Evropa

Uhapšena dva Iranca zbog planiranja islamski motivisanog napada u Nemačkoj

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2023

-

15:34

Uhapšena dva Iranca zbog planiranja islamski motivisanog napada u Nemačkoj
Nemačka policija - Copyright Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Policija je uhapsila jednog Iranca na zapadu Nemačke jer je navodno planirao islamistički motivisan teroristički napad upotrebom eksploziva i otrova ricina i cijanida, javili su danas nemački mediji.

Ti otrovi nisu pronađeni kod njega u stanu, preneo je Dojče vele.

Osumnjičeni Iranac (32) uhapšen je u donjem vešu, te je sa nazuvenim cipelama i ogrnutom jaknom izveden iz stana i nije se opirao prilikom hapšenja.

Akcija se odigrala oko ponoći u noći sa subote na nedelju u rurskom gradu Kastrop-Rauksel.

Tužilaštvo sumnjiči čoveka da je planirao teroristički napad sa islamističkim motivima, te da je stoga pribavio cijanid i ricin.

Kako je saopštila policija, privedena je još jedna osoba. Prema policijskim izvorima, u pitanju je brat optuženog koji se slučajno zatekao u stanu. Obojica su u Nemačkoj od 2015. godine.

Prema navodima lista "Bild", u akciji su učestvovali i stručnjaci Instituta Robert Koh, eksperti za borbu protiv bioloških i hemijskih opasnosti, te policijske jedinice za deaktiviranje eksploziva.

Kako je za "Špigel" rekao nadležni tužilac, u pretraženom stanu nisu nađeni tragovi cijanida i ricina.

Nejasno je da li su ti otrovi negde drugde skriveni. Takođe nije saopšteno šta je tačno Iranac planirao i koliko je daleko odmakao u planovima.

Prema navodima "Bilda", policija već danima ima na oku osumnjičenog. Navodi se da je Nemce na njegovu delatnost upozorila "jedna prijateljska tajna služba". Inače, za pripremu ovakvog terorističkog dela je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do 10 godina.
       

Komentari (0)

Evropa