Evropa

Preminuo legendarni britanski gitarista Džef Bek, jedan od velikana gitare koji su obeležili epohu bluza i rokenrola

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

11/01/2023

-

23:24

Preminuo legendarni britanski gitarista Džef Bek, jedan od velikana gitare koji su obeležili epohu bluza i rokenrola
Preminuo legendarni britanski gitarista Džef Bek, jedan od velikana gitare koji su obeležili epohu bluza i rokenrola - Copyright Tanjug/AP/Laurent Gillieron/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni rok gitarista Džef Bek preminuo je u 79. godini, potvrđeno je na njegovom zvaničnom nalogu na Tviteru.

"U ime njegove porodice, sa dubokom tugom prenosimo vest o smrti Džefa Beka. Nakon što je iznenada oboleo od bakterijskog meningitisa, juče je mirno preminuo", stoji u objavi.

Bio je jedan od trojice gitarista koji su svirali u grupi "Yardbirds", pre nego što je formirao grupe "The Jeff Beck Group" i "Beck, Bogert & Appice".

Britanski muzičar je stekao slavu kao deo grupe Yardbirds, gde je zamenio Erika Kleptona, pre nego što je osnovao grupu Džef Bek sa Rodom Stjuartom.

Njegov ton, prisustvo i, iznad svega, jačina, redefinisali su gitarsku muziku 1960-ih i uticali na pokrete poput hevi metala, džez-roka, pa čak i panka, piše BBC.

Džef Bek je 2009. godine po drugi put primljen u Kuću slavnih rokenrola. Tom prilikom je rekao da svira na način na koji svira "jer mu to omogućava da izmisli najbolesnije moguće zvukove".

"Sada je to poenta, zar ne? Ne zanimaju me pravila. U stvari, ako ne prekršim pravila najmanje 10 puta u svakoj pesmi, onda ne radim svoj posao kako treba", rekao je on.

Rođen kao Džefri Arnold Bek u Volingtonu u Sariju, muzičar se zaljubio u rokenrol kao dete, a prvu gitaru napravio je kao tinejdžer.

Nakon kratkog boravka na Vimbldonskom umetničkom koledžu, otišao je da svira sa rokerom Screaming Lord Sutch and the Tridents.

Kada je Erik Klepton napustio Yardbirds 1965. godine, Džimi Pejdž je predložio da angažuje Beka - i on je nastavio da svira na hitovima kao što su "I'm A Man" i "Shapes Of Things".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa