Evropa

Dogovor EU: Cena za rusku naftu ograničena na 60 dolara po barelu, odluku usvojili i G7 i Australija

Komentari

Autor: Euronews/Jorge Liboreiro, Efi Koutsokosta

02/12/2022

-

18:12

Dogovor EU: Cena za rusku naftu ograničena na 60 dolara po barelu, odluku usvojili i G7 i Australija
Dogovor EU: Cena za rusku naftu ograničena na 60 dolara po barelu, odluku usvojili i G7 i Australija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je danas Češka koja predsedava EU. Istu odluku usvojili su potom i Grupa sedam najrazvijenijih zemalja na svetu (G7) i Australija, javio je AP.

"Ambasadori su upravo postigli dogovor o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morskim putem", navela je Češka, preneo je Rojters.

Sledi pisana procedura, a odluka će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu, saopštila je Češka.

Prethodno je poljski ambasador pri EU Andžej Sados rekao da je Poljska je pristala na sporazum EU o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morem od 60 dolara po barelu.  Varšava je insistirala da cena bude ispod tržišne, kako bi se ograničili prihodi Moskvi da finansira rat u Ukrajini.

Ovoj odluci je prethodila inicijativa G7 da dodatno oslabi sposobnost Kremlja da vodi rat protiv Ukrajine, piše Euronews.

Ambasadori su proveli više dana u intenzivnoj debati o tome koliko visoka ili koliko niska cena  bi trebalo da bude, pokušavajući da pronađu balans između potrebe da se umanje ruski prihodi i izbegne bilo kakav nagli poremećaj na globalnom tržištu.

Posle pregovora u poslednjem trenutku, Češka kao predsedavajuća EU je navela u saopštenju da su „ambasadori upravo postigli dogovor o ograničenju cena za rusku pomorsku naftu“, prenosi AP.

Odluka mora da bude zvanično odobrena uz pisanu proceduru, ali se očekuje da će dobiti saglasnost.

Diplomate koje su upoznate sa situacijom rekle su za Euronews da su Poljska i baltičke države zauzele čvrst stav i zalagale se za snažno ograničenje, koje ide do 30 dolara po barelu, dok su Grčka, Kipar i Malta, čije domaće brodarske industrije igraju ključnu ulogu u međunarodnom transportu ruske nafte, zahtevale gornju granicu od 70 dolara.

Tokom pregovora pokušano je iznalaženje kompromisa između dve strane, sa prvim kompromisom od 65 dolara po barelu i drugim od 62 dolara, što je istočnoevropska grupa još smatrala previsokim. Razgovori su se takođe fokusirali na sprovođenje, transparentnost i potencijalni novi niz sankcija EU.

Rusija, međutim, već prodaje svoju naftu tipa Urals po sniženoj ceni, koja se poslednjih nedelja kretala između 77 i 64 dolara po barelu – oko 20 dolara jeftinije od referentne nafte Brent.

Prema planu, Rusija će izgubiti razliku između komercijalne i limitirane cene. Ograničenje će se redovno revidirati u skladu s promenama u energetskom sektoru. S obzirom na to da se cena proizvodnje nafte procenjuje na oko 20 dolara po barelu, ova cena bi i dalje omogućavala Rusiji profit od izvoza crnog zlata.

Nakon što ga G7 odobri, ograničenje će stupiti na snagu 5. decembra kada stupa na snagu osmi paket sankcija EU prema Ruskoj Federaciji, i to je potez koji će ukloniti milione barela sa tržišta.

Bela kuća pozdravila odluku EU

Bela kuća je pozdravila vesti da je Evropska unija danas "nastupila zajednički" po pitanju ograničenja cene na rusku morsku naftu na 60 dolara po barelu i dodala da će to uticati na limitiranje ruskih prihoda.

"I dalje verujemo da će ograničenje cene pomoći da se limitira sposobnost gospodina Putina da profitira od nafte, što će mu otežati finansiranje njegove ratne mašinerije kojom se ubijaju nevini Ukrajinci", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, preneo je Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa