Evropa

Beloruski sud odbio molbu za pomilovanje Sofije Sapege

Komentari

Autor: Euronews Srbija, TAS S

10/01/2023

-

16:54

Beloruski sud odbio molbu za pomilovanje Sofije Sapege
Beloruski sud odbio molbu za pomilovanje Sofije Sapege - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državljanki Ruske Federacije Sofiji Sapegi, koja je uhapšena zajedno sa Romanom Protaševičem u Belorusiji, odbijena je molba za pomilovanje, potvrdio je za TAS S njen očuh Sergej Dudič.

"Danas smo dobili pismo iz Sofije u kome kaže je 2. ili 3. januara obaveštena o odbijanju pomilovanja. Još nije jasno koje dalje radnje možemo da preduzmemo", rekao je Dudič za TASS.

Međutim, njen advokat Anton Gašinski rekao je za TAS S da će uskoro biti podnet zahtev za prebacivanje Sapege na izdržavanje kazne u Rusiju.

"U tom slučaju će moći da se obrati predsedniku Rusije sa zahtevom da je oslobodi izdržavanja ostatka kazne", rekao je on.

Podsetimo, beloruski sud osudio je u maju Sofiju Sapegu, devojku disidenta Romana Protaseviča, na šest godina zatvora zbog podsticanja društvene mržnje, saopštila je grupa Vjasnarajts.

Ova dvadesetčetvorogodišnja državljanka Rusije letela je sa svojim dečkom, blogerom koji kritikuje beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, na letu Rajanera iz Atine za Vilnjus u maju 2021. kada su ga beloruske vlasti preusmerile u Minsk, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Belarus Government press office via AP, Profimedia

 

Belorusija je tada saopštila da je naredila da avion sleti nakon anonimne dojave da se u njemu nalazi bomba, a Protaševič i Sapega su odmah privedeni, iako se pretnja bombom pokazala lažnom.

Preusmeravanje komercijalnog leta radi njihovog hapšenja izazvalo je bes međunarodne zajednice i podstaklo Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da uvedu dodatne sankcije Belorusiji, navodi Rojters.

Komentari (0)

Evropa