Evropa

Ova godina u Španiji je najtoplija ikada

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

17:26

Ova godina u Španiji je najtoplija ikada
Tanjug/AP/Manu Fernandez - Copyright Tanjug/AP/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

U Španiji će uskoro biti završena najtoplija godina u istoriji te zemlje, sa prosečnim dnevnim temperaturama iznad 15 stepeni Celzijusa, saopštila je danas državna meteorološka služba.

Španska nacionalna meteorološka služba ističe da preliminarni podaci pokazuju kako će ova godina biti najtoplija od početka vođenja takve evidencije 1961. godine, preneo je AP.

Četiri najtoplije zabeležene godine za ovu južnoevropsku zemlju došle su od 2015. godine, navodi se u saopštenju.

Meteorolozi kažu da će, čak i sa nedavnim padavinama, Španija verovatno zabeležiti i jednu od svojih najsušnijih godina.

Napominje se da je samo u 2005. i 2017. godini bilo manje padavina do ovog doba godine.

Zemlju potresli razorni požari

Španija je ove godine pretrpela svoj najraniji toplotni talas u poslednjih 40 godina, a Sevilja je prvi grad na svetu koji je počeo da imenuje i klasifikuje toplotne talase koji su postali sve češći i koji su nastali kao ozbiljna posledica klimatskih promena.

Tanjug/AP/Bernat Armangue

 

Toplotni talas koji je tokom leta zahvatio zapadnu Evropu izazvao je razorne požare u ovoj zemlji ali i širom kontinenta, podižući temperature na rekordne nivoe.

U šumskim požarima uništene su hiljade hektara šuma, a u pojedinim delovima zemlje ljudi su bili prinuđeni na evakuaciju.

Izveštaj organizacije Vorld Veder Atribjušen (World Weather Attribution) pokazao je da je u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji u ovoj godini registrovano je 20.000 smrtnih slučajeva koji se povezuju sa toplotnim talasima zabeleženim u tim zemljama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa