Evropa

Ruska kompanija za nuklearnu energiju povećala izvoz za 15 odsto u 2022. godini

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

09:24

Ruska kompanija za nuklearnu energiju povećala izvoz za 15 odsto u 2022. godini
Ruska kompanija za nuklearnu energiju povećala izvoz za 15 odsto u 2022. godini - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rosatom procenjuje rast izvoza u 2022. na 15 odsto, pri čemu je portfelj inostranih porudžbina ostao stabilan na 200 milijardi dolara, izjavio je izvršni direktor ruske državne kompanije za nuklearnu energiju Aleksej Lihačov. 

"Izvoz će biti veći za oko 15 posto. Ali, treba znati da je to daleko od granice“, rekao je Lihačov danas za list Izvestija.

Prema njegovim rečima, rast potiče od ugovora čija je realizacija u toku, od isporuka goriva, proizvoda obogaćenog uranijuma, usluga konverzije, kao i izgradnje 23 nuklearne jedinice na projektima u desetak zemalja.

Rosatom je, od početka ruske invazije na Ukrajinu pre 10 meseci, izbegao sankcije Zapada, mada su Sjedinjene Države ranije ove godine razmatrale njihovo uvođenje, prenosi Rojters.

"Čak i u takvim uslovima, naš portfolio inostranih porudžbina za 10 godina unapred je stabilan na nivou od 200 milijardi dolara. Ove godine ćemo premašiti psihološki važnu barijeru u isporuci  naših proizvoda u inostranstvo s iznosom od 10 milijardi dolara“, rekao je Lihačov. 

Rosatom je u pregovorima s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju o bezbednoj zoni oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi, koju su ruske trupe zauzele u martu, napominje britanska agencija. 


 

Komentari (0)

Evropa