Evropa

Efekat leoparda na frontu: Kijev dobija šta je tražio, ali tenkovi nisu "magični metak" koji sam po sebi menja situaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, VOA, Politico

25/01/2023

-

21:30

Efekat leoparda na frontu: Kijev dobija šta je tražio, ali tenkovi nisu "magični metak" koji sam po sebi menja situaciju
Efekat leoparda na frontu: Kijev dobija šta je tražio, ali tenkovi nisu "magični metak" koji sam po sebi menja situaciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka i SAD donele su odluke o slanju svojih tenkova u Ukrajinu. Tako će Berlin Kijevu kao prvi korak uputiti 14 tenkova leopard 2, saopštila je vlada kancelara Olafa Šolca. Zajedno sa evropskim partnerima planira se "brzo" slanje dva bataljona, što je oko 80 tenkova. Ovu odluku pratili su i saveznici iz SAD, pa je američki predsednik Džozef Bajden danas odobrio slanje 31 tenka M1 Abrams u Ukrajinu.

Zapad na je ovaj način odgovorio na višemesečne apele Kijeva i to potvrdio, što nije ostalo neprimećeno, baš danas, na rođendan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Ipak, pitanje koje se postavlja je mogu li i koliko ovi tenkovi da utiču na stanje na terenu?

Odluka kancelara Olafa Šolca, kako piše Politiko, označava odučujući trenutak u podršci Zapada Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije koja će za mesec dana obeležiti svoju godišnjicu. Ova odluka mogla bi i da dodatno zakomplikuje odnose sa Moskvom i to u trenucima dok postoje naznake da se Rusija sprema za novu ofanzivu. 

Šolc je, podsetimo, bio pod velikim pritiskom evropskih partnera jer je za izvoz tenkova nemačke proizvodnje bilo potrebno odobrenje nemačke vlade. Kancelarovu odluku, kako se čini, olakšala je najava američkog predsednika Džoa Bajdena da pošalje "značajan broj" američkih tenkova M1 Abrams, koja je saopštena tek nakon potvrde Berline o isporuci. 

Kako se očekuje, osim Nemačke, leoparde bi u Ukrajinu mogle da pošalju Poljska, Španija, Norveška i Finska, a šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pozdravio je nemačku najavu "kao prvi korak".

Ukoliko Ukrajina bude u stanju da upravlja značajnim brojem modernih zapadnih tenkova, to bi moglo da ima veliki uticaj na njene napore da potisne ruske snage sa približno 20 odsto ukrajinske teritorije, kažu stručnjaci za Glas Amerike.

Međutim, uprkos tome što tenkovi mogu da odigraju ključnu ulogu, analitičari za Euronews kažu da to neće preokrenuti situaciju na frontu onako kako se očekuje.

"To nije magični metak. Nije nešto što će dramatično promeniti kurs rata", rekao je Johanes Anderson iz Švedske agencije za odbrambena istraživanja. 

Glavni borbeni tenkovi

Nemački leopardi su u upotrebi u mnogim evropskim vojskama i kontinentalnim NATO snagama, zbog čega je njihova dostupnost prilično velika. Kao i M1 abrams i leopardi se smatraju "glavnim borbenim tenkovima", što znači da mogu igrati više uloga na modernom bojnom polju. Stručnjaci za Glas Amerike kažu da su to dva od tri modela tenkova koji se rangiraju kao najnapredniji u arsenalu SAD i njihovih saveznika iz NATO, a treći je čelendžer 2 britanske proizvodnje.

Iako bi bilo koji od ova tri sistema Ukrajini dao snažan podsticaj na bojnom polju, snabdevanje i održavanje tenkova leopard 2 može da bude najjednostavnije sa logističke tačke gledišta, s obzirom na njihovu široku distribuciju širom kontinenta. M1 abrams, iako je verovatno najnapredniji od ova tri, predstavlja posebne izazove u održavanju jer ga pokreće mlazni turbinski motor koji zahteva posebno gorivo i veštine popravke, dok leopard koristi jednostavniji dizel motor.

Leopard 2 je prvi put ušao u upotrebu 1979. godine, ali je od tada mnogo puta unapređivan. Postoji u više modela, ali generalno dugačak je deset metara, širok 3,75 metra i težak oko 60 tona. Njegov glavni top ispaljuje izuzetno snažne granate od 120 milimetra, a nosi i dva mitraljeza od kojih jedan može da se podiže pod uglom, za gađanje aviona.

