Novac

Tabaković: Ne postoji realan strah da će kamate na kredite rasti u 2022.

Komentari

Autor: TV Prva / Tanjug

28/12/2021

-

11:26

Tabaković: Ne postoji realan strah da će kamate na kredite rasti u 2022.
Tabaković: Ne postoji realan strah da će kamate na kredite rasti u 2022. - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da u Srbiji neće doći do povećavanja kamatnih stopa na evro indeksirane kredite jer, kako kaže, iz Evropske centralne banke (ECB), čije odluke utiču i na naše tržište, govore da neće podizati kamatne stope.

Tabaković je navela da je Banka Engleske podigla kamatne stope, ali da američke Federalne rezerve (FED) i Evropska centralna banka (ECB) to još ne nameravaju.

"ECB svoje programe kupovine aktive smanjuju i za sada ono što komuniciraju javno, kažu da neće biti povećanja kamatne stope, jer i oni, kao i mi, vode računa o tome da mi moramo zadržavanjem kamatnih stopa da podstičemo rast i potrošnju građana", rekla je Tabaković za TV Prva.

Da li će i kako, navodi, okolonosti dovesti do promene u odlukama ECB-a ostaje da se vidi. Ona je istakla da za sada ne postoji realan strah da će u 2022. godini da se povećavaju kamate na evro indeksirane kredite, jer veliki broj banaka koje posluju kod nas pozajmljuju novac iz matica iz inostranstva, pa u toj meri mi zavisimo od tih odluka ECD-a.

Guverner je naglasila da je i ovoj situaciji važan kreditni rejting zemlje i da je od velikog značaja kada nam kreditne rejting agencije kažu da je Srbija zdržala kreditni rejting i poboljšala izglede za investicioni.

"To za građane znači da imaju sigurnost da Srbija ide dobrim putem i to znači da će zadržavanje kamatnih stopa za godinu dana ostati ili porasti gotovo beznačajno", rekla je Tabaković.

Štednja u dinarima pet puta veća

Guverner Narodne banke Srbije je izjavila danas da građani Srbije imaju sve više poverenja u svoju valutu, što pokazuje podatak da se povećava štednja u dinarima. Tabaković je istakla da je, u odnosu na 2012. godinu, pet puta uvećana štednja u dinarima. Navela je da i danas štedimo više u evrima nego u dinarima, jer je to, kako kaže, nasleđe.

"Mi to menjamo, jer je pet puta uvećana štednja u dinarima nego u odnosu na 2012. godine. Prešli smo tu magičnu brojku od 100 milijardi dinara štednje u dinarima, ali to i dalje nije mnogo, jer je i dalje najveće učešće u evrima", rekla je Tabaković za TV Prva.

Istakla je da nije lako uveriti one građane, koji su u prošlosti zbog velike inflacije izgubili sve, da svoju ušteđevinu u evrima pretvore u dinare. Dodala je da NBS daje redovno informacije o tome koliko je isplativija štednja u dinarima.

Preporuka za vas

Do kredita samo uz nekoliko klikova, umesto dosadašnjeg čekanja ispred šaltera

Komentari (0)

Biznis