Evropa

Nehamer: Austrija će pomoći Kosovu na putu ka članstvu u EU

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2023

-

15:48

Nehamer: Austrija će pomoći Kosovu na putu ka članstvu u EU
Nehamer: Austrija će pomoći Kosovu na putu ka članstvu u EU - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer obaćao je danas pomoć Kosovu na putu ka članstvu u EU, da ubedi pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova da to učine.

Nehamer je kazao da će Austrija "biti most za pronalaženje načina da se ubede zemlje članice da požele dobrodošlicu Kosovu u evropsku porodicu", prenosi Koha.

On je, takođe, rekao da je Austrija spremna da pošalje dodatne trupe na KiM pod komandom KFOR-a ako ta misija to zatraži. Nahamer je naglasio da je Austrija u potpunosti spremna da obezbedi trupe ako to zatraži NATO i da je spremna da na bilo koji način pomogne dijalogu.

Premijer Austrije čestitao je kosovskoj vladi na borbi protiv korupcije, a takođe je rekao da će zahvaljujući obavljenom poslu 2024. godine Kosovo imati viznu liberalizaciju.

"Važno je reći da postoje zemlje EU koje nisu priznale Kosovo. Za Austriju je važno da izgradi most, da pronađe način da ubedi zemlje članice da je ispravno i važno da Kosovo požele dobrodošlicu u evropsku porodicu", rekao je Nehamer.

Kada je reč o bezbednosti na KiM, Nehamer je rekao da Austrija pruža najveći broj vojnika KFOR-u od zemalja koje nisu članice NATO.

"Imamo više od 300 vojnika na Kosovu, podržavamo poziv Kosova na povećanje trupa radi veće bezbednosti i bićemo spremni da pružimo trupe za podršku ako to od nas zatraži KFOR", rekao je on.

Kako kaže, obe strane imaju mogućnost da deeskaliraju celu situaciju. Kao partneri, pokušavamo da intervenišemo samo kada je to neophodno, dodao je Nehamer.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je taj zahtev nastao "zbog vojnih baza Srbije na granici sa Kosovom", koje je nazvao "izazovnim".

"Izrazili smo interesovanje da imamo više vojnika KFOR-a zbog 48 vojnih baza Srbije na granici sa Kosovom. Zbog prisustva paravojnih vojnih elemenata kao što su Vagnerovi plaćenici, njihovo prisustvo u ovim bazama je izazovno. Zbog naše zabrinutosti, izrazili smo interesovanje za povećanje prisustva KFOR-a", naveo je on.

Nehamer je rekao da postoji veoma dobra saradnja između policija Austrije i Kosova.

"Kosovo je jedna od zemalja koja je odmah ponudila podršku nakon terorističkog napada u Beču", rekao je Nehamer.

Govorio je i o ekonomskim projektima, a posebno o projektima iz oblasti energetike.
 

Komentari (0)

Evropa