Evropa

Preminuo beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2022

-

17:54

Preminuo beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej
Preminuo beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej preminuo je u 64. godini, javila je danas državna novinska agencija Belta. Makej je obavljao funkciju šefa diplomatije od 2012, preneo je Rojters.

Makej je rođen 1958. u zaseoku Nekraševiči u Hrodnanskoj oblasti u Belorusiji koja je tada pripadala ŠR.

Diplomirao je na Minskom državnom pedagoškom institutu za strane jezike 1980. godine, a služio je u Oružanim snagama ŠSR-a i Oružanim snagama Belorusije nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Makej je 1993. diplomirao na Austrijskoj diplomatskoj akademiji, nakon čega je bio sekretar više odeljenja u ministarstvu, a od 2000. do 2008. bio je pomoćnik beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, a od 2008. do 2012. šef kabineta predsednika.

Dačić: Veliki gubitak za narod Belorusije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas saučešće povodom smrti ministra spoljnih poslova Belorusije Vladimira Makeja.

"U ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije i u svoje lično ime, primite duboko saučešće povodom smrti mog druga i kolege Vladimira Vladimiroviča Makeja. Sa tugom i nevericom sam primio vest o njegovoj iznenadnoj smrti", naveo je Dačić u saučešću beloruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Dodao je da odlazak Makeja predstavlja nenadoknadiv gubitak za narod Belorusije, kolektiv Ministarstva spoljnih poslova te države, kao i državno rukovodstvo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Pamtiću ga kao talentovanog i vrednog državnika i iskrenog patriotu koji je u ovim složenim vremenima i okolnostima uvek sprovodio uravnoteženu i miroljubivu spoljnu politiku, u skladu sa interesima i u korist naroda Belorusije", kazao je Dačić i dodao:

"Njegova prerana smrt predstavlja gubitak i za Srbiju. Izgubio sam prijatelja i kolegu, partnera koji je postojano i neumorno radio na stalnom unapređenju odnosa naše dve zemlje".

Komentari (0)

Evropa