M1 Abrams je nešto noviji i nosi slične sisteme naoružanja. Takođe je nešto teži od leoparda i ima napredniji oklop. Ima mogućnost da se približi neprijateljskim tenkovima, vojnim položajima i drugim ciljevima, da ih raznese svojim topovima i automatima, a potom da se ubrza. Teški oklop tenka štiti vozilo i četvoročlanu posadu od vatre iz malog oružja, fragmenata granata, pa čak i od direktnih pogodaka. Abrams može preći vodu duboku i do 1,2 metra.

Oba tenka su veoma teško oklopljena, što pruža odličnu zaštitu za članove posade. Važno je da imaju skladište za municiju koje je odvojeno od odeljka za posadu, što je bezbednosna karakteristika koja nedostaje mnogim ruskim tenkovima.

Džon Spenser, predsedavajući na studijama urbanog ratovanja na Medison Polis Forumu, rekao je za VOA da je Ukrajini potreban zajednički napor pešadije, artiljerije, vazdušne podrške i pre svega tenkova, da bi potisnula Rusiju sa pozicija.

"Bez glavnih borbenih tenkova, mnogo njih, Ukrajini je otežana sposobnost da napadne odbrambene pozicije koje Rusi grade svuda", rekao je on.

Spenser, koji je služio kao komandant tenkova američke vojske tokom rata u Iraku, rekao je da iako Ukrajina ima neke druge oklope, uključujući borbena vozila Bredli proizvedena u SAD, nijedan od njih nema istu sposobnost kao glavni borbeni tenk.

profimedia

 

Ipak, da bi tenkovi imali pravi uticaj na rat, Ukrajini je porebno dati stotine glavnih borbenih tenkova, kaže Džon Spenser. U idealnom slučaju, kako kaže, tenkovi bi išli napred zajedno sa mehanizovanom pešadijom, transportovanom na bojno polje u vozilima kao što je Bredli i podržani artiljerijom i vazdušnim snagama.

I dalje je nejasno koliko će tenkova na kraju stići do Ukrajine, a iako postoji više od 2.000 Leoparda raspoređenih u više zemalja Evrope, nema ni približno toliko tenkova M1 Abrams.

Analitičari oprezni

Glavni borbeni tenk je odličan dodatak za bataljone koji već imaju borbena vozila kao što su francuski AMX-10 RC i američki Bredli, a oba tipa su već na putu za Ukrajinu. Ali, zapadni analitičari i vojni eksperti navode da kvaliteti i nedostaci najnovijih ruskih tenkova još nisu toliko poznati.

"Nema razloga da se pretpostavi da će zapadni tenkovi biti toliko superiorniji od ruskih. Oni mogu biti dobri za različite stvari, ali je sve pitanje konteksta i kako će biti raspoređeni", naveo je Anderson.  

"Zapadni tenkovi, uključujući britanski čelendžer 2, nemački leopard 2 i američki abrams su superiorniji u odnosu na sovjetske tenkove kao što su T-72. Oni će obezbediti ukrajinskim snagama više zaštite, brzine i preciznosti. Međutim, zapadni moderni tenkovi nisu čudesna oružja koja mogu potpuno da prokrenu situaciju na terenu sami po sebi. Bitno je i ono što dolazi uz njih", navodi Džonatan Bil, saradnik za odbranu BBC.

U prethodnim nedeljama, došlo je do velike promene kada je reč o vrsti naoružanja koja se dostavlja Ukrajini - uključujući stotine naprednih borbenih vozila, sisteme artiljerije i municiju. Sve to zajedno, predstavlja vojnu opremu koja bi mogla da pomogne u proboju ruskih linija i u ukrajinskoj kontraofanzivi.  

"Ukoliko ukrajinske trupe budu dobro obučene, i ako oružje stigne na vreme, to može da predstavlja ključne elemente za prolećnu ofanzivu. Ono što nedostaje za ofanzivne operacije je sila iz vazduha", rekao je on.

Ukrajina zahteva nove borbene avione od Zapada još od kada je rat počeo, ali do sada nijedan nije isporučen.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Toni_Skoplje

26.01.2023 02:36

Sve ce to Vojska RF da samelje kao kao puding.

Evropa