Evropa

U Lihtenštajnu uskoro referendum, građani glasaju o zabrani kazina

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

13:11

U Lihtenštajnu uskoro referendum, građani glasaju o zabrani kazina
U Lihtenštajnu uskoro referendum, građani glasaju o zabrani kazina - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Lihtenštajn, poznat po nadimaku "Las Vegas Alpa" će morati da zatvori svojih šest kazina ako se izglasa referendum zakazan 29. januara.

Zagovornici ovog referenduma tvrde da nova industrija rizikuje da ošteti reputaciju zemlje jer su sada na međunarodnoj crnoj listi "poreskih rajeva" zbog ublaženih zakona o kockanju, prenosi Rojters.

"Ne želimo da se etabliramo kao kazino i poker žarište usred Evrope" rekao je zagovornik referenduma Gvido Majer.

Predsednik kazina u Lihtenštajnu Rajnhard Fišer rekao je da rade u skladu sa zakonom i u nekim slučajevima i iznad nivoa koji je propisan zakonom.

Prošle godine porezi od putovanja, uglavnom stranih posetioca kazina u Lihtenštajnu, su državi doneli 50 miliona švajcarskih franaka.

"Ovo je prihod koji je bitan za naš budžet" rekla je potpredsednica vlade Sabine Monauni koja je zabranu ocenila kao "radikalnu i preteranu" i da ne rešava probleme zavisnosti od kockanja.

"Moramo naći balans između mera koje će smanjiti aktivnost, ali u isto vreme ne uništiti tržište" rekla je ona.

Šest kazina trenutno radi u mikrodržavi sa samo 40.000 stanovnika, i svi su otvoreni od 2017. godine, nakon izmene zakona o kockanju. Najviše posetilaca je iz Nemačke i susednih zemalja, Švajcarske i Austrije. 

Komentari (0)

Evropa