Evropa

Preminuo papa Benedikt XVI: Bivši poglavar Rimokatoličke crkve umro u 96. godini

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2022

-

10:53

Preminuo papa Benedikt XVI: Bivši poglavar Rimokatoličke crkve umro u 96. godini
Preminuo papa Benedikt XVI: Bivši poglavar Rimokatoličke crkve umro u 96. godini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši papa Benedikt XVI preminuo je u 96. godini, saopštio je Vatikan.  Benedikt XVI je preminuo u manastiru Majke Crkve (Mater Ecclesiae) u Vatikanu, rekao je portparol Svete stolice.

Sa tugom vas obaveštavam da je papa emeritus Benedikt XVI, preminuo danas u 9.34 u manastiru Majke crkve (Mater Ecclesiae) u Vatikanu. Dodatne informacije biće date čim bude moguće“, naveo je portparol u pisanoj izjavi.

Benedikt XVI bio je papa od 2005. do 2013.godine, kada se na lični zahtev povukao. Od tada je živeo u manastiru Mater Ecclesiae u Vatikanu.

profimedia

 

Papa Benedikt je prvi papa koji se odrekao funkcije otkako je Grgur XII bio primoran da podnese ostavku 1415. godine kako bi okončao podelu unutar katoličke crkve poznatu i kao Zapadna šizma. Ujedno je i bio prvi papa koji je dobrovoljno podneo ostavku od Celestina V 1294. godine.

Tadašnji 85-godišnjak je odlučio da se povuče jer mu je oslabila snaga. Zamolio je Boga da mu pomogne da donese najbolju odluku.

"Iako se sada povlačim u život molitve, uvek ću biti blizu svih vas i siguran sam da ćete svi vi biti blizu mene, iako ostajem skriven za svet", rekao je tada papa obraćajući se sveštenicima.

Nemački kardinal Jozef Racinger bio je prvi nemački papa u 1000 godina. Izabran je da zameni papu Jovana Pavla II 19. aprila 2005. godine. 

"Posle velikog pape Jovana Pavla II, kardinali su izabrali mene, jednostavnog, skromnog radnika u vinogradu Gospodnjem", govorio je Benedikt. 

Pre nego što je postao papa proveo je 24 godine na čelu Kongregacije za nauk vere. To je dovelo do toga da su ga nazvali "božjim rotvajlerom". Žestoko se protivio abortusu, eutanaziji i homoseksualnim brakovima.

Prijatelji ga pamte kao stidljivog, ali punog nežnosti.

Sahrana na Trgu Svetog Petra 

Sahrana bivšeg pape Benedikta XVI biće održana na Trgu Svetog Petra u četvrtak, 5. januara, a predvodiće je papa Franja, izjavio je danas portparol Vatikana Mateo Bruni. Telo bivšeg pape, koji je preminuo danas u 95. godini, biće izloženo od ponedeljka u Baziliki Svetog Petra, preneo je Rojters.

profimedia

 

Svetski lideri izrazili su žaljenje zbog smrti Benedikta XVI. Predsednik Francuske Emanuel Makron pozdravio je na Tviteru rad pokojnog katoličkog vođe na stvaranju "bratskog sveta".

"On je to uradio sa dušom i inteligencijom", dodao je Makron.

Benedikt XVI je bio "džin vere i razuma", navela je italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Ona je istakla da je bivši papa govorio ljudskim "srcima i umovima" i da će to nastaviti da čini.
Britanski premijer Riši Sunak rekao je da je tužan zbog smrti Benedikta XVI, kojeg je opisao kao "velikog teologa".

Sunak je dodao da je Benediktova papska poseta Velikoj Britaniji 2010. predstavljala istorijski trenutak i za katolike i za one koji nisu katolici širom Britanije.

Nemački kancelar Olaf Šolc opisao je bivšeg papu kao "upečatljivu  figuru". Šolc je na Tviteru rekao da je bivši papa "za mnoge, ne samo u ovoj zemlji, bio poseban crkveni vođa".

Komentari (0)

Evropa