Evropa

Putin odgovorio na zahtev Erdogana o kraju rata: Kijev da prihvati gubitak teritorija, Moskva otvorena za dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2023

-

13:30

Putin odgovorio na zahtev Erdogana o kraju rata: Kijev da prihvati gubitak teritorija, Moskva otvorena za dijalog
Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva otvorena za dijalog o Ukrajini, ali da će Kijev morati da prihvati gubitak teritorija na koje Rusija polaže pravo, saopštio je danas Kremlj.

"Vladimir Putin je ponovo potvrdio otvorenost Rusije za ozbiljan dijalog, pod uslovom da vlasti u Kijevu ispune dobro poznate i više puta izrečene zahteve i uzmu u obzir nove realnosti koje se tiču teritorija", naveo je u saopštenju Kremlj, preneo je Rojters.

Kako se navodi, Putin je takođe ponovio "destruktivnu ulogu Zapada, koji snabdeva Kijev oružjem, pružajući informacije i smernice".

Lideri su takođe razgovarali o brojnim energetskim pitanjima, uključujući stvaranje gasnog čvorišta u Turskoj i izgradnju nuklearne elektrane Akuju, naveo je Kremlj.

Takođe, kako se dodaje, Putin je još jednom ponovio Erdoganu da treba ukinuti sve barijere ruskom izvozu hrane i đubriva. Erdogan i Putin su više puta razgovarali otkako je počeo rat u Ukrajini.

Turska je delovala kao posrednik zajedno sa Ujedinjenim nacijama u sklapanju sporazuma kojim se omogućio izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, podseća Rojters.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da mirovni napori u ratu Rusije i Ukrajine treba da budu podržani jednostranim prekidom vatre i "vizijom za pravedno rešenje", saopštilo je danas tursko predsedništvo, prenosi Rojters.

Erdogan je pozvao na skori prekid vatre u Ukrajini i mirno rešenje i podsetio da su pregovori ranije "dali pozitivne rezultate" - potpisana je Crnomorska inicijativa za žito, uloženi su napori da bi se formirala sigurna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje i razmenjeni su zarobljenici. Erdogan i Putin razgovarali su i o bilateralnim odnosima, regionalnim i ekonomskim pitanjima i o sirijskoj krizi, navela je kancelarija turskog predsednika, prenose RIA Novosti.

Kako je saopšteno, Erdogan je naglasio da se moraju preduzeti konkretni koraci kako bi se, posebno iz sirijskih gradova Tel Rifata i Manbidža, "očistili" ogranci kurdskih organizacija Radničke partiju Kurdistana (PKK), Partija demokratske unije (PYD) kao i Narodne zaštitne jedinice (YPG), koje Turska smatra terorističkim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa