Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske snage pogodile devet elektrana, pola zemlje bez struje, EU usvojila deveti paket sankcija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/12/2022

-

07:31

RAT U UKRAJINI Ruske snage pogodile devet elektrana, pola zemlje bez struje, EU usvojila deveti paket sankcija
RAT U UKRAJINI Ruske snage pogodile devet elektrana, pola zemlje bez struje, EU usvojila deveti paket sankcija - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry,Andriy Andriyenko,Efrem Lukatsky,A.Kravchenko,Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 296 dana. Delimična mobilizacija u Rusiji omogućila je Moskvi da uspori ukrajinsku kontraofanzivu kod Kremenaje i Svatova u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici. Polovina korisnika u Kijevskoj oblasti nema električnu energiju, izjavio je juče načelnik regionalne vojne uprave Aleksej Kuleba. Evropski parlament usvojio je juče rezoluciju kojom se "holodomor" u Ukrajini od 1932-1933. proglašava za genocid. Sa druge strane, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče rusku rezoluciju za borbu protiv veličanja nacizma.

Ključni događaji:

  • Eksplozije u Kijevu i nizu oblasti Ukrajine
  • Kijev: Rusi jutros pogodili devet elektrana, kapacitet sistema pao više od polovine
  • EU dogovorila pomoć Ukrajini od 18 milijardi evra
  • Zalužni: Ukrajina danas oborila 60 od ukupno 76 lansiranih ruskih raketa
  • Postignut dogovor u EU o devetom paketu sankcija Rusiji
  • Pentagon: Vojska SAD će proširiti obuku ukrajinskog vojnog osoblja u Nemačkoj
  • EP usvojio rezoluciju kojom se "holodomor" u Ukrajini proglašava za genocid
  • Kuleba: Polovina korisnika u Kijevskom regionu bez električne energije
  • Ukrajina potpisala sa IEA sporazum o obnovi i razvoju energetskog sistema
  • GS UN usvojila rusku rezoluciju za borbu protiv veličanja nacizma

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.03 Moldavija privremeno zabranjuje šest TV kanala zbog izveštavanja o Ukrajini

Moldavija će privremeno zabraniti šest televizijskih kanala u zemlji zbog "netačnih informacija" o dešavanjima u državi i ratu u Ukrajini, saopštila je danas komisija koja nadgleda vanredno stanje u zemlji. Zabrana emitovanja će započeti 19. decembra i trajati tokom vanrednog stanja koje je Moldavija proglasila posle ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Moldavija mora da se zaštiti od propagande i laži", napisao je na Telegramu potpredsednik moldavske vlade Andrej Spinu. Svi zabranjeni kanali, od kojih neki emituju na moldavskom, a neki na ruskom jeziku, usko su povezani sa političarem i biznismenom Ilanom Šorom, koji je pobegao iz zemlje 2019. godine nakon pobede prozapadne političarke Maje Sandu na predsedničkim izborima.

19.19 Ukrenergo ukinuo vanrednu situaciju nakon oštećenja energetske infrastrukture

Ukrajinska nacionalna kompanija Ukrenergo ukinula je danas vanrednu situaciju koju je proglasila ranije tokom dana nakon što je posle ruskih raketnih udara zbog oštećenja smanjena potrošnja energije širom zemlje za više od 50 odsto, navodi se u saopštenju Ukrenerga, javio je Rojters.

18.22 FIFA odbila zahtev Zelenskog da se obrati uoči finala Svetskog prvenstva

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tražio je od Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija, poznatije kao FIFA, da mu dozvoli da pošalje "poruku mira" uoči finala Svetskog prvenstva u fudbalu, ali je taj zahtev odbijen, prenosi CNN pozivajući se na neimenovani izvor.

14.18 Zalužni: Ukrajina danas oborila 60 od ukupno 76 lansiranih ruskih raketa

Ukrajina je oborila danas 60 od ukupno 76 ispaljenih ruskih raketa, izjavio je načelnik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni. 

Zalužni je napisao na Telegramu da je Rusija jutros, prema preliminarnim podacima, iz regiona Kaspijskog i Crnog mora, lansirala ukupno 76 raketa, uključujući 72 krstareće rakete (Ks-101, Ks-22) i četiri vođene vazdušne rakete (Ks-59) na ukrajinsku ključnu infrastrukturu. 

13.33 Kijev: Rusi jutros pogodili devet elektrana 

Ministar energetike Ukrajine Herman Halušenko objavio je da su ruski projektili u jutrošnjem velikom napadu pogodili devet ukrajinskih elektrana, pa dodao da timovi inženjera i dalje rade na proceni razmera štete. 

12.59 U energetskom sistemu Ukrajine proglašena vanredna situacija

Ukrajinska nacionalna kompanija Ukrenergo proglasila je vanrednu situaciju u energetskom sistemu nakon oštećenja energetske infrastrukture u jutrošnjim raketnim napadima ruskih snaga. 

Kako je objavljeno na sajtu kompanije, zbog ruskih napada na elektroenergetske objekte došlo je do gubitka više od 50 odsto potrošnje  energetskog sistema Ukrajine, prenosi Unian.

Rusija je jutros izvela masovni raketni napad na Ukrajinu, a eksplozije su se čule u brojnim gradovima - Kijevu, Harkovu, Zaporožju, Dnjepru, Krivom Rogu.

11.57 Poljska traži objašnjenje od Ukrajine zbog poklona koji je eksplodirao

Šef poljske policije Jaroslav Šimčik hospitalizovan je sa lakšim povredama nakon što je eksplodirao poklon koji je dobio od Ukrajine. Eksplozija se dogodila u sredu ujutro u sedištu policije u Varšavi, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske. Jedan civilni službenik je takođe zadobio lakše povrede, ali mu nije bila potrebna medicinska pomoć. Zgrada je takođe pretrpela štetu. Ministarstvo nije potvrdilo koji je predmet eksplodirao, ali je navelo da ga je Šimčik dobio na poklon tokom nedavne posete Ukrajini. Šimčik se sastao sa čelnicima ukrajinske policije i službe za vanredne situacije u nedelju i ponedeljak, dodalo je ministarstvo.
Poljske vlasti su zatražile od Ukrajine da pruži „relevantna objašnjenja“. Regionalno tužilaštvo u Varšavi pokrenulo je istragu.

11.50 Britanski obaveštajci: Rusi kopaju rovove na Krimu 

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izveštaj svojih vojnih obaveštajaca o situaciji u Ukrajini. Navode kako ruske snage kopaju rovove i grade utvrđene položaje na poluotoku Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine. "Rusi rade na utvrđivanju odbrambenih pozicija kako bi se pripremili za eventualni ukrajinski napad", tvrde britanski obavještajci. Dodaju kako se "okupatori na privremeno okupiranom Krimu spremaju za desant ukrajinskih snaga uz obalu sela Molohne u regiji Saki" te kako su na toj lokaciji postavljena minska polja i iskopani novi rovovi.

Britanski obaveštajci prenose i informacije ukrajinskih kolega, koji su zabeležili postavljanje tzv. "zmajevih zuba", koji se koriste za usporavanje prolaska teških vozila.

 

11.43 Kremlj: Pre odgovora Rusija mora da se informiše o novim sankcijama

"Pre nego što formulišu odgovor,  potrebno je da ruske vlasti prouče deveti paket sankcija EU, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Hajde da se prvo upoznamo sa spiskom, dobijemo zvanične informacije, pa ćemo onda formulisati neke odgovore. Još ništa nije objavljeno“, rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje o spremnosti Rusije za nove sankcije EU, prenosi TASS.

11.30 TASS: Tri ruska ministra izuzeta od sankcija EU na zahtev Mađarske

Mađarska je insistirala da tri ruska ministra budu isključena iz devetog paketa sankcija EU prema Rusiji, prenosi TASS pozivajući se na izveštaj EU Observera. 

Sajt navodi na osnovu izjave neimenovanog diplomate da je Budimpešta  insistirala da novih kaznenih mera EU "u poslednjem trenutku" budu pošteđeni ruski ministar energetike Nikolaj Šuljginov, ministar sporta Oleg Maticin i ministar zdravlja Mihail Muraško.

11.14 Tri osobe poginule u padu helikoptera Mi-8 na aerodromu Bajkal

Tri osobe su danas poginule u padu helikoptera Mi-8 u regionu Burjatije, u jugoistočnom Sibiru, saopštila je danas hitna služba za TASS.
"Tri osobe su poginule, svi članovi posade. U letelici nije bilo putnika", rekao je izvor.
Helikopter Mi-8 se srušio pri sletanju na aerodrom Bajkal i zapalio se.
Vatra je u potpunosti zahvatila helikopter, i u toku je gašenje “, saopštile su službe za vanredne situacije.
Okolnosti i uzroci nesreće se utvrđuju, navodi TASS.

10.09 Ukrajina: U napadu na Krivi Rog poginile dve osobe

U raketnom napadu ruskih snaga na Krivi Rog dve osobe su poginule, a najmanje pet povređeno, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske vojne uprave Valentin Rezničenko. 

Naveo je da je među povređenima dvoje dece, prenosi Interfaks Ukrajina. Rezničenko je dodao da je pogođena stambena zgrada.

09.32 Bez struje Harkov, Kijev bez vode uz isključenja struje

U svim okruzima Kijeva ima prekida vodosnabdevanje zbog oštećenja objekti energetske infrastrukture, rekao je gradonačelnik prestonice Vitalij Kličko. On je dodao i da se uvode i vanredna isključenje struje, prenosi Ukrinform. Takođe, obustavljen je i rad metroa.

Gradonačelnik Harkova Igor Terekov objavio je da je "grad bez struje" nakon ruskih raketnih udara. Dodao je da su otvoreni centri u kojima se građani mogu ugrejati i napuniti elektronske uređaje. U Harkovu i Dnjepru obustavljeno je kretanje vozova u metrou.

 

09.12 Poltava bez struje nakon raketnog udara, pogođena stambena zgrada u rodnom gradu Zelenskog

Oleksandr Mamai, gradonačelnik Poltave, objavio je da je ceo region ostao bez struje, sugerišući da je u jutrošnjim raketnim napadima pogođena energetska infrastruktura. U Krivij Rihu, rodnom gradu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, pogođena je stambena zgrada, a pod ruševinama bi moglo biti žrtava, objavio je zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.

U Kijevu su se eksplozije čule u jugozapadnom delu grada i na istoku. Zasad nema izveštaja o žrtvama. Gradonačelnik Buče u blizini Kijeva Anatolij Fedoruk objavio je da je srušen jedan rusk projektil.

08.40 EU dogovorila pomoć Ukrajini od 18 milijardi evra

Lideri Evropske unije završili su poslednji samit u 2022. godini dogovorom o obezbeđivanju pomoći Ukrajini u iznosu od 18 milijardi evra sledeće godine i uvođenju novih sankcija Rusiji.

Vlade Evropske unije složile su se i o devetom paketu sankcija Rusiji zbog napada Moskve na Ukrajinu, saopštile su diplomate EU. Paket će biti formalizovan kroz ono što EU naziva "pisanom procedurom" do sutra u podne, preneo je Rojters. 

08.34 Eksplozije u Kijevu i nizu oblasti Ukrajine

U Kijevu i nizu ukrajinskih regiona jutros se čuju eksplozije, prenose ukrajinski krjainski mediji. Načelnik Kijevske oblasti Oleksij Kuleba saopštio je da ruske snage izvode masovni udar na Ukrajinu i da u regionu dejstvuje protivvazdušna odbrana. U Harkovu je jutros odjeknula serija eksplozija, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov. Prema njegovim rečima, Rusija granatira infrastrukturne objekte. On je pozvao građane da ostanu u skloništima. Eksplozije se čuju i u Dnjepropetrovskoj, Zaporoškoj, Poltavskoj i Vinickoj oblasti, navodi Unian. 

07.53 Širom Ukrajine sirene za vazdušnu opasnost

U nizu regiona Ukrajine jutros su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost. Vazdušna opasnost je obajvljena u Kijevu, Nikolajevskoj, Žitomirskoj oblasti, kao i u zapadnim delovima Ukrajine, prenosi Unian.  Vlasti su pozvale građane da ne ignorišu upozorenja, navodeći da Rusija lansira rakete iz strateških aviona.

07.52 Lukašenko i Putin sastaju se 19. decembra u Minsku

Predsednici Belorusije i Rusije  Aleksandar Lukašenko i  Vladimir Putin sastaće se 19. decembra u Minsku, javlja Belta.  Agencija navodi da će Putin 19. decembra boraviti u radnoj poseti Belorusiji. Lukašenko i Putin razgovaraće o pitanjima bezbednosti, situaciji u regionu i svetu i zajedničkim merama kao odgovoru na nove izazove, rečeno je u kabinetu predsednika Belorusije.

07.33 Postignut dogovor u EU o devetom paketu sankcija Rusiji

Države članice EU postigle su dogovor o devetom paketu sankcija protiv Rusije, saznaje Rojters iz diplomatskih izvora. Dogovor su postigli ambasadori država članica, koji zasedaju dok traje sastanak na vrhu čelnika EU.

Deveti paket sankcija uključuje, među ostalim, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na listu sankcioniranih. Među njima su ruske oružane snage, pojedinačni oficiri, odbrambene kompanije, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.

Uvedene su sankcije protiv još tri ruske banke i puna zabranu transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralizirao “Putinov bankomat”. Dodatno je ograničen izvoz proizvoda za dvostruku namenu, uključujući ključne hemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi se mogle koristiti za rusku ratnu  mašineriju.

Euronews

07.30 Kijev: Rusija sprema novu ofanzivu za početak naredne godine 

Visoki ukrajinski zvaničnici tvrde da ruski predsednik Vladimir Putin sprema novu veliku ofanzivu za početak naredne godine, prenosi Gardijan.

U intervjuu za britanski list, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da se, iako je Ukrajina trenutno u stanju da se uspešno odbrani od ruskih raketnih napada usmerenih na vitalnu infrastrukturu, pojavljuju dokazi da Kremlj priprema novu ofanzivu širih razmera.

07.28 Zaharova: Ako bi postojao način da Rusija bude uništena, SAD bi to odmah učinile

Ako bi postojao način da Rusija bude uništena ili da bude preuzeto sve na ovom svetu, SAD bi to odmah uradile, smatra portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je tako prokomentarisala izjavu sekretarke za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer da, kad bi postojao način da se Rusija spreči da učestvuje u Savetu bezbednosti UN, SAD bi ga odmah iskoristile, prenosi RIA Novosti. 

"Kad bi postojao način da se zauzme sva nafta, sav gas, sve zlato, svi dijamanti, sva voda za piće i sve na svetu, oni bi to odmah učinili. Kad bi postojao način da zauzmu univerzum, i to bi takođe  odmah učinili. Takvog načina, hvala Bogu, jednostavno nema", napisala je Zaharova na Telegramu.

07.26 Zalužni: Ruska mobilizacija je uspela; Sirski: Imaju veliki potencijal u ljudstvu

Delimična mobilizacija u Rusiji omogućila je Moskvi da uspori ukrajinsku kontraofanzivu kod Kremenaje i Svatova u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), izjavio je ukrajinski vrhovni komandant, general Valerij Zalužni u intervjuu za britanski "Ekonomist".

07.25 GS UN usvojila rusku rezoluciju za borbu protiv veličanja nacizma

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče rusku rezoluciju za borbu protiv veličanja nacizma.

Za usvajanje rezolucije pod nazivom "Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih načina kojim se doprinosi eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije" glasalo je 120 zemalja, 50 je bilo protiv, a 10 je bilo uzdržano, prenela je agencija RIA Novosti.

07.18 Pentagon: Vojska SAD će proširiti obuku ukrajinskog vojnog osoblja u Nemačkoj

Američka vojska će proširiti obuku ukrajinskog vojnog osoblja u Nemačkoj, saopštio je juče Pentagon.Obuka će uključivati i obuku sa kombinovanim naoružanjem, preneo je Rojters.
Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, rekao je da će nova obuka uključivati približno 500 Ukrajinaca mesečno i neće zahtevati povećanje raspoređivanja američkih trupa u Evropi.

07.10 Kuleba: Polovina korisnika u Kijevskom regionu bez električne energije

Polovina korisnika u Kijevskoj oblasti nema električnu energiju, izjavio je juče načelnik regionalne vojne uprave Aleksej Kuleba.

"Vremenske prilike utiču na tempo rada na oštećenoj mreži. Do sada je 50 odsto potrošača ostalo bez napajanja", napisao je Kuleba na svom Telegram kanalu i dodao da su mokar sneg i udari vetra izazvali dodatne vanredne nestanke struje, preneo je TASS.

06.55 Ukrajina potpisala sa IEA sporazum o obnovi i razvoju energetskog sistema

Vlada Ukrajine potpisala je sporazum sa Međunarodnom agencijom za energetiku (IEA) o obnovi i razvoju energetskog sistema te zemlje.

Dvogodišnji ugovor fokusiraće se na energetsku sigurnost, prelazak na čistu energiju, uštedu energije i rekonstrukciju energetskog sektora, preneo je Gardijan. Ukrajinski ministar energetike German Haluščenko rekao je da su pojačana bezbednost i prelazak na energiju bez ugljenika, fundamentalni principi na kojima će se zasnivati oporavak ukrajinskog energetskog sektora.

06.40 EP usvojio rezoluciju kojom se "holodomor" u Ukrajini proglašava za genocid

Evropski parlament (EP) usvojio je juče rezoluciju kojom se "holodomor" u Ukrajini od 1932-1933. proglašava za genocid. Poslanici EP su na sednici u Strazburu većinom glasova priznali masovnu glad u Ukrajini od 1932-1933. kao genocid, prenele su RIA novosti.

Dokument je podržalo 507 parlamentaraca, protiv je bilo 12, a uzdržanih 17. Rezolucije Evropskog parlamenta o spoljnopolitičkim pitanjima nisu pravno obavezujuće, ali se оčekuje da ostale evropske institucije slede mišljenje poslanika.

Komentari (0)

Evropa