Evropa

RAT U UKRAJINI Bajden potvrdio da SAD šalju tenkove "abrams" Ukrajiini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2023

-

08:45

RAT U UKRAJINI Bajden potvrdio da SAD šalju tenkove "abrams" Ukrajiini
RAT U UKRAJINI Bajden potvrdio da SAD šalju tenkove "abrams" Ukrajiini - Copyright Prodimedia, Tanjug/ AP Photo/Daniel Cole, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 336. dan ruske invazije na Ukrajinu. Kijev je jučerašnji dan dočekao uz novo ohrabrenje kada su iz Berlina, nakon dugog oklevanja, stigle najave da će im ova zemlja isporučiti tenkove "leopard 2", ali i dozvoliti drugim zemljama da učine to isto. Istovremeno, podršku će dati i SAD svojim tenkovima "abrams". I dok s jedne strane stiže pomoć, s druge strane zemlju usred rata potresa korupcijski skandal zbog kog je s vrha vlasti otišlo više zvaničnika - EU pozdravlja odluku, a Kijev najavljuje još oštriju borbu protiv korupcije.

Ključni događaji:

  • Peskov: Pumpanje Kijeva oružjem radi bezbednosti Evrope je apsurd
  • Bajden potvrdio da SAD šalju tenkove "abrams" Ukrajiini
  • Šolc: Nemačka će uvek podržavati Ukrajinu, ali NATO ne sme ući u sukob
  • Zelenski uveo sankcije za još sveštenika Ruske pravoslavne crkve
  • Ukrajinci priznali da su se povukli iz Soledara
  • Putin: Ukrajina puca u leđa sopstvenim trupama
  •  Pet visokih ukrajinskih tužilaca dobilo otkaze
  • Kijev: Nemački tenkovi snažna podrška Ukrajini
  • Nemačka isporučuje "leoparde" Ukrajini
  • CNN: Amerikanci šalju Ukrajini tenkove "abrams"
  • EK: Ukrajina treba da ojača borbu protiv korupcije
  • Britanski državljani poginuli u Ukrajini tokom humanitarne evakuacije
  • Grosi: Nema vojne opreme u ukrajinskim nuklearnim elektranama
  • Zelenski: Ukrajina nema nameru da napadne Belorusiju

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.45 Efekat leoparda na frontu: Kijev dobija šta je tražio, ali tenkovi nisu "magični metak"

Nemačka i SAD donele su odluke o slanju svojih tenkova u Ukrajinu. Tako će Berlin Kijevu kao prvi korak uputiti 14 tenkova leopard 2, saopštila je vlada kancelara Olafa Šolca. Zajedno sa evropskim partnerima planira se "brzo" slanje dva bataljona, što je oko 80 tenkova. 

Ovu odluku pratili su i saveznici iz SAD, pa je američki predsednik Džozef Bajden danas odobrio slanje 31 tenka M1 Abrams u Ukrajinu. Zapad na je ovaj način odgovorio na višemesečne apele Kijeva i to potvrdio, što nije ostalo neprimećeno, baš danas, na rođendan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. O tome šta tenkovi znače na terenu čitajte u odvojenom tekstu.

21.23 Bela kuća: Isporuke američkih tenkova Ukrajini mogu potrajati mesecima

Bela kuća saopštila je danas da će možda biti potrebno mnogo meseci da na svoje odredište stignu moćni američki tenkovi koje je predsednik Džo Bajden odlučio da pošalje u Ukrajinu.

Ukrajina treba da bude spremna za period kada se vreme popravi i ruska ofanziva ubrza, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, a preneo je Rojters.

 

20.07 Zelenski se zahvalio Bajdenu zbog odluke da pošalje tenkove Kijevu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se predsedniku SAD zbog oduke da Ukrajini pošalje 31 tenk M1 Abrams.

''Ovo je važan korak na putu ka pobedi. Danas je slobodni svet ujedinjen kao nikada pre kako bi ostvario zajednički cilj'', napisao je Zelenski na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

 

20.03 Peskov: Pumpanje Kijeva oružjem radi bezbednosti Evrope je apsurd

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da apsurdno zvuče pozivi Zapada da se zarad bezbednosti Evrope nastavi sa jačanjem ukrajinske vojske.

''Mnogi analitičari i političari misle da će povećanjem obima rata doneti bezbednost Evropi. To je apsurdno'', rekao je Peskov, prenosi Tass.

On je naveo da se u ovom trenutku ne vidi mogućnost diplomatskog rešenja sukoba u Ukrajini.

19.48 Putin: Nadam se da bi Evropa pre ili kasnije mogla da povrati svoj suverenitet

Evropske zemlje pre ili kasnije povratiće svoj suverenitet, ali to može potrajati, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin

On je s tim u vezi istakao da su, primera radi, američke trupe u Nemačkoj još okupacione snage u pravnom smislu i u praksi, preneo je TASS. Kao suprotan slučaj naveo je sovjetske trupe koje su bile stacionirane u Austriji, ali su je dobrovoljno napustile.

"Rusija je, kao pravni naslednik Sovjetskog Saveza, garant ustava Republike Austrije i njene neutralnosti, čega su mnogi obični ljudi u Austriji svesni i na tome zahvalni Rusiji", kazao je on i naglasio da je što se tiče drugih evropskih zemalja situacija komplikovana. Rekao je da je Sovjetski Savez formalizovao pravno obavezujuće uslove da okonča svoju okupaciju dela Nemačke, a SAD nisu.

18.46 Projektil pogodio turski brod ukotvljen u Hersonu

Brod za generalni teret u turskom vlasništvu po imenu "Tuzla" pogođen je danas projektilom u luci u južnom ukrajinskom gradu Hersonu, što je izazvalo požar, pokazaju video snimci s lica mesta. Raketa je pala na most broda i izazvala požar, saopštila je bezbednosna pomorska kompanija Ambrei, a preneo Rojters.

Na video snimcima vidi se kako plamen puni komandnu sobu broda, ali Rojters nije mogao da potvrdi datum snimanja.

Brod, koji se zaglavio u luci od februara 2022. godine, jedan je od dvanaest turskih plovila zarobljenih u ukrajinskim lukama, uključujući Herson, koji nisu obuhvaćeni ugovorom o transportu crnomorskog žita uz posredovanje UN.

"Juče uveče došlo je do napada, najverovatnije na luku, a čini se da je eksploziv pogodio brod, ali kako nema posade nije bilo ni povređenih ni žrtava", rekao je anonimni izvor.

18.35 Bajden potvrdio da SAD šalju tenkove "abrams" Ukrajiini

Predsednik Džo Bajden potvrdio je da će SAD isporučiti Ukrajini 31 napredni tenk M1 Abrams. 

"Ukrajinske trupe treba da poboljšaju svoju sposobnost da manevrišu na otvorenom terenu i da odvrate i brane se od ruske agresije, rekao je Bajden. Zbog toga su SAD stavile na raspolaganje stotine oklopnih borbenih vozila, uključujući više od 500 kao deo paketa pomoći koji smo najavili prošlog petka. A danas najavljujem da će Sjedinjene Države poslati 31 tenk Abrams u Ukrajinu", rekao je Bajden, a prenosi CNN.

On je naveo da ga Nemačka nije naterala da se predomisli.

"Želeli smo da budemo sigurni da smo svi zajedno“, rekao je on nakon što je izneo opaske o podršci Ukrajini iz Bele kuće.

17.41 UNESKO proglasio Istorijski distrikt Odese za svetsku baštinu u opasnosti

Agencija za kulturu Ujedinjenih nacija UNESKO objavila je danas da je Istorijski distrikt Odese proglasila za svetsku baštinu u opasnosti.

Kako navodi Rojters, očekuje se da će taj status doprineti zaštiti kulturnog nasleđa i omogućiti pristup novčanoj i tehničkoj međunarodnoj pomoći Odesi, gradu na jugu Ukrajine, koji je Rusija više puta bombardovala od prošlog februara kada je započeo sukob između te dve zemlje, navodi Rojters. U bombardovanju tokom jula 2022. uništen je deo velikog staklenog krova i prozora Muzeja lepih umetnosti Odese, koji je otvoren 1899. godine.

Na osnovu Konvencije Uneska, njene zemlje članice, uključujući Rusiju i Ukrajinu, obavezane su da „ne preduzimaju nikakve mere sa namerom da direktno ili indirektno oštete sopstveno nasleđe ili nasleđe druge članice Konvencije“.

profimedia

 

17.11 Nemačka će, uz isporuku tenkova, proširiti vojnu pomoć Ukrajini

Nemačka planira da pošalje još vojne pomoći Ukrajini, pored toga što će isporučiti 14 borbenih tenkova Leopard 2, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

On je  naveo da je moguće da u budućnosti Nemačka pošalje Ukrajini PVO sisteme, tešku artiljeriju i višecevne bacače raketa.

Ukrajini će u prvom paketu biti dopremljeno 14 "leoparda" iz nemačkih vojnih rezervi, a Nemačka će  obezbediti logistiku i municiju.

15.10 Zelenski uveo sankcije za još sveštenika Ruske pravoslavne crkve

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveo je sankcije jednom od najbogatijih ukrajinskih biznismena i devetorici visoko rangiranih sveštenika povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom i blokirao njihovu imovinu na pet godina. Kako navodi Rojters, ovo je poslednji u nizu mera koje je Zelenski preduzeo protiv Ruske pravoslavne crkve, koja je pružila podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu. U dekretu koji je objavljen na sajtu Zelenskog navodi se da su sankcije uvedene Vladimiru Novinskom, čije je bogatstvo pre rata ukrajinsko izdanje magazina Forbs procenilo na između 1,3 i 3,5 milijardi dolara.

14.40 Šolc: Nemačka će uvek podržavati Ukrajinu, ali NATO ne sme ući u sukob

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će Nemačka uvek biti na čelu podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije, ali će se truditi da osigura da sukob ne eskalira toliko da se u njega uključi NATO. Nemačka je ranije danas odobrila slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja, prenosi Rojters. ''Nemačka će uvek biti u prvom planu kada je u pitanju podrška Ukrajini'', rekao je Šolc. Ukrajini će u prvom paketu biti dopremljeno 14 "leoparda" iz nemačkih vojnih rezervi, a Nemačka će takođe obezbediti logistiku i municiju.

14.37 Stoltenberg: Odluka Nemačke pomoći će Ukrajini da se odbrani i pobedi

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas odluku Nemačke da pošalje tenkove "Leopard 2" Ukrajini i ocenio da će to pomoći Ukrajini da se odbrani i pobedi. "Snažno pozdravljamo liderstvo kancelara (Olafa Šolca) i Nemačke u obezbeđivanju tenkova 'Leopard 2' Ukrajini u konsultaciji sa drugim NATO saveznicima i partnerima. U ključnom trenutku u ruskom ratu, ovo može da pomogne Ukrajini da se odbrani, pobedi i prevlada kao nezavisna nacija", naveo je Stoltenberg na Tviteru. Nemačka vlada odobrila je ranije danas slanje tenkova "Leopard 2" Ukrajini, najpre 14 tih borbenih vozila, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja.

13.58 Putin: Ukrajina puca u leđa sopstvenim trupama

Vladimir Putin je na sastanku sa studentima povodom Tatijaninog dana, odnosno Dana studenata rekao da "ukrajinske trupe ne prezaju ni od čega, uključujući formiranje odreda i pucanje u leđa sopstvenim trupama", prenosi TASS.

"Nažalost, neprijatelj ne vodi računa ni o čemu. Oni pucaju svojim ljudima u leđa, da li razumete to?! Stvorili su odrede", rekao je Putin i nastavio:

"Cilj, kao što sam mnogo puta i rekao jeste, pre svega da zaštitimo ljude i samu Rusiju od pretnji koje pokušavaju da stvore na našim istorijskim teritorijama koje su susedne nama. To ne možemo dozvoliti"

12.45 Ukrajinci priznali da su se povukli iz Soledara

Ukrajinske snage povukle su se iz istočnog grada Soledara u Donjeckoj oblasti, saopštio je danas portparol vojske Serhij Čeravatji. "Naše snage ispunile su svoj glavni zadatak: ne dozvoliti neprijatelju sistematski proboj u pravcu Donjecka", rekao Čeravatji, prenosi ukajinska televizija. Rojters napominje da je ovo prvi put da je ukrajinska strana potvrdila da su Rusi zauzeli Soledar. Moskva je objavila da je preuzela kontrolu nad rudarskim gradom Soledarom pre više od nedelju dana.

Tanjug AP/LIBKOS

 

12.18 Kremlj: "Abramsi" će goreti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je plan o mogućem američkom isporučivaju tenkova "abrams" Ukrajini neuspeo iz tehnoloških razloga jer su ti tenkovi skupi, a, kako je rekao, cenu će platiti evropski poreski obveznici. Mogućnost da SAD isporuče Ukrajini "abramse", Kremlj je ocenio kao "skupu glupost", navodeći da će ti borbeni tenkovi "goreti".

12.16 Bili Džin King: Dozvolite ruskim i beloruskim teniserima da igraju na Vimbldonu

Legendarna bivša američka teniserka Bili Džin King (80), pozvala je danas organizatore Vimbldona da ukinu zabranu igranja za ruske i beloruske igrače. Organizatori Vimbldona nisu prošle godine dozvolili ruskim i beloruskim teniserima nastup u Londonu zbog rata u Ukrajini.
"Radite kao i ostali... Život je prekratak", rekla je Bili Džing King novinarima u Melburnu i nastavila:

"Mislim da bi trebalo da dobiju svoje nagrade. Pustite ih da igraju i dobiju svoj novac"

12.05 Pet visokih ukrajinskih tužilaca dobilo otkaze

Pet visokih regionalnih ukrajinskih tužilaca danas je dobilo otkaze, dan nakon što je predsednik Ukrajine pokrenuo najveće političke promene od početka rata. Zvaničnici, od kojih su većina tužioci u ukrajinskim regionima, dobili su otkaze od generalnog tužioca Andrija Kostina, saopšteno je iz njegove kancelarije. "Kostin je potpisao naređenje o otpuštanju sa administrativnih pozicija iz Zaporožja, Kirovohrada, Poltave, Sumija i Černigova", navodi se u saopštenju koje je preneo Rojters. Više od 10 visokih ukrajinskih zvaničnika, sklonjeno je sa pozicija u utorak, a analitičari su ocenili da se radi o reakciji na nedavni skandal o korupciji.

11.48 Sada je i zvanično: Nemačka isporučuje "leoparde" Ukrajini

Kancelar Nemačke Olaf Šolc saopštio je da će tenkovi "leopard 2" biti izručeni Ukrajini. To znači da će 14 borbenih tenkova tipa "2A6" uskoro krenuti put ukrajinskog fronta, potvrđeno je za Bild. Ovaj korak se preduzima u koordinaciji sa međunarodnim partnerima. Navodi se i da je cilj da se "brzo spoje dva tenkovska bataljona koja uključuju 'leoparde' namenjene Ukrajini".

profimedia

 

09.56 Stoltenberg: NATO neće biti strana u sukobu u Ukrajini

NATO nije bio i neće biti strana u sukobu u Ukrajini, a alijansa ne šalje svoje vojnike ili avione u zemlju, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg u intervjuu za Die Welt. Istovremeno je napomenuo da Alijansa podržava Kijev opremom. "Ukrajina ima pravo na samoodbranu u skladu sa Poveljom U, a mi imamo pravo da je podržimo u održavanju ovog prava", rekao je on.

Izrazio je i očekivanje da će države članice Alijanse povećati svoje trenutne ciljeve potrošnje na odbranu od dva odsto BDP-a tokom samita u Vilnjusu u julu ove godine.

08.45 Sirene širom Ukrajine, iz Belorusije poleteli migovi sa "Bodežima"

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom Ukrajine nakon što je uočeno poletanje miga 31K sa teritorije Belorusije, koji nosi rakete "Bodež". Ove rakete se ne mogu presretnuti i oboriti. Kako navodi ukrajinski Kanal 24, tri miga su poletela sa aerodroma u Mačulišči.

Euronews

08.37 Moskva: Isporuka borbenih tenkova SAD Ukrajini bila bi očigledna provokacija

Moguće američke isporuke borbenih tenkova Ukrajini biće "još jedna očigledna provokacija" protiv Rusije, izjavio je danas ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov. "Očigledno je da Vašington namerno pokušava da nam nanese strateški poraz", rekao je Antonov u komentarima na Telegramu. Ruski ambasador je naveo da, ako SAD odluče da isporuče tenkove, "onda opravdavanje takvog koraka argumentima o 'odbrambenom oružju' definitivno neće uspeti".

Euronews

08.30 Rogov: Ruska vojska osujetila ofanzivu Kijeva u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska osujetila je planove za ofanzivu oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti, izjavio je danas član glavnog saveta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. "Zahvaljujući našim preventivnim akcijama, osujećeni su planovi neprijatelja da izvede široku ofanzivu na oslobođeni deo Zaporoške oblasti da bi došao do obale Azovskog mora“, rekao je Rogov za RIA novosti.
Prema njegovim rečima, sada su ukrajinske snage prinuđene da povlače rezervne trupe, uključujući i iz Donjeckog pravca da bi držale liniju fronta.

Associated Press

08.10 Ruska fregata "Admiral Gorškov" izvela vojnu vežbu sa hipersoničnim raketama

Ruska fregata "Admiral Gorškov" izvela je vojnu vežbu sa hipersoničnim raketama "cirkon" u Atlantiku, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Kako se navodi u saopštenju, posada fregate uvežbavala je napad hipersonične rakete "cirkon" na metu koja je simulirala neprijateljski ratni brod na udaljenosti većoj od 900 kilometara, preneo je TAS S. U saopštenju se ne navodi da je fregata lansirala projektil, objavio je Rojters.

08.00 Britanski državljani poginuli u Ukrajini tokom humanitarne evakuacije

Britanski državljani Kris Pari i Endrju Bagšo ubijeni su tokom akcije humanitarne evakuacije u istočnoj Ukrajini, saopštila je u Parijeva porodica, nedeljama nakon što su prijavljeni kao nestali.
"Sa velikom tugom moramo da objavimo da je naš voljeni Krisi ubijen zajedno sa svojim kolegom Endrjuom Bagšoom tokom izvođenja akcije humanitarne evakuacije iz Soledara, na istoku Ukrajine", saopštila je njegova porodica u izjavi koju je objavio britanski Forin ofis, prenosi Rojters.

07.48 Kijev: Nemački tenkovi snažna podrška Ukrajini

Šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak saopštio je juče da je isporuka nemačkih tenkova neophodna za obnavljanje granica nacije i opisao nameru Nemačke kao snažanu podršku Ukrajini.

"Nekoliko stotina tenkova za naše tenkovske posade - najbolje tenkovske posade na svetu. Ovo će postati prava pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare", napisao je Jermak na Telegramu ubrzo nakon što je nemački nedeljnik "Špigel" objavio da će Berlin odobriti slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini.

07.41 CNN: Amerikanci šalju Ukrajini tenkove Abrams

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena dovršava planove za slanje američkih tenkova Abrams u Ukrajinu i mogla bi to objaviti već ove nedelje, objavio je večeras CNN pozivajući se na trojicu američkih zvaničnika.

Vreme isporuke tenkova nije obelodanjeno i obično je potrebno nekoliko meseci da se trupe obuče za korištenje tenkova, objasnili su zvaničnici.

07.35 Špigel: Nemačka šalje "leoparde" Ukrajini, Češka poziva na nove sankcije Rusiji

Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje tenkove "leopard 2" Ukrajini i dozvoli i drugim zemljama poput Poljske da to učine, javlja nemački Špigel. Nemački nedeljnik navodi da postoji mogućnost i da će SAD isporučiti tenkove "Abrams", prenosi Rojters. Šolcova odluka se odnosi ''na najmanje jednu grupu'' tenkova "leopard 2 A6", koji će biti dostavljeni iz zaliha Bundesvera.

profimedia

 

07.17 Grosi: Nema vojne opreme u ukrajinskim nuklearnim elektranama

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je juče u Evropskom parlamentu da je inspekcijama utvrđeno da u ukrajinskim nuklearnim elektranama nije pronađena vojna oprema. Grosi je ovo izjavio dan nakon što je ruska obaveštajna agencija optužila Ukrajinu da krije zapadna oružja u nuklearkama širom zemlje, što je prvo demantovao visoki ukrajinski zvaničnik, preneo je Rojters.

07.05 SAD: G7 nastavlja da pomaže ukrajinskom energetskom sektoru

Grupa G7 i ostali partneri obećali su juče da će nastaviti da daju pomoć ukrajinskom energetskom sektoru, uključujući i isporuku opreme i druge humanitarne pomoći tokom zime, saopšteno je iz Stejt departmenta nakon sastanka ministara grupe G7, šefa američke diplomatije Entonija Blinkena i njegovog japanskog kolege Jošimase Hajašija. Države G7 su se složile da će koordinisati oko ukrajinskih napora da "modernizuju i dekarbonizuju energetsku mrežu", preneo je Rojters.

06.45 Zelenski: Ukrajina nema nameru da napadne Belorusiju

Ukrajina nema nameru da napadne Belorusiju, rekao je juče ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, komentarišući izjavu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je Kijev ponudio Minsku da potpiše pakt o nenapadanju. Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Finske Saulijem Niinistom naglasio da Ukrajnia nije nikada ni nameravala da to uradi, preneo je TASS.

 

Komentari (1)

Kraljevo

25.01.2023 20:26

Kako da nas i prime Evropa kada mi gledamo još uvek prema Rusiju? Ko još voli Ruse ili Putina, KO...??? - - Zbog te proklete Rusije Srbija se unazadila. Ceo svet krene da nas gledaju u čudu i da mrze Srbiju samo zbog te Rusije. A ta Rusija smejala se Srbiji sve vreme, sve nam uzimala i iskoristila a nikad rublju nisu ulagali u našu državu. Srbija bez Evropske pomoći i Amerike nećemo imati ni za penzije. A majci Rusiji neće se skinuti sankcije ni za 30 godina! Ostavimo Rusiju za svagda da se jednom podignemo od ovog ruskog blata.

Evropa