Biznis vesti

EU protiv američkog Zakona o smanjenju inflacije: Najmanje 9 tačaka u suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine

Komentari

Autor: CNBC

10/11/2022

-

11:41

EU protiv američkog Zakona o smanjenju inflacije: Najmanje 9 tačaka u suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine
EU protiv američkog Zakona o smanjenju inflacije: Najmanje 9 tačaka u suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Države članice Evropske unije odlučno su stale protiv Zakona o smanjenju inflacije američkog predsednika Džoa Bajdena, jer strahuju da bi ova regulativa mogla naneti štetu evropskim kompanijama i ekonomijama.

Ministri finansija 27 članica EU raspravljali su o sveobuhvatnom američkom zakonu, koji su zakonodavci u SAD odobrili u avgustu i koji uključuje rekordnih 369 milijardi dolara potrošnje na klimatske i energetske politike. Otpor evropskih zvaničnika usledio je nakon što je Evropska komisija saopštila da postoji "ozbiljna zabrinutost" u vezi sa dizajnom finansijskih podsticaja u američkom paketu mera, piše CNBC.

Oni prenose izjavu zvaničnika EU koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti teme, a koji je rekao da je svaki ministar u EU saglasan da ovo jeste zabrinjavajuće na evropskom nivou i da treba da se razmotri koje bi rešenje bilo najbolje.

On je dodao da “postoji politički konsenzus između 27 ministara da američki plan ugrožava evropsku industriju”.

Iz Brisela navode da u američkom Zakonu za smanjenje inflacije postoji najmanje devet tačaka koje su potencijalno u suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine.

Šta je kamen spoticanja?

Jedan od najvećih kamena spoticanja za Evropljane su američke poreske olakšice za električne automobile proizvedene u Severnoj Americi. To bi moglo da stvori problem evropskim proizvođačima automobila koji se fokusiraju na električna vozila, kao što je Volkswagen.

"Ono što mi na kraju tražimo jeste da EU, kao bliski saveznik SAD, ima status sličan onom koji imaju Meksiko i Kanada", rekao je evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis na konferenciji za medije.

profimedia

 

Sličnu zabrinutost su izrazili i južnokorejski zvaničnici, s obzirom na to da bi set američkih mera mogao da ograniči poslovanje automobilskog proizvođača Hyundai i drugih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama. Zvaničnik EU rekao je da je francuski ministar finansija Bruno Le Mer poručio kolegama da ne traži oštru negativnu odluku protiv američkih prijatelja, već da želi da ovo bude "poziv za buđenje" evropskim kolegama koji treba da zaštite interese domaćih preduzeća.

Francuski zvaničnici se dugo zalažu za stratešku nezavisnost, odnosno da EU bude nezavisnija od Kine i SAD, recimo, pružanjem podrške sopstvenoj industriji.

Francuski predsednik Emanuel Makron je prošlog meseca izjavio da bi EU trebalo da razmotri regulativa "Kupujmo evropsko" kako bi zaštitila domaće proizvođače automobila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis