Evropa

Konzervativni i krajnje desničarski lideri u Španiji optuženi za vređanje muslimana

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2023

-

17:31

Konzervativni i krajnje desničarski lideri u Španiji optuženi za vređanje muslimana
Tanjug/AP/Juan Carlos Toro - Copyright Tanjug/AP/Juan Carlos Toro

veličina teksta

Aa Aa

Konzervativni i krajnje desničarski španski politički lideri optuženi su da su vređali i pokušali da stigmatizuju muslimane i migrante nakon navodnog terorističkog napada islamista na dve crkve u južnom španskom gradu Alhesirasu, u kojima je stradao crkvenjak, a četiri osobe su povređene, objavio je Gardijan. 

Napadač Marokanac (25) je uhapšen i ostaje u pritvoru. Preliminarni izveštaj sudije koji istražuje incident sugeriše da je ubistvo počinjeno "u terorističke svrhe" i da je u vezi sa "salafističkim džihadizmom".

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je da osumnjičeni do sada nije činio krivična dela, a da je osuđen za nelegalnu migraciju i neregularan boravak u Španiji.

Tanjug/AP/Juan Carlos Toro

 

Zločin su odmah osudile hrišćanske, muslimanske i jevrejske grupe, dok su članovi koalicione španske vlade koju predvode socijalisti osudili reakcije lidera konzervativne Narodne stranke (PP) i krajnje desničarske partije Voks, a osude su stigle i od migrantskih i antirasističkih nevladinih organizacija.

Lider Narodne stranke Alberto Nunjes Fejo rekao je u četvrtak da su hrišćani odavno prestali da ubijaju u ime svoje vere, ali da postoje ljudi koji ubijaju u ime Boga ili u ime religije.

Španska ministarka obrazovanja i portparol Španske socijalističke radničke partije Pilar Alegria je povodom te izjave lidera Narodne stranke napisala na Tviteru: "Ponekad je bolje držati jezik za zubima i izgledati odgovorno nego ovako pričati".

Fejo je kasnije pokušao da pojasni svoje primedbe, insistirajući da nijedna religija ne treba da bude stigmatizovana. 

Tanjug/AP/Juan Carlos Toro

 

"Očigledno je da ono što se dogodilo nema nikakve veze sa religijama; ne možete kriminalizovati nijednu religiju. Fanatizam je jedno, a religija nešto drugo. To je ono što ja mislim. Ali, rekavši to, mislim da se svi možemo saglasiti da uopšte ne postoji problem sa katoličkim terorizmom u svetu. Međutim, postoji problem sa islamskim fundamentalizmom u pojedinim delovima sveta, a takođe i u nekim islamskim zemljama", naveo je Fejo. 

Marokanac naoružan mačetom ušao je u sredu u crkvu San Isidro u andaluzijskom gradu i teško povredio sveštenika pre nego što je otišao u obližnju crkvu Nuestra senjora de la palma gde je ubio crkvenjaka Dijega Valensiju, a u nasilju su povređene još tri osobe. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa