Evropa

Francuska od Irana traži da hitno pusti na slobodu francusko-irskog državljanina Bernara Felana

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

17:35

Francuska od Irana traži da hitno pusti na slobodu francusko-irskog državljanina Bernara Felana
Francuska od Irana traži da hitno pusti na slobodu francusko-irskog državljanina Bernara Felana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske zatražilo je danas od Irana da odmah pusti na slobodu francusko-irskog državljanina Bernara Felana, kome je, prema tvrdnjama Pariza, uskraćena hitna lekarska pomoć.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog krhkosti njegovog zdravlja", izjavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Francuske An-Kler Ležandr na današnjoj konferenciji za novinare, tražeći da Felan i još šest francuskih zatočenika u Iranu budu pušteni na slobodu, prenosi Rojters.

Felan (64), turistički konsultant uhapšen je početkom oktobra kada su antivladini protesti, izazvani smrću mlade Kurdkinje Mahse Amin u policijskom pritvoru, počeli da se šire Iranom.

Odnosi između Pariza i Teherana su se pogoršali poslednjih meseci. Teheran drži u zatočeništvu sedam francuskih državljana, a Pariz smatra da su u pitanju proizvoljna hapšenja koja mogu da se uporede sa uzimanjem talaca.

Poslednjih godina su iranske Revolucionarne garde zatočile desetine stranaca i ljudi sa dvojnim državljanstvom, većinom pod optužbom za špijunažu.

U ovom trenutku se procenjuje da je u Iranu pritvoreno oko 40 Evropljana.


 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

26.01.2023 19:21

Ајде а нека музичка жеља? Да им Иран нешто отпева? Нисум чуо да су тако били забринути за угрожено здравље Асанжа који труне по казаматима британске диктатуре.

Evropa