Evropa

Stoltenberg: NATO će učiniti sve da odbrani saveznike

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2022

-

18:47

Stoltenberg: NATO će učiniti sve da odbrani saveznike
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas posle podne u Bukureštu da će NATO učiniti sve da odbrani svoje saveznike.

Stoltenberg je, na konferenciji za štampu, posle susreta sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, rekao da ta zemlja doprinosi borbenoj grupi u Poljskoj, misijama na Kosovu i u Iraku, kao i da je domaćin ključnog sistema za odbranu NATO-a od balističkih raketa.

Pozdravio je snažnu posvećenost Rumunije održavanju potrošnje na odbranu iznad 2 odsto BDP-a. 

„Ulaganje u našu odbranu je od suštinskog značaja jer se suočavamo sa najvećom bezbednosnom krizom u jednoj generaciji“, naglasio je on.

Stoltenberg je preneo da su razgovarali o bezbednosti u regionu Crnog mora, koji je od strateškog značaja za ceo NATO i izazove koje predstavlja ruski ilegalni rat u Ukrajini.

„Kao odgovor na agresiju Rusije, NATO pojačava svoje prisustvo od Baltičkog do Crnog mora. Osnovali smo nove borbene grupe, uključujucći i onu koju predvodi Francuska ovde u Rumuniji. Kanadski borbeni avioni takođe pomažu da vaše nebo bude bezbedno. A američke rakete Patriot pojačavaju vašu odbranu“, rekao je on.

To, kaže, šalje jasnu poruku da je „NATO tu“. „Učinićemo sve što je potrebno da zaštitimo i odbranimo sve saveznike“, podvukao je Stoltenberg.

Najavio je da će na sutrašnjem sastanku u Bukureštu, ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a razmotriti načine da Alijansa pojača podršku Ukrajini, kao i drugim partnerima koji se, kako tvrdi, suočavaju sa ruskim pritiskom - Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji.

„Ne možemo dozvoliti da Putin pobedi. To bi pokazalo autoritarnim liderima širom sveta da svoje ciljeve mogu postići upotrebom vojne sile. I učiniti svet opasnijim mestom za sve nas. Dakle, u našem je bezbednosnom interesu da podržimo Ukrajinu“, kazao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa