Evropa

Eksplozija u ukrajinskoj ambasadi u Madridu, aktiviran antiteroristički protokol

Komentari

Autor: CNN

30/11/2022

-

14:43

Eksplozija u ukrajinskoj ambasadi u Madridu, aktiviran antiteroristički protokol
Ambasada Ukajine u Madridu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U ukrajinskoj ambasadi u Madridu došlo je do ekplozije pri čemu je lakše povređena jedna osoba, saopštilo je špansko ministarstvo unutrašnjih poslova. Povređena osoba, ukrajinski državljanin zaposlen u Ambasadi je nakon ukazane pomoći otpušten iz bolnice. Policija je aktivirala antiteroristički protokol i ogradila prostor gde se nalazi ambasada.

Prema izvorima koje je citirao Efe, eksploziv je bio u koverti koju je povređeni radnik dobio, a koverta je bila naslovljena na ambasadora Serhija Pohorelceva. Stigla je običnom poštom i nije prošla kroz skener, već ju je otvorilo obezbeđenje u bašti ambasade.

Još nema informacija iz same ambasade.

Stambena oblast koja okružuje ukrajinsku ambasadu u severozapadnom Madridu je ograđena, a jedinica za uklanjanje bombi je raspoređena na licu mesta, javila je državna televizija TVE.

Pojačane mere bezbednosti u svim ambasadama Ukrajine u svetu

Ukrajina je danas pojačala mere bezbednosti u svojim ambasadama u inostranstvu nakon što su španska policija i vlada saopštile da je jedan zaposleni u ukrajinskoj ambasadi u Madridu danas povređen kada je otvorio pismo-bombu.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je sve ukrajinske ambasade u inostranstvu da hitno pojačaju mere bezbednosti. Kuleba je takođe pozvao španske kolege da preduzmui hitne mere za istragu napada.

Ukrajinski ministar je rekao da ko god da stoji iza napada neće uspeti da zastraši ukrajinske diplomate ili da ih zaustavi da svakodnevno rade na jačanju Ukrajine i suprotstavljanju ruskoj agresiji.

Pismo, koje je stiglo običnom poštom i nije skenirano, izazvalo "veoma malu povredu na domalom prstu desne ruke“ jednog zaposlenog u ukrajinskoj ambasadi, rekla je predstavnica vlade u Madridu, Mercedes Gonzales, za televiziju Telemadrid. Incident istražuju forenzičari i obaveštajni istražitelji, saopštila je španska policija. Viši španski sud vodiće istragu.

Komentari (0)

Evropa