Politika

Pao dogovor Beograda i Prištine: Srbija prestaje da izdaje tablice, a Priština da sprovodi akcije o preregistraciji

Komentari

Autor: Euornews Srbija, Tanjug

23/11/2022

-

22:31

Pao dogovor Beograda i Prištine: Srbija prestaje da izdaje tablice, a Priština da sprovodi akcije o preregistraciji
Pao dogovor Beograda i Prištine: Srbija prestaje da izdaje tablice, a Priština da sprovodi akcije o preregistraciji - Copyright Euronews Srbija, Twitter/@MiroslavLajcak, Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio je da je postignut dogovor Beograda i Prištine u Briselu o registarskim tablicama, a pod pokroviteljstvom EU. U zvaničnom saopštenju EU navodi se da su se strane dogovorile o merama da izbegnu dalju eskalaciju i da se u potpunosti usredsrede, što je hitna mera, na predlog za normalizaciju svojih odnosa, koji je iznela ovog septembra EU uz podršku Francuske i Nemačke.

Kako je na Tviteru objavio Borelj, a navodi se i u saopštenju, Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa oznakama kosovskih gradova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

"EU će obezbediti da se ključna pitanja i principi u vezi sa normalizacijom obrađuju u kontekstu predloga. Strane razumeju da svi prethodni sporazumi o dijalogu moraju biti sprovedeni", navodi Borelj u pisanoj izjavi.

Kako dodaje, pozvaće strane da u narednim danima razgovaraju o narednim koracima u okviru francusko-nemačkog predloga sa ciljem da se predstave rezultati sledeće Specijalne grupe za normalizaciju odnosa sa Kosovom i sledeće ažuriranje poglavlja 35 za Srbiju.

"U slučaju opstrukcije bilo koje strane, posrednik EU može prekinuti proces. Ja i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastavićemo da olakšavamo proces normalizacije odnosa i redovno obaveštavamo države članice EU i partnere o napretku koji su strane postigle", zaključuje Borelj.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Dogovorom sačuvan mir i zaštićen naš narod na severu

Albanci su večeras prihvatili sve sto su prethodnih dana odbijali i o čemu nisu hteli ni da čuju, saopštila je večeras Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodeći koji su glavni benefiti dogovora koji je postignut u Briselu.

"Rečenica o saopštenju EU u kojoj se govori o ispunjenju svih prethodnih sporazuma iz dijaloga je veliki uspeh za Srbiju i bez ikakve dileme, ispunjenje tih sporazuma ide pre bilo kakvih daljih razgovora o normalizaciji odnosa", navodi Kancelarija.

Poručuju građanima i da su sačuvane KM tablice i one ostaju u upotrebi na severu Kosova i Metohije dok se konačno ne postigne dogovor oko toga.

"Ionako smo poslednjih godina izdali svega desetak novih KM tablica tako da ta mera nas narod ne pogađa u praksi. Naš narod na KiM će bez problema voziti i dalje svoje KM tablice. Ni na koji način i nikada nećemo prihvatiti RKS tablice i to ovaj dogovor potvrđuje", ističe se u saopštenju.

Srbi sa Kosova koji imaju KM tablice moći će i dalje da ih koriste i da normalno registruju svoje automobile, rekao je večeras šef Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Nakon sedam sati teških razgovora postigli smo dogovor koji znači da nema nikakve kaznene politike prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama. To znači da sutra od osam časova nema nikakvih kazni od 150 evra koje je planirao Kurti, nema nikakve kaznene politike u svim ostalim fazama koje su bile deo Kuritijeve odluke u vezi sa preregistacijom", rekao je Petković.

On je naglasio da je ovim dogovorom sačuvan mir i da je zaštićen naš narod na severu KiM.

"Ono što je posebno važno je da ovim dogovorom ostaju KM tablice koje su zakonske koje legalno izdaje Srbija i koje će Srbi moći da koriste i dalje. To znači da će svi vlasnici automobila sa ovim tablicama moći da normalno registruju vozila. Jedino ćemo zastati sa izdavanjem novih tablica, i to samo do trenutka kada pronađemo konačno rešenje" rekao je Petković i dodao:

"Kurti je večeras prihvatio sve ono što je pre odbijao, uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost, sigurnost za Srbe na severu KiM i to je najvažnije.Ono što imam da poručim svim Srbima na KiM je da možete mirno da spavate, sačuvali smo naše srpske, KM tablice."

Sastanak u Briselu trajao satima

U Briselu je danas održan višečasovni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je nakon sastanka zahvalio Bisljimiju i Petkoviću na konstruktivnom angažmanu, ali je zahvalio i Stejt departmentu i američkoj diplomatiji na neprocenjivoj podršci.

Bisljimi se oglasio porukom da bi nakon današnjeg dgovora trebalo nastaviti intenzivne razgovore o predlogu EU koji podržavaju Nemačka i Francuska za dogovor Beograda i Prištine. Podsetimo, Srbija je na taj predlog odgovorila non-pejperom koji nije javno objavljen, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedvosmisleno ocenio da se protivi se takvom sporazumu.

Na vest iz Brisela reagovao je i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre koji je naveo da se sada dijalog Beograda i Prištine fokusira na normalizaciju odnosa.

Iako je sastanak održan u Briselu uz posredovanje EU, kosovska predsednica Vjosa Osmani zahvalila je američkom ambasadoru u Prištini Džefu Hovnijeru i američkoj vladi na aktivnom angažovanju u postizanju današnjeg dogovora u Briselu.

"Njihova podrška procesu dijaloga između Kosova i Srbije je neophodna. Kosovo je zahvalno", napisala je Osmani na Tviteru.

Do današnjeg sastanka pregovarača došlo je samo dva dana posle razgovora na najvišem nivou. U Briselu su se, podsetimo, u ponedeljak sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, ali ni nakon više sati razgovora nije postignut nikakav dogovor. Tada je Kurti na zahtev Sjedinjenih Američkih Država odložio primenu odluke o izdavanju kazni vozačima sa srpskim tablicama na 48 sati, a taj rok isticao je večeras u ponoć.

Kurti je tom prilikom zahvalio američkom ambasadoru na Kosovu Džefu Hovnijeru na posvećenosti i angažovanju. "Prihvatam njegov zahtev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne KM (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana", naveo je Kurti na Tviteru.

Komentari (0)

Srbija