Evropa

Hladni talas stiže u Španiju: Sneg i mraz u gotovo celoj zemlji, a 11 oblasti u pripravnosti

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2023

-

17:17

Hladni talas stiže u Španiju: Sneg i mraz u gotovo celoj zemlji, a 11 oblasti u pripravnosti
Tanjug/AP/Alvaro Barrientos - Copyright Tanjug/AP/Alvaro Barrientos

veličina teksta

Aa Aa

Snežne padavine u istočnoj Kantabrijskoj i severnoj Iberijskoj oblasti, kao i rasprostranjeni mrazevi, preovladavaće danas gotovo u celoj Španiji, navodi se u prognozama Državne meteorološke agencije. U 11 autonomnih oblasti biće aktivirana upozorenja na hladnoću, vetar, sneg i talase, preneo je portal novina La Vangardia.

Navodi se da će Avila, Leon, Palensija, Salamanka, Segovija, Sorija, Zamora, Albasete, Kuenka, Gvadalahara, Barselona, Đirona, Taragona, Madrid, Majorka, Ibica i Formentera i Navara, biti na žutom upozorenju na temperature, koje će biti oko -4 i -8 stepeni Celzijusa, dok će Ljeida i Ueska biti na narandžastoj uzbuni za vrednosti blizu -10 stepeni Celzijusa.

Portparol Državne meteorološke agencije Beatriz Hervelja ukazala je da je ova sitaucija na ivici da bude klasifikovana kao hladni talas za koji moraju postojati najmanje tri uzastopna dana niskih temperatura, da su one intenzivne i da se javljaju u velikim područjima Španije.

"Možemo reći da se suočavamo sa jednom od verovatno najhladnijih nedelja ove godine", rekao je on.

Snažnih udara vetra, jačine do 80 kilometara na sat, biće u Hueski, Saragosi, Menorci, Đironi i Ljeidi.

Zbog ovog vetra, Kasteljon i Taragona biće na žutoj uzbuni zbog talasa, a Đirona na narandžastoj, takođe zbog talasa koji mogu dostići i do pet metara visine.

U ostatku poluostrva preovladavaće malo oblačno ili vedro nebo, iako će se tokom celog dana oblačnost povećavati u planinskom lancu Kantabrije, istočnim visoravnima, centralnom i iberijskom sistemu i okolini Alborana, a nisu isključene slabe i izolovane padavine, snega u unutrašnjosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa