Evropa

Fransoa Oland: Sporazum iz Minska 2014. dao Ukrajini vremena da ojača vojsku

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2022

-

22:35

Fransoa Oland: Sporazum iz Minska 2014. dao Ukrajini vremena da ojača vojsku
Fransoa Oland - Copyright AP/Gonzalo Fuentes

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je danas da Ukrajina sada ima mnogo bolje obučenu i opremljenu vojsku nego što je imala 2014. godine, a Kijev je dobio mogućnost da ojača vojne kapacitete zahvaljujući Minskim sporazumima. 

Oland, koji je bio predsednik Francuske u periodu od 2012. do 2017. godine je u intervjuu za "Kijev independent" potvrdio ranije tvrdnje Angele Merkel da je cilj Minskih sporazuma iz 2014. bio da Ukrajina dobije na vremenu.

On je naveo da je sadašnji uspešan otpor ukrajinske vojske rezultat diplomatske umešnosti Francuske i Nemačke.

Bivši predsednik Francuske je istakao da geopolitička situacija nakon 2014. nije bila pogodna za Ukrajinu zbog niza raznih faktora.

Pored ostalog, kako je rekao, za američku administraciju Baraka Obame Ukrajina nije bila prioritet, a postala su i značajna neslaganja u samoj EU zbog obima sankcija Rusiji.

"Konflikt ne treba da se završi prekidom vatre već trajnim rešenjem i garancijama za Ukrajinu, a  Minske sporazume je moguće "oživeti" kao osnovu koju su već prihvatile sve strane," zaključio je bivši francuski predsednik.

Oland je, pored nekadašnje nemačke kancelarke Merkel, tadašnjeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i ruskog predsednika Vladimira Putina, jedan od potpisnika Minskih sporazuma.

Slucki: Izjava koja potvrđuje laži Zapada 

Izjava bivšeg predsednika Francuske Fransoa Olanda o pokušaju da se Kijevu kupi vreme uz pomoć Minskih sporazuma je dokaz sistematskih laži Zapada od kraja hladnog rata, ocenio je danas šef Odbora ruske Dume za međunarodne poslove Leonid Slucki.

„Rusija je sistematski obmanjivana od kraja hladnog rata. Napredovanje NATO-a ka Istoku, serija obojenih revolucija u postsovjetskim republikama, stvaranje antiruskog uporišta od Ukrajine – sve je urađeno sa jednim ciljem, a to je geopolitičko slabljenje Rusije," rekao je Slucki.

Kako je primetio, takve izjave zapadnih lidera „otklanjaju dalju potrebu da se objašnjavaju razlozi i ciljevi specijalne vojne operacije u Ukrajini“, prenosi TASS.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa