Evropa

Javnost u Finskoj podeljena oko uvođenja blažih imigracionih pravila

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2023

-

14:19

Javnost u Finskoj podeljena oko uvođenja blažih imigracionih pravila
Javnost u Finskoj podeljena oko uvođenja blažih imigracionih pravila - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Istraživanje finske agencije Maseudun Tulevaisus pokazalo je da jedan od pet Finaca nije u stanju da se odluči da li da podrži vladu u donošenju blažih imigracionih pravila.

Među ispitanicima, njih 36,4 odsto smatra da bi sledeća vlada trebalo da ublaži imigraciona pravila, 42,3 odsto anketiranih se protivi dodatnom ublažavanju tih pravila, a 21,3 odsto ili svaki peti ispitanik nije mogao da se izjasni o tom pitanju, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Prijem većeg broja imigranata podržavaju uglavnom starije generacije, a čak 50 odsto ispitanih penzionera smatra da je povećanje imigracije pozitivan fenomen.

Rezultati istraživanja su ukazali i na podelu zasnovanu na partijskoj pripadnosti.

Zeleni glasači su najviše naklonjeni imigraciji (72 odsto), dok se 69 odsto pristalica desničarske, populističke Finske partije, ranije poznate pod imenom Stranka Pravih Finaca, izjasnilo protiv ublažavanje imigracionih pravila.

Istraživanje Finskog instituta za migracije pokazalo je da Finska gubi obrazovane mlade talente, a većina stranaca koji dolaze su ljudi starosti od 20 do 40 godina sa visokim obrazovanjem koji uspešno pronalaze unosne poslove, zbog čega je poželjno povećanje broja imigranata kako bi se osiguralo da Finska i nadalje bude uspešna i "ekonomski živahna zemlja".

Pitanje imigracije će biti jedna od glavnih tema i na predstojećim parlamentarnim izborima, koji će se održati za manje od tri meseca.

Finski ministar za zapošljavanje Tula Hatainen (SDP) otišao je toliko daleko da je ocenio da je povećanje radno sposobne imigracije "sudbinsko pitanje".

Međutim, njegovi stavovi juče su opovrgnuti saopštenjem Industrijske unije koja tvrdi da finsko tržište rada još uvek nije spremno za značajan porast broja radno aktivnih pridošlica iz inostranstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa