Evropa

Lajen: EU će prilagoditi svoja pravila o državnoj pomoći

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2022

-

16:19

Lajen: EU će prilagoditi svoja pravila o državnoj pomoći
Lajen: EU će prilagoditi svoja pravila o državnoj pomoći - Copyright Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Evropska Unija će prilagoditi svoja pravila o državnoj pomoći kako bi sprečila izmeštanje investicija izazvanih novim paketom subvencija SAD za zelenu energiju, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Konkurencija je dobra, ali ovo takmičenje mora da poštuje jednake uslove", rekla je Fon der Lajen u govoru u Brižu, preneo je Rojters.

Dodala je da bi američki zakon o smanjenju inflacije trebalo da natera EU da razmisli o tome kako može da poboljša okvire državne pomoći i da ih prilagodi novom globalnom okruženju.

Države članice Evropske unije strahuju da bi američki Zakon o smanjenju inflacije od 430 milijardi dolara sa svojim izdašnim poreskim olakšicama mogao da odvuče kompanije iz EU i stavi u nepovoljan položaj evropske kompanije, od proizvođača automobila do proizvođača zelene tehnologije. 

Ova tema je jedna od nekoliko na dnevnom redu sastanka Saveta za trgovinu i tehnologiju SAD-EU koji se sutra održava, a učesnici su američki državni sekretar Entoni Blinken, sekretarka za trgovinu Đina Rajmondo i američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai, zajedno sa potpredsednicima Evropske komisije Valdisom Dombrovskisom i Margrete Vestager.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

04.12.2022 22:11

Bliži se kraj germanskog četvrtog Rajha, nikada nije u potpunosti ni oformqen, ali su namere potomaka fašista očigledne, ne ralikuju se od Hitlerovih u ciqevime, razlikuju se samo po metodama.

Evropa