Evropa

Šolc prihvatio ostavku Lambrehtove, sutra poznat novi ministar odbrane

Komentari

Autor: Tanjug, Gardijan

16/01/2023

-

10:59

Šolc prihvatio ostavku Lambrehtove, sutra poznat novi ministar odbrane
Kristin Lambreht - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc prihvatio je danas ostavku Kristine Lambreht na mesto ministarke odbrane, izjavio je portparol vlade, navodeći da će kancelar uskoro predložiti njenog naslednika nemačkom predsedniku.

Upitan da li je Šolc prihvatio ostavku Lambrehtove, portparol je na konferenciji za novinare rekao: "Da", preneo je Rojters.

Naredni nemački ministar odbrane biće objavljen sutra, objavio je dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung", pozivajući se na izvore iz vlade.

Lambreht je ranije danas saopštila da je podnela ostavku i navela da je zatražila od kancelara Olafa Šolca da je razreši dužnosti.

"Danas sam tražila od kancelara da me razreši dužnosti saveznog ministra odbrane", navela je Lambreht, koja je članica Šolcove Socijaldemokratske partije (SPD).

Ovaj potez kulminacija je rastućeg skepticizma u pogledu njene sposobnosti da dovede nemačku vojsku u formu i da vodi zemlju u oživljavanju dugo zanemarivanih oružanih snaga i to usred rata u Ukrajini.

Nemački mediji prethodih dana izveštavali su da je Lambreht očigledno odlučila da se povuče. U izveštaju "Bilda" navodi se da je razlog planirane ostavke spoznaja Lambreht da je u Ministarstvu odbrane potreban novi početak.

Kako prenosi "Bild", u krugovima vlade i SPD-a već se razgovara o novoj osobi na toj funkciji. Dobre šanse bi imala poverenica Bundestaga za odbranu Eva Hegl (SPD).

Kao moguća naslednica Lambreht, kako navodi "Zidojče cajtung”, pored Hegl, u igri je i parlamentarna državna sekretarka za odbranu Zimtje Meler (SPD). Prema "Špiglu" smatra se da je moguća je i rokada u kabinetu: ministar rada Hubertus Hajl (SPD) mogao bi da pređe u Ministarstvo odbrane.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa