Evropa

Borelj: Revidiran predlog Francuske i Nemačke za Kosovo i Metohiju, sada ga podržavaju sve članice EU

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

21:05

Borelj: Revidiran predlog Francuske i Nemačke za Kosovo i Metohiju, sada ga podržavaju sve članice EU
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da je trenutna situacija na KiM neprihvatljiva i da je od država članica zatražio da, ako bude neophodno, pojačaju svoje snage unutar Euleksa.

Borelj je na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova EU izjavio “da od avgusta ove godine region živi u začaranom krugu tenzija, provokacija i akcija koje su eskalirale u poslednjih nekoliko dana i izazvale ozbiljne bezbednosne incidente, uključujući i napad na misiju Euleksa i kosovsku policiju''.

On je dodao da na KiM barikade blokiraju puteve, što je, kako je naveo, ''neprihvatljivo od partnera koji žele evropsku budućnost''.

''Ova situacija se mora okončati i barikade moraju biti uklonjene. Mir se mora vratiti. Savet (EU) je jasno pozvao obe strane da se smire i uzdrže od nasilnih i provokativnih akcija'', dodao je Borelj.

Revidiran predlog Francuske i Nemačke

Borelj je rekao i da nedavno revidirani predlog EU koji su podržavale Nemačka i Francuska, a koji je prosleđen Beogradu i Prištini, sada ima ''snažnu podršku'' svih 27 članica Unije.

Šef diplomatije EU je izrazio nadu da će se Beograd i Priština posvetiti deaskalaciji situacije i povratku dijalogu.

''Strane se moraju vratiti dijalogu. To je zadatak koji je EU dobila od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a i ja, kao medijator. Ovo je neophodno za obe strane na evropskim putevima. Posle letnjih incidenata doneli smo predlog za dvojicu lidera, ažurirali smo ga poslednjih nedelja, posle poslednjeg dogovora koji smo postigli o tablicama, za koji smo se nadali da ćemo izbeći tenzije. Ponudili smo taj predlog i moramo ga hitno izneti. Srećan sam što smo za ovu inicijativu dobili snažnu podršku svih ministara. Sada je to predlog 27 država EU“, rekao je Borelj.  

Borelj je dodao da je zbog trenutne situacije na KiM zamolio specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da u sredu otputuje u posetu Beogradu i Prištini.   

“Poslednji incidenti potvrđuju zabrinjavajući spiralu u odnosima i koji donose štetne posledice za ljude na Kosovu, u Srbiji i regionu”, izjavio je Borelj.   

Dodao je da će Lajčakova poseta Beogradu i Prištini uslediti dan pre samita lidera EU. Borelj je precizirao da će na tom samitu on lično informisati lidere EU o situaciji na KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa