Fokus

Teheran upozorio EU da ne stavlja iransku Revolucionarnu gardu na listu terorističkih organizacija

Komentari

Autor: Tajug

19/01/2023

-

12:13

Teheran upozorio EU da ne stavlja iransku Revolucionarnu gardu na listu terorističkih organizacija
Tanjug/AP/Lee Jin-man - Copyright Tanjug/AP/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Teheran je danas upozorio Evropsku uniju da će "pucati sebi u nogu" ukoliko stavi iransku Revolucionarnu gardu na listu terorističkih organizacija, poručio je ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan šefu diplomatije Evropske unije Žozepu Borelju.

"Nekoliko puta smo rekli da je Revolucionarna garda zvanična i suverena organizacija čija je uloga centralna u garantovanju iranske bezbednosti. Koraci o kojima se priča u Evropskom parlamentu, a to je da se Garda stavi na listu terorističkih organizacija, bio bi pucanj Evrope u svoju nogu", dodao je iranski ministar spoljnih poslova, preneo je Rojters.

U sredu, Evropski parlament pozvao je EU da stavi Gardu na listu terorističkih organizacija, okrivljujući ih za represiju nad demonstrantima u Iranu i snabdevanje Rusije dronovima za rat u Ukrajini.

Demonstracije u Iranu počele su u septembru, nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini (22) u policijskom pritvoru.

Evropski parlament je nazvao nasilje bezbednosnih snaga Irana nad demonstrantima "brutalnim", a deo tih snaga je i Revolucionarna garda.

"Neophodno je da postoji obostrano poštovanje po pitanju bezbednosti u svetu diplomatije i da se poveća međusobno poverenje, umesto da se poseže za pretnja i neprijateljskim akcijama. Ukoliko stave Gardu na listu terorista, Iran će preduzeti recipročne mere", rekao je Amirabdolahijan.

Iran i svetske sile, među kojima su članice EU, Francuska i Nemačka, pregovarale su od 2021. godine o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ali su pregovori zapali u ćorskokak od septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet