Evropa

EU sprema zajednički odgovor na rast zaraženih kovidom u Kini

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2023

-

15:58

EU sprema zajednički odgovor na rast zaraženih kovidom u Kini
EU sprema zajednički odgovor na rast zaraženih kovidom u Kini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zdravstveni stručnjaci vlada EU će u sredu, 4. januara, razgovarati o zajedničkom odgovoru na rast zaraženih koronavirusom u Kini, saopštilo je danas portparolka švedskog predsedništva Evropske unije.

Prethodni razgovori zdravstvenih stručnjaka vlada EU, zdravstvenih agencija EU i predstavnika Svetske zdravstvene organizacije o situaciji sa koronavirusom u Kini, koji su održani 29. decembra prošle godine, nisu doveli do zajedničkog zaključka, prenosi Rojters.

Italija je tražila da ostale članice EU slede njen primer i uvedu testiranje putnika iz Kine, s obzirom na najavu Pekinga da će 8. januara ukinuti zabranu putovanja iz zemlje, ali nije naišla na podršku ostatka EU.

Raste broj zemalja koje uvode kovid testiranje za putnike iz Kine

Zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa u Kini, juče je i Francuska pozvala zemlje EU na uvođenje zaštitne mere obaveznog negativnog testa za putnike koji doalze iz te žemlje, ne starije od 48 sati.

Od ukupno 27 zemalja EU, za sada negativne testove na koronavirus osim Francuske, traže i Italija i Španija.

"Francuska će se zalagati za primenu ove metodologije u EU", rekao je ministar zdravlja Fransoa Bron dok je sa ministrom za transport Klementom Bonom proveravao nove procedure na pariskom aerodromu "Šarl de Gol".

Zbog straha od ponovnog širenja virusa obavezno kovid testiranje za putnike iz Kine uvele su i Sjedinjene Američka Države, Južna Koreja, Indija, Japan i Tajvan.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kiriakides je 29. decembra uputila pismo vladama EU, u kome im preporučuje da povećaju obim genomskog sekvenciranja infekcija kovida 19.

Druga preporuka komesarke je da vlade prate biološki sastav vode za piće, između ostalog i na aerodromima, da bi mogli da otkriju eventualno nove sojeve virusa koji mogu da stignu iz Kine.

Prema rečima Kiriakides, EU treba da bude "veoma oprezna" zbog nedostatka verodostojnih epidemioloških podataka o situaciji sa koronavirusom i testiranjem u Kini.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je prošle nedelje saopštio da u ovom trenutku ne preporučuje nikakve posebne mere za putnike koje dolaze iz Kine. 

Prema saopštenju ECDC, sojevi koronavirusa koje cirkulišu u Kini već postoje u Evropskoj uniji, a veliki procenat građana EU je vakcinisan, tako da ne postoji veliki potencijal za novi talas infekcija iz Kine.

Vlasti su krajem decembra prestale da objavljuju dnevne epidemiološke podatke.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) apelovala je na kineske zvaničnikeda podele više informacija o epidemiji kovida u svojoj zemlji i porastu broja novozaraženih.

Zvaničnici SZO kažu da žele da vide više podataka o hospitalizacijama, prijemima u jedinice intenzivne nege, smrtnim slučajevima i broju vakcinisanih.

Iako je broj novozaraženih u zemlji u porastu, mnoga stroga ograničenja u Kini su ukinuta u poslednjih nekoliko nedelja, nakon pritiska i protesta građana protiv politike nultog kovida.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa