Evropa

Italija će primiti više od 500 migranata sa dva spasilačka broda

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2022

-

20:49

Italija će primiti više od 500 migranata sa dva spasilačka broda
Tanjug/AP/Candida Lobes/MSF - Copyright Tanjug/AP/Candida Lobes/MSF

veličina teksta

Aa Aa

Italija je danas pristala da primi više od 500 migranata sa dva spasilačka broda kod svoje obale, nakon što je još jedan brod sa 33 migranta pristao tokom noći na južnom italijanskom ostrvu Lampeduzi.

Lekarima bez granica (MSF) koji upravljaju Geo Barencovim brodom na kojem se nalazi 248 migranata rečeno je da krenu ka luci Salerno na jugu Italije, saopštio je MSF.

Oni su naveli da će biti potrebno više od 24 časa da stignu tamo sa svoje sadašnje lokacije kod istočne obale Sicilije, ali su pozdravili odluku.

Italijanski mediji preneli su da će Humaniti 1, drugom brodu koji vodi humanitarna organizacija SOS Humaniti biti dozvoljeno da pristane u luci Bari, u jugoistočnom regionu Pulje.

Na brodu se nalazi 261 osoba, uključujući oko 30 žena, od kojih su neke trudne i preko 90 maloletnih lica, većinom bez pratnje.

Migranti na brodu koji je pristao na Lampeduzi spaseni su iz malog drvenog čamca u Sredozemnom moru dva dana ranije i prebačeni na spasilački brod Lui Mišel.

"Kako se vreme opasno pogoršavalo, dozvola za ulazak na Lampeduzu stigla je u poslednjem trenutku", naveli su operateri Lui Mišela na Tviteru.

Govoreći na marginama samita Evropa-Mediteran u španskom gradu Alikanteu, italijanski ministar inostranih poslova Antonio Tajani rekao je da je "svaki slučaj jedinstven" misleći na brodove nevladinih organizacija. 

On je potvrdio da će najmanje jedan brod pristati u Salernu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa