Život

Špankinja Marija Morera najstarija žena na svetu: Rođena dve godine pre početka gradnje Titanika

Komentari

Autor: Fonet

26/01/2023

-

21:46

Špankinja Marija Morera najstarija žena na svetu: Rođena dve godine pre početka gradnje Titanika
Špankinja Marija Morera najstarija žena na svetu: Rođena dve godine pre početka gradnje Titanika - Copyright Guinness World Records

veličina teksta

Aa Aa

Marija Morera, koja je rođena 4. marta 1907. godine, proglašena je najstarijom osobom na svetu u Ginisovoj knjizi rekorda, posle smrti francuske časne sestre Andre u 118. godini.

Morera je provela poslednje 22 godine u staračkom domu u Kataloniji, ali je rođena pre skoro 116 godina u San Francisku, manje od četiri godine nakon što su poletela braća Rajt i dve godine pre nego što je počela gradnja Titanika, prenosi CNN.

Morera je rođena godinu dana nakon što su njeni roditelji emigrirali u SAD, ali su osam godina kasnije odlučili da se vrate u Španiju. Prilikom povratka otac joj je umro na brodu od tuberkoloze, a ona je zbog pada na brodu trajno izgubila sluh na jedno uvo, navodi se u Ginisovoj knjizi rekorda.

Morera je u Barseloni provela Prvi svetski rat, Španski građanski rat i Drugi svetski rat, kao i pandemiju Španske groznice, a smatra se da je najstarija osoba koja je uspela da se oporavi od kovida, kojim se zarazila u maju 2020. Ima troje dece, 11 unuka i 13 praunuka.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najdugovečnija osoba ikada je Francuskinja Žana Luiza Kalman, koja je rođena 21. februara 1875, a živela je 122 godine i 164 dana. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin