Biznis vesti

FED najavio podizanje kamata - kada bi mogli poskupeti krediti?

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2021

-

11:04

FED najavio podizanje kamata - kada bi mogli poskupeti krediti?
FED najavio podizanje kamata - kada bi mogli poskupeti krediti? - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Američke Federalne rezerve (FED) znatno su podigle svoje inflacione prognoze za ovu godinu na zasedanju završenom kasno sinoć i najavile bliži vremenski okvir u kojem će krenuti s povećanjem kamatne stope. Međutim, centralna banka SAD nije dala nagoveštaje o tome kada će početi da smanjuje svoj agresivni program kupovine obveznica, iako je predsednik FED-a Džerom Pauel priznao da su zvaničnici razgovarali o tom pitanju na sastanku, izveštava CNBC.


Kao što se i očekivalo, Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji odlučuje o monetarnoj politici, jednoglasno je ostavio referentnu kamatnu stopu na kratkoročno zaduživanje blizu nule. Ipak, zvaničnici su nagovestili da bi do povećanja stope moglo doći već 2023. godine, dok su u martu rekli da ne očekuju podizanje kamate bar do 2024. Grafikon o očekivanjima pojedinačnih članova FOMC-a ukazuje na potencijalno dva povećanja kamate 2023. godine.

Mada je FED podigao stopu očekivane inflacije u ovoj godini na 3,4 posto, što je za pun procentni poen više od martovske projekcije, u saopštenju sa sednice se ponovo navodi da su inflatorni pritisci „prolazni“. Povećanje inflatornih očekivanja FED-a dolazi nakon najvećeg rasta potrošačkih cena u SAD u poslednjih 13 godina.

Otvaranje ekonomije - rizik od inflacije


Tržišta su odreagovala na vesti FED-a, pri čemu su akcije pale, a prinosi na državne obveznice porasli, jer su investitori očekivali pooštravanje monetarne politike, uključujući eventualno usporavanje kupovine obveznica već ove godine. Čak i uz povećanu prognozu rasta potrošačkih cena za ovu godinu, Komitet i dalje smatra da će se inflacija dugoročno kretati u oviru ciljane stope od 2,0 procenta.

"Očekujemo da će se visoka stopa inflacije sada smanjiti", rekao je Pauel na konferenciji za novinare nakon sednice.

Upozorio je, ipak, da dinamika ponovnog otvaranja ekonomije "povećava mogućnost da se inflacija pokaže višom i postojanijom nego što mi predviđamo“. Zvaničnici centralne banke su, takođe, podigli projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu na 7,0 posto sa ranijih 6,5 procenata. Procena nezaposlenosti ostala je nepromenjena na 4,5 odsto.

„Ovaj brži rast je odraz kontinuiranog povratka ekonomske aktivnosti sa depresivnog nivoa, ali faktori na koje pandemija više utiče su i dalje slabi, mada pokazuju poboljšanje“, rekao je Pauel.

FOMC je podigao kamatu koju plaća na višak rezervi za pet baznih poena na 0,15 posto.

Preporuka za vas

Bankarske usluge poskupele, naplaćuje se i provera stanja na bankomatu – da li su korisnicima vezane ruke
Istekao rok za zamenu franaka po povoljnim uslovima: Sada banke i menjači odlučuju o proviziji

Komentari (0)

Biznis