Evropa

Najstarija osoba na svetu preminula u Francuskoj: Tvrdila da je tajna njene dugovečnosti u radu

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2023

-

07:45

Najstarija osoba na svetu preminula u Francuskoj: Tvrdila da je tajna njene dugovečnosti u radu
Preminula časna sestra Andre, najstarija osoba na svetu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najstarija osoba na svetu, francuska časna sestra Andre, preminula je nekoliko nedelja pre 119. rođendana u domu za penzionere u Tulonu, javljaju svetski mediji.

Rođena je kao Lusil Randon 11. februara 1904. godine u mestu Ales. Gerontološka istraživačka grupa proglasila je u aprilu 2022. godine sestru Andre za najstariju osobu na svetu nakon smrti Japanke Kane Tanake koja je tada imala 119. godina, prenosi Rojters.

Sestru Andre kao najstariju osobu na svetu je 25. aprila prošle godine ubeležila i Ginisova knjiga rekorda. Tokom 2022. godine bila je zaražena koronavirusom, ali ga je prebolela bez većih problema.

Lusil Randon je uzela ime Andre 1944. godine kada je pristupila katoličkom dobrotvornom redu. Bila je slepa i u invalidskim kolicima i žalila je što je izgubila deo svojih sposobnosti.

Nakon što je proglašena za najstariju osobu na svetu izjavila je da ju je rad održao.

"Kažu da rad ubija, a meni je rad sve vreme pomagao da živim. Radila sam do 108. godine", rekla je sestra Andre.

Španjolka Marija Branjas (115) postala najstarija osoba na svetu

Marija Branjas (115), koja je preživela virus kovid19 pre dve godine, postala je najstarija osoba na svetu nakon što je časna sestra Andre (118) umrla u snu.

Marija je rođena u SAD 1907. godine, ali se sa porodicom preselila u Španiju kada je bila dete, piše britanski list Miror. Živi u staračkom domu, a u intervju za katalonski dnevnik La Vangvardia u oktobru 2019. godine rekla je kako je do svoje 105. godine svirala klavir, čitala novine i radila vežbe svakog jutra.

Direktor doma je tom prilikom izjavio da je dobrog zdravlja za svoje godine, iako je u velikoj meri izgubila sluh i vid i teško se kreće sama.

Marija se udala 1931. godine i u braku imala troje dece, a otkrila je da ima 11 unučadi i 13 praunučadi. 

 

Komentari (0)

Evropa