Evropa

Ministar spoljnih poslova Španije: Madrid i London sve bliži dogovoru oko Gibraltara

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2023

-

21:33

Ministar spoljnih poslova Španije: Madrid i London sve bliži dogovoru oko Gibraltara
Ministar spoljnih poslova Španije: Madrid i London sve bliži dogovoru oko Gibraltara - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Španije Hoze Manuel Albares danas je rekao da se Madrid i London približavaju dogovoru o konačnom rešenju za status Gibraltara nakon Bregzita.

Status Gibraltara i način nadzora na granici sa Španijom bili su sporni od britanskog glasanja za izlazak iz Evropske unije 2016, jer je poluostrvo isključeno iz postignutog sporazuma o izlasku između Britanije i EU, preneo je Rojters.

"Vidim konstruktivan duh britanske strane o sporazumu u vezi sa Gibraltarom", izjavio je Albares na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu.

Španija, Britanija i Evropska unija dogovorile su se 31. decembra 2020. godine, nekoliko sati pre potpunog izlaska Britanije iz bloka, da Gibraltar ostane deo sporazuma EU poput šengenske zone, kao i da će do trajnog rešenja Španija nadzirati luku i aerodrom.

Evropska komisija i Španija poslale su  krajem 2022. Britaniji predlog da kopnena granica Gibraltara sa Španijom ostane otvorena i da se obezbedi slobodan protok ljudi između Španije i enklave.

"Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori, ali iz sastanaka koje sam imao sa britanskim ministrom spoljnih poslova Džejmsom Kleverlijem vidim da obojica želimo sporazum i zaista radimo na tome", rekao je Albares, ne navodeći vremenski okvir.

Španija je ustupila Britaniji pomenutu teritorijiu oko rta u gibraltarskom moreuzu Sredozemnog mora 1713. godine, ali je potom dugo tražila da joj se ona vrati.

Na referendumu 2002. godine od oko 33.000 stanovnika Gibraltara glasalo je 90 odsto, od kojih je 99 odsto odbacilo bilo kakvu ideju da Britanija deli suverenitet nad enklavom sa Španijom.

Međutim, oni su ubedljivo većinski glasali da ostanu u Evropskoj uniji na britanskom referendumu o Bregzitu 2016. godine.

Komentari (0)

Evropa