Evropa

Usvojen deveti paket sankcija protiv Rusije: "Putin kao oružje koristi zimu, EU odgovara ovako"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters, Tanjug

16/12/2022

-

18:20

Usvojen deveti paket sankcija protiv Rusije: "Putin kao oružje koristi zimu, EU odgovara ovako"
Sergej Šojgu, Vladimir Putin i Valeri Gerasimov - Copyright Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Savet EU danas je usvojio deveti paket sankcija za skoro 200 pojedinaca i pravnih subjekata a koje imaju za cilj da pojačaju pritisak na Rusiju i njenu vladu, saopštilo je to telo. 

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, mere su usvojene kao odgovor na kontinuirana ratna dejstva Rusije u Ukrajine i zbog aktuelne eskalacije sukoba, kojom su pogođeni civili i civilna infrastruktura. 

"Nakon što je koistio hranu i glad kao instrumente, Putin sada kao oružje koristi i zimu tako što namerno lišava milione Ukrajinaca vode, struje i grejanja. Evropska unija odgovara na ovu najnoviju eskalaciju i ratni zločin 9. paketom sankcija", rekao je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj navodeći da će njima nastaviti da ciljaju ekonomiju i pojedince.

Inače, za donošenje ove odluke, potrebna je saglasnost svih država članica kojih ima ukupno 27. Kako se navodi na sajtu EK, ovaj paket treba da predstavlja odgovor na kontinuiranu ekskalaciju Rusije i ilegalni rat koji vodi protiv Ukrajine, posebno što Rusija, kako kažu, namerno cilja civile i civilnu infrastrukturu nastojeći da parališe zemlju početkom zime.

"Današnji paket dolazi uz punu zabranu uvoza ruske sirove nafte u EU i na gornju granicu globalne cene nafte dogovorenu sa partnerima iz G7, a oba se primenjuju od 5. decembra", piše na sajtu EK.

Evropski lideri usaglasili su se da kroz ovaj paket nastave sa pomaganjem Ukrajini gde se rat odvija bez prekida od 24. februara. Što se konretno sankcija upućenih Rusiji tiče, najnoviji paket treba da bude formalizovan kroz ono što EU naziva "pisanom procedurom", preneo je Rojters. 

"Naša zajednička odlučnost da podržimo Ukrajinu politički, finansijski, vojno i u humanitarnoj oblasti sve dok to bude neophodno ostaje neprekinuta", rekao je Šolc posle jučerašnjeg razgovora 27  lidera članica EU u Briselu.

 

Tokom jučeašnjeg samita u Briselu liderima EU obratio se onlajn predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. On je zatražio veću podršku evropskih država, pre svega u sredstvima protivvazdušne odbrane i enrgetske opreme.

"Narednih šest meseci od nas će zahtevati još veće napore", rekao je tada Zelenski.

Šta podrazumeva novi paket sankcija?

Kako su ranije saopštili evropski zvaničnici deveti paket sankcija ima za cilj, između ostalog, da smanji ruski pristup bespilotnim letelicama i zabrani direktan izvoz dronova u Rusiju i u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koje bi mogle isporučivati dronove Rusiji. Na sajtu EK piše da on podrazumeva i nova izvozna ograničenja za osetljive tehonologije i namene napredne tehnologije koje doprinose vojnim sposobnositma Rusije i tehnološkom unapređenju.

"Ovo uključuje motore za bespilotne letelice, maskirnu opremu, dodatnu hemijsku/biološku opremu, agente za kontrolu nereda i dodatne elektronske komponente koje se nalaze u ruskim vojnim sistemima na bojnom polju", saopštio je EK.

Sankcijama se uvode "nove kontrole izvoza i ograničenja na robu i tehnologiju dvostruke namene, kao i na robu i tehnologiju koja može doprineti tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora značajnim proširenjem liste subjekata povezanih sa ruskim vojnim i industrijskim kompleksom", navodi se u saopštenju Saveta EU i precizira da će dodatnim merama biti obuhvaćeno 168 subjekata.

Ovo će osigurati da se ključnim hemikalijama, nervnim agensima, opremom za noćno osmatranje i radio-navigaciju, elektronikom i IT komponentama koje bi mogla koristiti ruska ratna mašina, ne može slobodno trgovati, navodi se u saopštenjun i dodaje da su na listu uključeni i neki subjekti pod ruskom kontrolom sa sedištem na Krimu ili Sevastopolju.

EU će, takođe, proširiti zabranu izvoza robe i tehnologije u oblasti avijacije i svemirske industrije na avionske motore i njihove delove. 

Ova zabrana će se odnositi i na letelice sa posadom i na bespilotne letelice, što znači da će od sada postojati zabrana direktnog izvoza motora za dronove u Rusiju i bilo koju treću zemlju koja bi mogla da isporučuje dronove u Rusiju.

EU precizira da nijedna od mera "ni na koji način ne cilja na trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući pšenicu i đubrivo, između trećih zemalja i Rusije". 

Međutim, imajući u vidu odlučan stav EU da izbegne i bori se sa prehrambenim problemima širom sveta, kao i kako bi se izbegli poremećaji u kanalima plaćanja poljoprivrednih proizvoda, odlučeno je da se uvede novo izuzeće kojim se  omogućava da se odrmznu sredstava i da sredstva i ekonomski resursi budu na raspolaganju određenim pojedincima koji su imali značajnu ulogu u međunarodnoj trgovini poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući pšenicu i đubrivo, "pre njihovog uvrštavanja na listu".

Kada je reč o bankarskom sektoru, EU će uvesti  zamrzavanje sredstava još dve ruske banke i dodati Rusku regionalnu razvojnu banku na listu subjekata u vlasništvu ili pod kontrolom ruske države koji podležu potpunoj zabrani transakcija.

Što se tiče medija, Savet EU je pokrenuo proces suspendzije dozvola za emitovanje za četiri medija: NTV/NTV Mir, Rusija 1, REN TV i Pervij kanal zbog, kako se tvrdi, "sistemske, međunarodne kampanje dezinformacija i manipulacije informacijama čiji je cilj destabilizacija susednih zemalja, EU i država članica".

EU tvrdi da je reč o medijima pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom ruskog rukovodstva i koje Moskva koristi za širenje dezinformacija i ratnu propagandu. 

Iz EU napominju da, u skladu sa Poveljom o osnovnim pravima, ovim merema navedeni mediji i njihovi zaposleni neće  biti sprečeni da, osim emitovanja, obavljaju u EU druge aktivnosti, poput istraživanja i intervjuisanja. 

Današnjim odlukama Rusiji se uvodi i zabrana pružanja usluga oglašavanja u EU, istraživanja tržišta i ispitivanja javnog mnjenja, kao i usluga testiranja proizvoda i usluga tehničkog pregleda.
EU će, takođe, proširiti zabranu za nove investicije u ruski energetski sektor tako što će zabraniti i nova ulaganja u ruski rudarski sektor, ali će iz te odluke biti izuzete aktivnosti vađenja ruda i kamena, koje uključuju određene kritične sirovine.

Osim toga, novi paket zabranjuje državljanima EU da obavljaju bilo kakve funkcije u upravnim telima ruskih pravnih lica, entiteta ili tela koja se nalaze u Rusiji, a koji su u vlasništvu ili pod kontrolom države. Pored ekonomskih sankcija, Savet EU je usvojio sveobuhvatan paket pojedinačnih mera. EU precizira da će relevantni zakon uskoro biti objavljen u Služebnom listu EU.

Moskva: Hajde da se prvo upoznamo sa spiskom

Pre nego što formulišu odgovor, potrebno je da ruske vlasti prouče deveti paket sankcija EU, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Hajde da se prvo upoznamo sa spiskom, dobijemo zvanične informacije, pa ćemo onda formulisati neke odgovore. Još ništa nije objavljeno", rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje o spremnosti Rusije za nove sankcije EU, prenosi TASS.

Istovremeno, u Ukrajini se nastavljaju napadi ruskih snaga na energetska postrojenja, usled kojih je desetine hiljada ljudi ostalo bez struje.

Visoki komesar UN za ljudska prava Volker Tirk upozorio je 15. decembra da bi dalji udari na infrastrukturu Ukrajine mogli dovesti do ozbiljnog pogoršanja humanitarne situacije i izazvati dalje raseljavanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa