ruskog granatiranja, evakuišemo pacijente iz hersonskih bolnica", rekao je Jaroslav Januševič, načelnik hersonske vojne administracije, prenosi Euronews.

Ruske snage su se pre dve nedelje povukle iz tog grada na Crnom moru, nakon što su ga zauzele početkom rata. 

09.11 London: Rusija verovatno skida nuklearne bojeve glave i gađa Ukrajinu

Rusija verovatno uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarelih nuklearnih krstarećih raketa i ispaljuje rakete bez bojevih glava na Ukrajinu, tvrdi vojna obaveštajna agencija Velike Britanije.

"Fotografije pokazuju olupinu oborene krstareće rakete AS-15, razvijene osamdesetih godina prošlog veka, isključivo pravljene u sklopu nuklearnog sistema. Bojeva glava je verovatno zamenjena nekim balastom", navodi se najnovijem obaveštajnom izveštaju ministarstva, prenela je ukrajinska "Pravda".

Britanci na Tviteru dodaju se da će "ovakav inertni sistem ipak prouzrokovati izvesnu štetu kroz kinetičku energiju rakete i nepotrošeno gorivo, ali je malo verovatno da će moći da obezbedi planiran uticaj na postavljene ciljeve".

Rusija se gotovo sigurno nada da će takve rakete delovati kao mamac i odvratiti ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, ocenjuju u Londonu.

"Kakve god da su namere Rusije, ova improvizacija ukazuje na stepen iscrpljenosti ruskih raketnih rezervi dugog dometa", dodaje ministarstvo.

09.05 Krenuo voz sa prvim stanovnicima Hersona koji su se odazvali pozivu ukrajinske vlade na evakuaciju

Uz Hersona je krenuo voz za Hmeljnicki sa prvih 100 stanovnika Hersona koji su se odazvali pozivu vlade na evakuaciju zbog problema nastalih usled oštećenja infrastrukture.

Među njima je 26 dece, sedam nepokretnih pacijenata i šest osoba sa invaliditetom, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, a prenosi Ukrinform.

Po dolasku u Hmeljnicki, svi evakuisani će dobiti sertifikate da su interno raseljena lica i državnu finansijsku pomoć.

Tanjug/AP//Bernat Armangue

 

Oni će imati besplatan smeštaj i dobijaće humanitarnu pomoć.

Ranije je načelnik Hersonske regionalne državne uprave Jaroslav Januševič pozvao na evakuaciju građana iz Hersona u druge delove Ukrajine, zbog, kako je naveo, velike opasnosti od granatiranja ruskih snaga i problema do kojih je došlo nakon oštećenja infrastrukture.

08.50 Zelenski kritikovao Klička zbog skloništa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kritikovao je gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička zbog loših rezultata u funkcionisanju skloništa uspostavljenih kako bi se pomoglo građanima koji su ostali bez struje i grejanja nakon ruskih napada.

Ukrajina je uspostavila hiljade takozvanih "centara nepobedivosti" gde ljudi mogu da se ugreju, dođu do vode, interneta i linkova za mobilne telefone. U večernjem obraćanju Zelenski je sugerisao da gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegovi zvaničnici nisu učinili dovoljno da pomognu.

"Nažalost, lokalne vlasti nisu dobro radile u svim gradovima. Konkretno, ima mnogo pritužbi u Kijevu... Blago rečeno, potrebno je da se više radi", rekao je on i istakao da nivo usluga dostupnih u mnogim centrima u Kijevu nije dovoljno dobar.

"Obratite pažnju - žiteljima Kijeva je potrebna veća podrška... mnogi (od njih) su bez struje 20 ili čak 30 sati. Očekujemo kvalitetan rad od kabineta gradonačelnika", naglasio je Zelenski.

On je, takođe, kritikovao one "koji su lagali" u svojim zvaničnim izveštajima, ali nije izneo detalje.

08.25 Ukrajinski parlament traži isključenje Rusije iz UN

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je juče nacrt rezolucije u kojoj se traži priznavanje Ruske Federacije kao "države-sponzora terorizma" i zahteva se isključenje iz Ujedinjenih nacija, navodi se na sajtu ukrajinskog parlamenta. Kao inicijator se navodi predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk i niz drugih parlamentaraca, prenela je RIA Novosti.

08.15 IAEA: Četiri ukrajinske nuklearke ponovo na mreži

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da su četiri ukrajinske nuklearne elektrane ponovo priključene na državnu elektroenergetsku mrežu. Četiri postrojenja bila su isključena sa mreže, posle ruskih raketnih napada na ukrajinsku infrastrukturu.

U saopštenju, IAEA navodi da je dobila obaveštenje od Kijeva da su danas ponovo u pogonu njene tri nuklearke, kao i da je spoljno napajanje strujom u četvrtak dobila i nuklearka Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom.

IAEA je saopštila da je jednonedeljna misija stručnjaka za nuklearnu bezbednost i bezbednost u nuklearnoj elektrani u Černobilju je završena i da će na zahtev ukrajinske vlade, IAEA će u narednim sedmicama rasporediti ekspertske misije u nuklearne elektrane Rovenskaja, Hmelnickaja i Južnoukrajinskaja.

07.50 Putin: Nema potrebe za dodatnim regrutovanjem vojnika

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da nije potrebno dodatno regrutovanje vojnika u sklopu delimične mobilizacije, prenosi RIA Novosti. Tokom sastanka predsednika Rusije i majki vojnika koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, on je naveo i da je sada jasno da je ujedinjenje Rusije i Donbasa trebalo da se desi mnogo ranije.

"Sada je postalo veoma jasno da je ovo ujedinjenje trebalo da se desi ranije. Možda ne bi bilo toliko civilnih žrtava i ne bi ubijeno toliko dece u bombardovanjima. Na kraju, desilo se ujedinjenje i to je dobro", rekao je Putin.

07.40 Zelenski: Bez struje više od šest miliona ljudi

Više od šest miliona ljudi u Ukrajini i dalje je bez struje, rekao je juče ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je naveo da je ključni zadatak sada obezbeđivanje energije i apelovao na građane da štedljivo troše.

Lokalnim vlastima je naložio da se više angažuju oko takozvanih "tačaka nepobedivosti" odnosno posebno opremljenih šatora u kojima se građani mogu ugrejati, napuniti elektronske uređaje, koristiti internet i dobiti toplo piće kojih je, kako je dodao, u zemlji više od 4.000.

07.20 Ukrajina: U ruskom napadu na Herson sedam mrtvih, 21 osoba povređena

Broj poginulih u napadu ruskih snaga na Herson povećan je na sedam, a 21 osoba je povređena, saopštio je juče načelnik regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič.

"Samo za jedno veče - 21 ranjen i sedam mrtvih", napisao je Januševič na Telegramu pre dve večeri. Agencija Interfaks Ukrajina prenosi da su ruske snage sinoć ponovo gađale Herson iz višecevnih raketnih bacača i artiljerije, a da je na meti bio stambeni deo grada.

Komentari (0)

Evropa