Evropa

Sukobi Kurda i policije u Parizu nakon trostrukog ubistva nasred ulice: Haos u centru grada, suzavcem na demonstrante

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2022

-

09:45

Sukobi Kurda i policije u Parizu nakon trostrukog ubistva nasred ulice: Haos u centru grada, suzavcem na demonstrante
Sukobi Kurda i policije u Parizu nakon trostrukog ubistva nasred ulice: Haos u centru grada, suzavcem na demonstrante - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici kurdske zajednice u Francuskoj okupili se u danas u centru Pariza na protestima na kojima traže odgovore povodom ubistva trojice Kurda u francuskoj prestonici. Oni su se se u jednom momentu sukobili sa policijom.

Nekoliko automobila je prevrnuto u blizini Trga Republike, gde se tradicionalno održavaju demonstracije, preneo je Rojters. Sukobi su izbili kada su neki demonstranti napustili trg, i gađali policiju koja je odgovorila suzavcem.

Podsetimo, naoružani napadač je u petak izvršio ubistva u Kurdskom kulturnom centru i u obližnjem kafiću u prometnom delu 10. pariskog arondismana.

profimedia

 

Policija je potom uhapsila muškarca (69) osumnjičenog napadača za koga vlasti navode da je nedavno pušten iz pritvora gde je čekao na suđenje zbog napada sabljom pre godinu dana na izbeglički centar u Parizu.

Nakon saslušanja osumnjičenog, istražitelji su prvobitnim optužbama za ubistvo dodali i rasističke motive, saopštilo je tužilaštvo. Kurdski demokratski savet u Francuskoj (CDK-F) pozvao je preko društvenih mreža i svoje veb stranice na okupljanje danas u 12.00 časova na Trgu Republike, tradicionalnom mestu okupljana demonstranata u Parizu. Na Trgu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a mnogi su se pojavili noseći zastave.

profimedia

 

Na trgu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a mnogi su se pojavili noseći zastave.

Pariska tužiteljka Lor Beksio izjavila je u petak da je mogući motiv napada bio rasizam, ali kurdski predstavnici insistiraju da je reč o terorističkom napadu.

profimedia

 

"Znamo da smo ugroženi. Kurdi uopšte, Kurdi aktivisti i militanti. Francuska ima obavezu da nas zaštiti", izjavio je za televiziju BFM Berivan Firat, portparol CDK-F.

Jučerašnja ubistva u Parizu izazvala su strah u kurdskoj zajednici koja se pripremala za obeležavanje 10. godišnjice od ubistva tri Kurdkinje u Parizu.

"Kurdska zajednica je u strahu, a već je bila traumatizovana trostrukim ubistvom 2013. godine. Potrebni su nam odgovori, podrška i pažnja", izjavio je David Andic, advokat koji zastupa CDK-F.

Sukobi sa policijom

Neposredno nakon ubistva u petak okupili su se demonstranti ispred Kurdskog kulturnog centra u srcu Pariza. POlicija je tom prilikom upotrebila suzavac.

profimedia

 

Sve tri osobe ubijene u Kurdskom kulturnom centru Ahmet-Kaja i blizu njega su Kurdi, potvrdio je CNN-u advokat Centra.  Napadač nije bio deo nijedne ekstremno desničarske grupe koju je nadgledala policija, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen novinarima na mestu napada.

"On (osumnjičeni) je očigledno želeo da napadne strance", rekao je Darmanen i dodao da se za sada ne zna da li je napad bio posebno usmeren na Kurde.

Profimedia

 

Sukobi sa desetinama demonstranata, uglavnom pripadnika kurdske dijaspore, izbili su tokom Darmanenove posete mestu napada.

Pariska tužiteljka Lora Beku izjavila je da su tri osobe poginule, kao i da je osumnjičeni poznat vlastima od ranije. Tužiteljka je dodala da će vlasti ispitati da li je rasizam motiv ove pucnjave, prenosi Rojters.

Troje ubijenih ljudi  bili su pripadnici lokalne kurdske zajednice, izjavio je za Rojters advokat kurdskog centra u čijoj blizini se dogodio napad David Andik.

Tanjug, AP Photo/Lewis Joly

 

Televizija prenosi da je napadač uhapšen, a da je policija pozvala javnost da se drži podalje od dela grada u kojem je došlo do pucnjave.

Pucnjava se dogodila u blizini kurdskog kulturnog centra nedaleko od stanice Gare de l'Est.

Muškarac uhapšen zbog pucnjave poznat je francuskim vlastima, jer je napao migrantski kamp pre godinu dana, prenosi Rojters.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo zahvalila je policijskim snagama na odličnoj intervenciji tokom jutrošnjeg ''strašnog napada''.

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa