Biznis vesti

FED najavljuje novo podizanje kamatnih stopa početkom maja

Komentari

Autor: CNBC / Tanjug

22/04/2022

-

12:23

FED najavljuje novo podizanje kamatnih stopa početkom maja
FED najavljuje novo podizanje kamatnih stopa početkom maja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Federalnih rezervi (FED) DŽerom Pauel potvrdio je odlučnost američke centralne banke da smanji inflaciju, saopštivši da je agresivnije povećanje njenih kamatnih stopa moguće već na zasedanju FED-a sledećeg meseca, 3. i 4. maja.

"Rekao bih da će na stolu biti predlog od 50 baznih poena na majskom sastanku", rekao je Pauel na panelu održanom u okviru prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu u čevtrak, prenosi CNBC.

Pauelove izjave u suštini odgovaraju očekivanjima tržišta da će FED odstupiti od svojih uobičajenih povećanja referentne kamate za 25 baznih poena i krenuti jače u obračun s inflacijom koja je dostigla u martu godišnji nivo od 8,5 posto, najviši u poslednjih više od 40 godina.

Prema procenama berzanskih aktera, kamatne stope FED-a na prekonoćne pozajmice banaka i druge vrste zaduživanja dostići će do kraja godine 2,75 procenata.

Da li je inflacija u martu dostigla vrhunac?

Pauelove izjave su uzdrmale cene akcija na Vol Stritu, pri čemu je industrijski indeks Dau DŽons pao za više od 400 poena, a tehnološki Nasdak za više od 2,0 odsto. Prinosi na državne dužničke hartije SAD su istovremeno porasli, dostižući nivo od 2,9 posto na referentne desetogodišnje obveznice.

"Naš cilj je da koristimo sve alate kojima raspolažemo kako bismo vratili usklađenost između potražnje i ponude tako da inflacija krene naniže, i da to činimo bez usporavanja privrede koje bi rezultiralo recesijom“, rekao je Pauel.

On je naveo da je vraćanje cenovne stabilnosti "apsolutno neophodno", jer "ekonomije ne funkcionišu bez stabilnosti cena". Takođe je ocenio da je inflacija u SAD možda u martu dostigla stvarni vrhunac, "ali mi to ne znamo, pa nećemo računati na to".

Pored povećanja kamatnih stopa, očekuje se da će FED uskoro početi da smanjuje količinu obveznica koje drži. Bilans stanja centralne banke sada iznosi blizu 9,0 biliona dolara, prvenstveno se sastoji od državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti, napominje američki medij.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis