Biznis vesti

Inflatorni pritisci u SAD malo popustili, ali su još jaki - u julu najviše pale cene benzina, a poskupela hrana

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2022

-

17:17

Inflatorni pritisci u SAD malo popustili, ali su još jaki - u julu najviše pale cene benzina, a poskupela hrana
Inflatorni pritisci u SAD malo popustili, ali su još jaki - u julu najviše pale cene benzina, a poskupela hrana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Državama je usporila rast u julu na 8,5 odsto na godišnjem nivou, jer su inflatorni pritisci malo popustili, pri čemu su najviše pale cene benzina.

Potrošačke cene su u julu u odnosu na prethodni mesec zabeležile nulti rast, jer je pojeftinjenje energenata za 4,6 odsto i benzina za 7,7 procenata neutralisalo mesečni rast cena hrane od 1,1 posto i režijskih troškova stanovanja od 0,5 odsto, prenosi CNBC.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DŽons predviđali su rast inflacije u julu od 8,7 odsto na godišnjem nivou i od 0,2 procenta na mesečnom. Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, porasla je za 5,9 posto međugodišnje i za 0,3 procentau odnosu na jun.

Iako su podaci o inflaciji niži od očekivanih, inflatorni pritisci su još jaki.

Najbrži tempo rasta cena hrane od 1979.

Cene hrane su povećane za 10,9 procenata u odnosu na jul prošle godine, što je najbrži tempo od maja 1979. Struja je na mesečnom novou poskupela za 1,6 odsto, a na godišnjem za 15,2 procenta. Ukupan indeks cena energenata je za 32,9 posto viši nego godinu dana ranije.

Polovna vozila su pojeftinila za 0,4 odsto na mesečnom nivou, odeća za 0,1 procenat, dok su cene transporta niže za 0,5 posto, usled pada cena avio-karata za 1,8 procenata mesečno, odnosno za 7,8 posto u odnosu na jul 2021. Režijski troškovi stanovanja, koji čine oko jednu trećinu pondera indeksa potrošačkih cena, nastavili su da rastu, pri čemu na godišnjem nivou beleže porast od 5,7 procenata.

Nakon izveštaja o inflaciji, tržišni akteri su promenili procene o povećanju referente kamate Federalnih rezervi, pri čemu sada daju veće šanse povećanju manjem od 0,5 procentnih poena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis