Evropa

Evropski sud: Španija kriva za visoko zagađenje azot-dioksidom

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2022

-

17:45

Evropski sud: Španija kriva za visoko zagađenje azot-dioksidom
Evropski sud pravde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud pravde presudio je danas da je Španija dozvolila da nivo zagađenja azot-dioksidom (NO2) sistematski premaši standarde EU u Madridu i Barseloni u periodu između 2010. i 2018.

Sud je naveo da su štetne stope NO2 premašile granice u oblastima na kojima živi ukupno 7,3 miliona ljudi, odnosno u dva najveća španska grada i industrijskoj zoni u blizini Barselone, prenosi Rojters.

''Španija od 2010. godine nije usvojila mere koje bi osigurale da nivo zagađenja ne premašuje evropske standarde ili da bude umanjen u najkraćem mogućem roku'', navodi se u presudi.
Rojters prenosi da nije saopšteno kakva bi kazna mogla da bude određena.

Šefica odeljenja za zaštitu životne sredine Barselone, Janet Sanz, rekla je da je taj grad fokusiran na poboljšanje javnog prevoza, korišćenje bicikala i druge mere za borbu protiv zagađenja, a  a je na centralnim i regionalnim administracijama da urade svoj deo posla.

''Tri godine smo na pravom putu, ali nećemo stati ovde'', rekla je ona.

Agencija podseća da je u Madridu ova tema u središtu političkih sukoba, gde gradonačelnik Hose Martinez-Almeida optužuje prethodnu gradsku administraciju da se nije pozabavila zagađenjem vazduha, dok opozicija krivi gradonačelnika da je ukinuo određene mere protiv zagađenja.
 

Komentari (0)

Evropa