Evropa

RAT U UKRAJINI Eksplozije na aerodromu u Kursku, Kijev: Nema prekida vatre tokom praznika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2022

-

07:31

RAT U UKRAJINI Eksplozije na aerodromu u Kursku, Kijev: Nema prekida vatre tokom praznika
RAT U UKRAJINI Eksplozije na aerodromu u Kursku, Kijev: Nema prekida vatre tokom praznika - Copyright Tanjug/AP/Roman Chop,A.Marienko,A.Kravchenko,K.Klochko,F.Seco,A.Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 295 dana. Lideri zemalja članica Evropske unije razgovaraće danas na samitu u Briselu o ratu u Ukrajini, energetskoj krizi i jačanju odbrambenih kapaciteta tog bloka. Podaci o posledicama rata su zastrašujući - poverenik ukrajinske vlade za ljudska prava Dmitro Lubinec navodi da je skoro osam miliona Ukrajinaca napustilo zemlju, što je oko 20 odsto populacije. Oko 13 miliona ljudi živi u trenutno okupiranim područjima, gde se vode intenzivne borbe, a oko 46.000 osoba je evakuisano iz gradova i žive na ivici humanitarne katastrofe. Za to vreme Rusi nastavljaju sa granatiranjem objekata u centru Hersona. 

Ključni događaji:

  • Ukrajinski Generalštab: Ruska ofanziva u pravcu Bahmuta i Avdijevke
  • Članice EU pred samit bez dogovora o devetom paketu sankcija Rusiji
  • Kijev: Nema prekida vatre za vreme praznika
  • Timošenko: Dve osobe poginule u granatiranju Hersona
  • Zaharova: Američko naoružanje u Ukrajini je legitimna meta za Rusiju
  • Borelj: Članice EU nisu postigle saglasnost o osnivanju tribunala za Ukrajinu
  • UNICEF: Zbog napada na energetsku infrastrukturu u Ukrajini ugroženi milioni dece 
  • Ruske snage granatirale objekte u centru Hersona
  • Kijev: Iz zemlje izbeglo oko 20 odsto stanovnika

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

17.25 Zalužni: Ruska mobilizacija je uspela;Sirski: Imaju veliki potencijal u ljudstvu

Delimična mobilizacija u Rusiji omogućila je Moskvi da uspori ukrajinsku kontraofanzivu kod Kremenaje i Svatova u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), izjavio je ukrajinski vrhovni komandant, general Valerij Zalužni u intervjuu za britanski "Ekonomist".

"Ruska mobilizacija je uspela", rekao je Zalužni, preneo je TASS.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski se slaže sa tim. Prema Sirskom, mobilizacija je omogućila Rusiji da češće rotira snage, dajući joj više vremena za rekreaciju i oporavak.

17.20SAD uvele sankcije protiv ruskih zvaničnika i finansijera

SAD su danas uvele sankcije protiv prvog potpredsednika vlade Rusije Andreja Belousova, zamenika premijera Dmitrija Černišenka, kao i drugih zvaničnika, 29 guvernera i članova njihovih porodica. 

Na sajtu Stejt departmenta i Kancelarije ministarstva finansija za kontrolu strane imovine navodi se da se restriktivne mere ovog puta preduzimaju protiv visokih zvaničnika ruskog finansijskog sektora.  

SAD su uvele sankcije protiv jednog od najbogatijih Rusa, Vladimira Potanjin, određenih osoba koje su povezane sa njim, kao i  protiv ruskih komercijalnh banaka "Rosbank" i "Interos", te investicione holding kompanije koju kontroliše Potanjin. 

17.10 Rogov: Pokušaji Kijeva da pokrene ofanzivu na Melitopolj biće zaustavljeni

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je danas da će pokušaji ukrajinskih snaga da pokrenu ofanzivu za zauzimanje Melitopolja biti zaustavljeni, te da su za to na raspolaganju sve potrebne snage i sredstva.

"Naša vojska ima sve potrebne snage i sredstva da zaustavi pokušaje ofanzive ukrajinskih snaga. Zato im savetujemo da ni ne gledaju u pravcu Melitopolja i odustanu, pre nego što bude kasno, od samoubilačke avanture, posebno jer (glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij) Zalužni sigurno neće krenuti u napad, već će baciti na sigurnu smrt obične Ukrajince", rekao je Rogov, a prenosi RIA Novosti.

17.00 Ukrajine potpisala sa IEA sporazum o obnovi i razvoju energetskog sistema

Vlada Ukrajine potpisala je sporazum sa Međunarodnom agencijom za energetiku (IEA) o obnovi i razvoju energetskog sistema te zemlje. Dvogodišnji ugovor fokusiraće se na energetsku sigurnost, prelazak na čistu energiju, uštedu energije i rekonstrukciju energetskog sektora, preneo je Gardijan.

"Ne odustajemo od prethodnih planova za razvoj obnovljivih izvora energije i pridruživanje globalnom trendu zelene tranzicije. Zajednički program treba da pomogne u korišćenju visokokvalitetne ekspertize i širokoj primeni najboljih međunarodnih praksi i napredne tehnologije za obnovu modernog energetskog sistema Ukrajine", kazao je Haluščenko.

16.49 EP usvojio rezoluciju kojom se "holodomor" u Ukrajini proglašava za genocid

Evropski parlament (EP) usvojio je danas rezoluciju kojom se "holodomor" u Ukrajini od 1932-1933. proglašava za genocid, prenele su RIA novosti.

Dokument je podržalo 507 parlamentaraca, protiv je bilo 12, a uzdržanih 17. Rezolucije Evropskog parlamenta o spoljnopolitičkim pitanjima nisu pravno obavezujuće, ali se оčekuje da ostale evropske institucije slede mišljenje poslanika.

Evropski parlament proglasio je "holodomor" za genocid nad ukrajinskim narodom čiji je cilj uništenje društvenih osnova ukrajinske nacije, njene tradicije, kulture i nacionalnog identiteta, navodi se u rezoluciji EP.

15.38 Putin: Pad ruskog BDP-a u ovoj godini 2,5 posto

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije smanjiće se za oko 2,5 posto u 2022, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

„Smanjenje BDP-a do kraja godine je projektovano na oko 2,5 procenata“, rekao je on, dodajući da se zapadna kalkulacija „o padu ruske ekonomije, kao što vidimo, kao što i svi vide, nije materijalizovala“, prenosi agencija TASS. Više u odvojenoj vesti.

14.50 Kremlj: Odluka poljskog Sejma o Rusiji kao sponzoru terorizma je antiruska histerija

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da odluka poljskog Sejma da označi Rusiju kao državu koja sponzoriše terorizam predstavlja antirusku histeriju. Peskov je odgovorio na zahtev novinara da prokomentariše odluku donjeg doma poljskog parlamenta da označi Rusiju kao sponzora terorizma, kao i da Moskvu proglasi odgovornom za avionske nesreće 2010. i 2014. godine. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je danas da je ta odluka poljskog Sejma neprijateljska, protivpravna, kao i da predstavlja deo zapadne kampanje i da ne može da doprinese u borbi protiv međunarodnog terorizma.

12.11 UN se nadaju napretku pregovora za izvoz ruskog đubriva

Visoka zvaničnica Ujedinjenih nacija Rebeka Grinspen izrazila je danas optimizam da će doći do pomaka u pregovorima o omogućavanju izvoza ruskog đubriva.

„Oprezni sam optimista da ćemo uskoro ostvariti značajan napredak (u pregovorima)“, rekla je Grinspen novinarima u Ženevi, izveštava Rojters. Ona je odbila da iznese više detalja.

11.56 Kijev: Nema prekida vatre za vreme praznika

Ukrajinski general Aleksij Gromov izjavio je danas da neće biti prekida vatre za vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

''Potpunog prekida vatre biće samo kada na našoj zemlji ne bude nijednog okupatora'', rekao je Gromov.

Gromov je ocenio da Rusija pokušava da rat u Ukrajini pretvori u dugotrajnu vojnu konfrontaciju, kao i da obučava nove jedinice na teritoriji Belorusije, prenosi Rojters. Kako navodi ta agencija, ukrajinski zvaničnici smatraju da Kremlj pokušava da pridobije domaću javnost nakon niza vojnih neuspeha, kao što je povlačenje iz južnog grada Hersona.

11.49 UN: Napadi na ukrajinsku infrastrukturu pogoršaće humanitarnu situaciju

Visoki komesar UN za ljudska prava Volker Tirk izjavio je u danas da bi dalji udari na infrastrukturu Ukrajine mogli da dovedu do ozbiljnog pogoršanja humanitarne situacije, kao i da izazovu dalje raseljavanje.

''Budući napadi mogli bi da dovedu do daljenjeg pogoršanja humanitarne siruacije, kao i da izazovu još više raseljavanja'', rekao Tirk u obraćanju pred Savetom za ljudska prava UN.

Tanjug/AP/Andriy Andriyenko

 

 

11.10 Timošenko: Dve osobe poginule u granatiranju Hersona

Dve osobe su poginule u ruskom artiljerijskom napadu na ukrajinski grad Herson, saopštio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kiril Timošenko. Timošenko je, na društvenoj mreži Telegram, napisao da su poginule osobe ubijene na oko 100 metara od zgrade regionalne administracije.

"Neprijatelj je ponovo udario na centar Hersona. Na oko 100 metara od zgrade Hersonske regionalne administracije koja je napadnuta poginule su dve osobe. Hitne službe su na licu mesta", stoji u objavi na društvenoj mreži Telegram.

10.57 Zaharova: Američko naoružanje u Ukrajini je legitimna meta za Rusiju

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da oružje koje je Zapad isporučio Ukrajini predstavlja legitimnu metu za Rusiju i da će biti ili uništeno ili zaplenjeno. Ona je dodala da će eventualna isporuka raketnih sistema protivvazdušne odbrane "Patriot" Vašingtona Kijevu povećati rizik od direktnog mešanja američke vojske u ukrajinski sukob.

Ona je dodala da Vašington neće moći da izbegne odgovornost za "terorističke akcije Kijeva".

„Vašington je praktično postao jedna od strana u sukobu i neće moći da izbegne odgovornost u teroru koji je kijevski režim pokrenuo protiv ruskih civila", rekla je ona.

10.24 Zapalio se ruski avion Antonov An-12 nakon prinudnog sletanja u Novosibirsku

Ruski avion tipa Antonov An-12 zapalio se danas nakon što je prinudno sleteo na aerodrom Tolmačovo u Novosibirsku, administrativnom centru Sibirskog federalnog okruga. Na snimku koji se danas pojavio na društvenim mrežama vidi se avion An-12 sa zapaljenim motorom na aerodromu Tolmačovo, prenosi TASS.

„U 12:57 sati po moskovskom vremenu, posada An-12 je prinudno sletela na aerodrom Tolmačovo zbog kvara motora. Uočen je plamen u desnom krilu kod četvrtog motora", saopštila je za TASS pres služba aerodroma.

Navode da su aerodromske službe za vanredne situacije ugasile požar i da u incidentu nije bilo povređenih.

 

10.14 Članice EU pred samit bez dogovora o 9. paketu sankcija Rusiji

Članice Evropske unije nisu uspele da se dogovore oko devetog paketa sankcija Rusiji uoči današnjeg sastanka lidera EU u Briselu na poslednjem samitu ove godine. Najveći broj zemalja EU se načelno saglasio oko detalja nacrta, ali su Poljska i neke druge zemlje imale primedbe, rekao je za Rojters jedan neimenovani diplomata i dodao da se očekuje da će novi nacrt biti prosleđen na razmatranje danas. Neslaganja oko novih sankcija Rusiji tiču se olakšica oko izvoza ruskog đubriva preko evropskih luka.

Predstavnici nekih od zemalja članica kažu da bi ograničenja EU predstavljala pretnju po bezbednost snabdevanja hranom za zemlje u razvoju, dok drugi tvrde da bi njihovo ublažavanje omogućilo ruskim oligarsima koji poseduju preduzeća za proizvodnju đubriva da izbegnu sankcije EU.

08.53 Kulemzin: Ukrajina izvela najmasovniji raketni napad na Donjeck od 2014. godine

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin kojeg je postavila Moskva saopštio je danas da je ukrajinska vojska izvršila masovni raketni udar na Donjeck.

„Jutros tačno u 7.00 centar Donjecka je bio izložen najmasovnijem raketnom napadu od 2014. godine“, napisao je Kulemzin na društvenoj mreži Telegram.

Kako je dodao u napadu je ispaljeno četrdeset raketa iz višecevnih bacača BM-21 Grad, a napad je ocenio kao ratni zločin. Kulemzin je na svom Telegram kanalu objavio veliki broj fotografija na kojima se vide oštećeni objekti u Donjecku kao i video snimke raketnih udara.

 

 

08.30 Ukrajinski Generalštab: Ruska ofanziva u pravcu Bahmuta i Avdijevke

Ruske trupe koncentrišu svojoju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke, pokušavajući istovremeno da poboljšaju svoju taktičku poziciju u još tri oblasti, saopštio je na Fejsbuku Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Ukrinform.

"Pokušavaju da poboljšaju taktičku poziciju na pravcima Kupjansk, Liman i Zaporožje", navodi Generalštab.

07.30 Eksplozije na ruskom aerodromu u Kursku

Ruska vazdušna baza u Kursku napadnuta je sinoć, rekao je Anton Geraščenko, viši savetnik Volodimira Zelenskog. Geraščenko je, pozivajući se na ruske medije, rekao da su se dogodile "dve eksplozije u Kursku blizu aerodroma". “Nepoznati dron pogodio je vojni objekt u Kursku”, dodao je kasnije. Objavljene su snimke koje navodno pokazuju niz eksplozija koje su potresle grad u zapadnoj Rusiji oko 22 sata po lokalnom vremenu.

 

 

07.24 Kijevski zvaničnik: U Hersonu otkrivena zatvorska ćeliju u kojoj su bila zatočena deca

Komesar ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Dmitro Lubinec saopštio je danas da su ukrajinski istražitelji na oslobođenom području Hersona otkrili zatvorsku ćeliju u kojoj su navodno bila zatočena i maltretirana deca.

Kako je naveo ćelija se nalazi u jednom od četiri otkrivena zatvora za mučenje u Hersonu, gradu na jugu Ukrajine koji su prošlog meseca napustile ruske snage, prenosi Rojters.

"Pronašli smo 10 zatvora koji su korišćeni za mučenje u Hersonskoj oblasti, četiri u gradu Hersonu. U jednom od zatvora našli smo posebnu prostoriju u kojoj su držana deca. Čak su je i okupatori tako zvali, dečja ćelija", rekao je Lubinac na konferenciji za medije.

Navodi da su istražitelji utvrdili da su deca dobijala vodu svaki drugi dan, kao i da je na njih vršen "psihološki pritisak" i da im je pričano da su ih napustili roditelji. Lubinec je takođe rekao da je oko 12.000 ukrajinske dece odvedeno u Rusiju od početka rata u februaru, a da je 8.600 odvedeno silom.

 

 

07.51 U Briselu danas samit lidera EU, glavna tema Ukrajina

Lideri zemalja članica Evropske unije razgovaraće danas na samitu u Briselu o ratu u Ukrajini, energetskoj krizi i jačanju odbrambenih kapaciteta tog bloka.

Evropski savet će razmotriti nastavak političke, vojne i humanitarne pomoći Ukrajini i obnovu vitalne infrastrukture u toj zemlji kako bi prevladala zimske uslove, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

07.44 Kijev: Iz zemlje izbeglo oko 20 odsto stanovnika

Skoro osam miliona Ukrajinaca napustilo je zemlju zbog rata, što je oko 20 odsto populacije, saopštio je juče poverenik ukrajinske vlade za ljudska prava Dmitro Lubinec, objavila je agancija Ukrinform. Lubinec je naveo da je od početka rata zemlju napustilo 7,9 miliona ljudi, a još 4,9 miliona je raseljeno unutar zemlje, od čega su 30 odsto penzioneri i osobe s invaliditetom. Prema njegovim rečima, oko 13 miliona ljudi živi u trenutno okupiranim područjima, gde se sada vode intenzivne borbe, a oko 46.000 osoba je evakuisano iz gradova i žive na ivici humanitarne katastrofe, prenosi Hina.

Euronews

07.25 Borelj: Članice EU nisu postigle saglasnost o osnivanju tribunala za Ukrajinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, izjavio je juče da zemlje članice Unije imaju različite stavove povodom predloga Evropske komisije da se osnuje tribunal za navodne ruske ratne zločine u Ukrajini.

Borelj je, na konferenciji nevladinih organizacija u Briselu, rekao da je na sastanku Evropskog saveta u utorak zajedno sa Komisijom izneo taj predlog ministrima za evropske poslove, ali da razgovori o tome nisu dali rezultate, odnosno da nije postignuta saglasnost o osnivanju tribunala za Ukrajinu, preneo je TASS.

07.10 UNICEF: Zbog napada na energetsku infrastrukturu u Ukrajini ugroženi milioni dece 

Ruski napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine nose sve veće rizike za "gotovo svu decu u Ukrajini, odnosno njih blizu sedam miliona", u trenutku kada zimske temperature nastavljaju da padaju, upozorio je juče UNICEF.

Kako se navodi u saopštenju, bez stabilnog snabdevanja strujom, vodom i grejanjem, deca nisu samo suočena sa ekstremnom hladnoćom, nego ne mogu ni da se školuju putem interneta, što je jedini način školovanja za mnoge od njih jer je toliko škola oštećeno ili uništeno, preneo je Gardijan.

06.55 Kirbi: Državljanin SAD oslobođen u okviru razmene između Rusije i Ukrajine

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je juče da je jedan državljanin SAD oslobođen u okviru razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine. Kirbi nije saopštio dodatne detalje o tome, pozivajući se na očuvanje privatnosti.

Šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak identifikovao je ranije Amerikanca kao Suedija Murekezija, preneo je Rojters. 

 

 

06.40 Ruske snage granatirale objekte u centru Hersona

Ruske snage granatirale su juče zgradu regionalne administracije na centralnom trgu u Hersonu na jugu Ukrajine, saopštio je zamenik sekretara predsednika Ukrajine Kiril Timošenko. On je na svom nalogu na mreži Telegram objavio fotografiju na kojoj se vidi ruševna zgrada, sa srušenim plafonom i kupatilom, uz poruku da su dva sprata zgrade srušena, ali da "srećom nema povređenih".

Komentari (0)

Evropa