Evropa

Zelenski usred rata morao da se reši brojnih saradnika zbog korupcije: Završna reč se očekuje od tužilaca

Komentari
Zelenski usred rata morao da se reši brojnih saradnika zbog korupcije: Završna reč se očekuje od tužilaca
Zelenski usred rata morao da se reši brojnih saradnika zbog korupcije: Završna reč se očekuje od tužilaca - Copyright prodimedia

veličina teksta

Aa Aa

U pozadini rata, koji se vodi gotovo godinu dana, Ukrajinu uveliko potresa i veliki korupcijski skandal. Naime, radi se o najvećem političko-korupcijskom potresu u ukrajinskoj vladi od početka ruske invazije koja je počela 24. februara prošle godine.

Samo nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio da će da otpusti neke od svojih saradnika koji su visoko pozicionirani, razrešeni su dužnosti šef Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko, načelnik Kijevske oblasti Aleksij Kuleba, Sumske oblasti Dmitrij Živicki, kao i šefovi administracija delova Zaporoške i Hersonske oblasti koje kontroliše Kijev Aleksandar Staruh i Jaroslav Januševič.

Na taj način je nastavljen talas smena, jer je Zelenski u ponedeljak potpisao ukaz o smeni zamenika šefa svog kabineta Kirila Timošenka, a smenjen je i zamenik generalnog tužioca Aleksij Simonenko. Pored toga, zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov takođe je podneo je ostavku usred korupcionaškog skandala, a ostavku je podneo i zamenik ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Ivan Lukerja.

Šapovalov je ostavku podneo nakon objave novinarske istrage koja je utvrdila da je hrana za ukrajinsku vojsku kupljena po visokim cenama, piše Jutarnji list. Simeonko je ostavku dao nakon što su novinari objavili da je krajem 2022. godine otišao na odmor u Španiju, i to mercedesom biznismena Lavova. On je, prema pisanju medija, ostavku dao svojevoljno. Timošenko se odlučio na isti potez, ali razlog njegove ostake je nepoznat. Inače, njega su krikovali da je vozio terenac koji je ustupljen Ukrajini u humanitarne svrhe.

Sve oko ovog korupcijskog sakndala je počelo tokom vikenda kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio Lozanskog koji je uhapšen zbog sumnje da je primio mito od 400.000 dolara kao bi olakšao sklapanje ugovora o kupovini opreme za proizvodnju električne energije i generatora po prenaduvanim cenama. I Pablo Halimon iz stranke ukrajinskog predsednika takođe je smenjen jer je navodno kupio nekretninu u Kijevu po znatno nižoj ceni od tržišne.

BBC piše da je šef partije Zelenskog david Arahamija rekao da bi korupmirani zvaničnici mogli da se suoče i sa zatvorom.

"Zvaničnici na svim nivoima stalno su upozoravani zvaničnim i nezvaničnim kanalima da se fokusiraju na rat, da pomognu žrtvama i da smanje birokratiju. Mnogi od njih su zaista slušali, ali na žalost ne svi", rekao je on za Telegram.

Tokom vikenda, istraga ukrajinskih novinara optužila je Ministarstvo odbrane da je potpisala ugovore o snabdevanju trupa na linijama fronta hranom po "dva do tri puta" većoj ceni. Prema pisanju Zn.ua, reč je o iznosu od 320 miliona evra za 2023. godinu. 

U subotu je ovo ukrajnsko izdanje objavilo tekst u kojem se navodi da ima indicija da Ministarstvo odbrane kupuje proizvode za Oružane snage Ukrajine po preterano visokim cenama. Isti izvor navodi za ovaj list da su cene po kojima su nabavljani proizvodi za vojsku ponekad bili dva do tri puta veće od maloprodajnih cena.

Aferu s nabavom hrane za vojsku otkrio je istraživački novinar Juri Nikolov za portal Zn.ua, koji tvrdi da je njegovo otkriće dovelo do svega ovoga. On je za Politico rakao da želi da vidi akciju, a ne nova obećanja političara.

"Sada Ukrajina ima jedinstvenu priliku da pokaže da nismo kao Rusija, gde je korupcija u svim granama. Ako neko želi da nam ukrade milione evra tokom rata, kada naša privreda 60 odsto zavisi o pomoći EU, moramo to da zaustavimo", rekao je. 

Sa druge strane, Nacionalna kancelarija za borbu protiv korupcije Ukrajine tvrdi da je pokrenula istragu i pre nego što je Zn.ua objavio ovaj članak.

Euronews navodi da bi ovo moglo da "ublaži entuzijazam" Zapada za vladu u Kijevu, koja ima dugu istoriju nestabilnog upravljanja, posebno u vreme kada joj je potrebna velika vojna podrška. 
Ministarstvo odbrane je u nedelju odbacilo ove optužbe navodeći da su lažne, i da je reč o "namernoj manipulaciji".

"Čak iako su ove optužbe neosnovane, ostavke će omogućiti očuvanje poverenja kod ljudi ali i kod međunarodnih partnera", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zelenski je u najnovijem obraćanju zabranio svim državnim službenicima - od lokalnih poslanika do službenika bezbednosti - da provode odmor u inostranstvu.

"Službenici više neće moći da putuju u inostranstvo na odmor ili u bilo koje druge nedržavne svrhe", rekao je Zelenski.

Dodao je da već postoje "kadrovske odluke u vezi sa menadžerima na različitim nivoima u ministarstvima i drugim strukturama centralne vlade i u regionima i u sistemu za sprovođenje zakona".

Evropska komisija: Drago nam je da Ukrajina ozbiljno shvata borbu s korupcijom

Evropska komisija juče je pozdravila smenu niza visokih vladinih službenika u Ukrajini i poručila kako to sugeriše da Ukrajina ozbiljno shvata borbu s korupcijom.  Predstvnica EK Ana Pisonero rekla je da ne može da komrntariše istrage koje su u toku, ali je dodala kako "Komisija pozdravlja činjenicu da ukrajinske vlasti ozbiljno shvataju te probleme".

Ukrajina je, podsetimo, prošle godine dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Zbog toga je, smatra Pisonero, sve što je vezano za ovaj slučaj važno za dalju budućnost Ukrajine.

"Antikorupcijske mere su važna dimenzija pristupnog procesa. One su ujedno i deo uslova za nastavak finansijske podrške koju Unija pruža Ukrajini", rekla je Pisonero na konferenciji za medije.

Komisija, kaže Pisonero, proceniće ove napore u sledećem godišnjem izveštaju o napretku zemlje na putu prema EU ove jeseni. Ona kaže da EU već godinama podržava Ukrajini u njenoj borbi protiv korupcije i da je to "ključna dimenzija procesa proširenja".

Na pitanje novinara da li EU ima mehanizme da prati novac koji EU šalje u Ukrajinu, Pisonero kaže da "što se tiče kontrole, mogu da kažem da EU ima više nivoa kontrole i više mehanizma da bi znali da li pare idu tamo gde treba". 

Ona dodaje da EU i Ukrajina imaju politički dijalog u kojem se razgovara o ovim pitanjima i smatra da je važno da se kaže EU podržava finansijske potrebe ukrajinskih vlasti ali odlučuje gde su sredstva najpotrebnija. 

Govoreći o revizorskom izveštaju o korupciji iz 2021. godine koji pokazuje da u Ukrajini nije mnogu napravljeno na tom polju, Pisonero je naglasila da ima napretka u borbi protiv korupcije ali da je potrebno više rada u ovom procesu u kojem Ukrajina ima veliku podršku Unije i da je zemlja "suočena sa brutalnom agresijom i treba da radi u više oblasti a mi ćemo da produžimo da podržavamo Ukrajinu na evropskom putu".

Na ukrajinsku aferu se na Tviteru juče se osvrnula i članica amerikog Kongresa Victoria Spartz navodeći da je očigledno da nadležni rade svoj posao.

"Drago mi je da vidim da antikorupcijske institucije, za koje sam se zalagala prošlog leta, ponovno počinju da rade. Bila sam šokirana kad sam videla šta neki razbojnici rade dok hrabri Ukrajinci ginu. Veliko hvala hrabrim novinarima koji se ne boje reći istinu", napisala je.

Inače, skandal je izazavao negodovanje širom Ukrajine. I Politico tumači ovu aferu kao težak udarac za vlasti u Kijevu koje su se tokom rata trudile da pokažu da čiste zemlju od korupcije i da su spremne za pridruživanje EU.

Podsetimo, Zelenski je 2019. godine izabran na mesto predsednika na osnovu obećanja širokih reformi za borbu protiv korupcije, ali je obećavao i unapređenje ekonomije.

Tokom svog mandata, on je i ranije otpustio brojne ministre i zvaničnike upravo zbog korupcije. Analitičari posebno veruju da bi serija ostavki i smena ovih visokopozicioniranih funkcionera pokazala da je krivična, ali i politička odgovornost realna.

Zamenik izvršnog direktora za pravne poslove "Transparentnost internešanl Ukrajina" Katarina Riženko kaže za Euronews da bi ostavke mogle da se shvate kao poruka da se i pored rata još neke stvari dešavaju u Ukrjaini.

"To je dobar primer kako insitucije i mehanizmi za borbu protiv korupcije i kontrole i ravnoteže uspostavljeni nakon Revolucije dostojanstva funkcionišu uprkos ratu koji se vodi", smatra ona.

Međutim, kako dodaje, završnu reč u ovom slučaju treba sada da daju nadležna tužilaštva i istražni organi poštujući zakone.

Komentari (0)

Evropa