Aktuelno iz kulture

Preminuo Mark Lanegan

Komentari

Autor: CNN

23/02/2022

-

08:05

Preminuo Mark Lanegan
Preminuo Mark Lanegan - Copyright Tanjug AP/Amy Harris/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Mark Lanegan, muzičar, pisac i pevač bendova "Queens of the stone age" i "Screaming Trees", preminuo je 22. februara u 57. godini.

"Naš voljeni prijatelj Mark Lanegan preminuo je jutros u svom domu u Kilarniju u Irskoj. Omiljeni pevač, tekstopisac, pisac i muzičar, imao je 57 godina, a iza njega je ostala supruga Šeli. U ovom trenutku nema drugih informacija. Molimo vas da poštujete privatnost porodice", objavljeno je na Tviter profilu Lanegana.

Lanegan se sa suprugom preselio u Irsku avgusta 2020. Prošle godine je bolovao od kovida, a zbog posledica je nedeljama proveo u medicinski induciranoj komi. Tu borbu je opisao u memoarima "Devil in a Com", koje je objavio prošlog decembra, podseća CNN.

Lanegan je bio frontmen grupe "The Screaming Trees" od 1985. do 2000. godine, a takođe je bio poznat po svom radu sa bendovima kao što su "Queens of the Stone Age", "Mad Season", "The Gutter Twins" i po mnogim brojnim saradnjama od Nirvane do Mobija.

Za Lanegana često navode i da je bio idol Kurta Kobejna, muzički otac kultnih bendova iz Sijetla "Nirvana" i "Pearl Jam", ali i omiljeni pevač mnogih muzičara i poštovaoca grandža. Nastupao je u Beogradu nekoliko puta, i svaki put karte za koncerte su bivale rasprodate u najkraćem roku.

Za oko 40 godina karijere snimio je preko 50 albuma.

Iako su nepoznati detalji o uzrocima smrti, strani mediji navode da je Lanegan patio od bolesti bubrega.

Komentari (0)

Kultura