Evropa

Protest studenata, roditelja i prosvetnih radnika u Budimpešti zbog otpuštanja nastavnika

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2022

-

19:45

Protest studenata, roditelja i prosvetnih radnika u Budimpešti zbog otpuštanja nastavnika
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade studenata, roditelja i prosvetnih radnika protestovale su danas u glavnom gradu Mađarske u znak solidarnosti sa nastavnicima otpuštenim iz prestižnih srednjih škola u Budimpešti.

Nastavnici su pozvali na građansku neposlušnost zahtevajući veće plate, rešenje za sve veći nedostatak nastavnog kadra i pravo na štrajk, prenosi Rojters.

Nakon nacionalnog protesta nastavnika u januaru 2022. godine, Vlada premijera Viktora Orbana ograničila je pravo na štrajk, navodi Rojters. 

Po nalogu mađarskog MUP, otpušteno je nekoliko nastavnika iz tri vodeće budimpeštanske srednje škole zbog učešća u protestima i neodržavanja nastave.

Na današnjim protestima u Budimpešti učenici su nosili transparente na kojima je pisalo ''Ruke dalje od naših nastavnika'' i ''Sramota Orbana''.

''Ovo je psihološki rat. Ali mi nismo u ratu, ja sam nastavnica", rekla je Marija Nemeš, 50-godišnja nastavnica engleskog koja je ove nedelje otpuštena posle skoro 20 godina rada u školi jer je negodovala zbog plate od 600 evra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa