Fokus

Kina prestala da objavljuje dnevne podatke o koronavirusu

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2022

-

08:05

Kina prestala da objavljuje dnevne podatke o koronavirusu
Kina prestala da objavljuje dnevne podatke o koronavirusu - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Kineska nacionalna zdravstvena komisija (NHC) prestala je od danas da objavljuje dnevne podatke o koronavirusu.

"Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objaviće relevantne informacije o kovidu radi referenci i istraživanja", navodi se u saopštenju zdravstvene komisije, koja ne navodi razloge za ovu promenu, niti koliko će često ažurirati informacije o koronavirusu, preneo je Rojters.

Uprkos rekordnom porastu infekcija, NHC nije prijavio nijedan smrtni slučaj od posledica korone širom zemlje pre nego što je zaustavio objavljivanje podataka, navodi britanska agencija.

Kina je suzila svoju definiciju za prijavljivanje smrtnih slučajeva od kovida, računajući samo one od pneumonije izazvane kovidom ili respiratorne insuficijencije.

Nakon što su slučajevi koronavirusa obarali dnevne rekorde krajem novembra, NHC je ovog meseca prestao da izveštava o asimptomatskim infekcijama, što je otežavalo praćenje slučajeva.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nije dobila podatke iz Kine o novim brojevima hospitalizovanih pacijenata zbog kovida otkako je zvanični Peking ublažio mere ograničenja.

SZO navodi da bi jaz u podacima mogao da bude posledica toga što se vlasti bore da izbroje slučajeve u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Nekoliko modela i izveštaja proteklih dana predviđalo je čak dva miliona smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa u momentu dok se virus širi u ruralnim delovima zemlje, preteći da pogodi najugroženiju stariju populaciju i nevakcinisane, navodi Rojters.

Popuštaju restriktivne kovid mere

Uprkos tome što se Kina ove zime suočava sa novim talasamo koronavirusa odlučila se za popuštanje restriktivnih kovid mera, pa će tako Hong Kong postepeno otvarati granicu sa kontinentalnom Kinom do sredine januara.

Gradski zvaničnik Džon Li rekao je juče da je cilj ponovnog otvaranja vraćanje na stanje pre izbijanja pandemije virusa korona.

Od 7. decembra Kina je iznenada ukinula većinu ograničenja koja su ključna za politiku nulte tolerancije na kovid.

Do popuštanja kovid mera došlo je nakon protesta građana nezadovoljnih politikom nultog kovida i veoma restriktivnim merama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet