Evropa

Izabran Dom naroda BiH, dovršen proces formiranja državne vlasti

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2023

-

18:20

Izabran Dom naroda BiH, dovršen proces formiranja državne vlasti
Tanjug/AP/Armin Durgut - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Danas su izabrani preostali hrvatski i bošnjački delegati za Dom naroda Parlamenta BiH, u kojem vladajuće stranke HDZ BiH, SNSD i "osmorka" imaju tesnu većinu, a time je dovršen proces formiranja državne vlasti nakon izbora u oktobru prošle godine.

Iz gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda entiteta Federacije BiH za hrvatski klub državnog Doma naroda izabrana su tri delegata iz HDZ-a BiH, jedan je član HDZ-a 1990 i jedan stranke Za nove generacije (ZNG), prenela je Hina.

U hrvatski klub izabrani su predsednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović, čime je njegova stranka postala parlamentarna na državnom nivou.

U bošnjačkom klubu državnog Doma naroda od pet delegata dva dolaze iz redova Stranke demokratske akcije (SDA) te po jedan iz Stranke za BiH (SBiH), Demokratskog fronta (DF) i stranke Naroda i pravda (NiP).

Ranije je u srpskom klubu Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika osvojio četiri od pet mandata, a jedan je pripao Srpskoj demokratskoj stranci (SDS).

Vladajuća većina koja je ranije ove sedmice izabrala novi saziv Saveta ministara BiH imaće u državnom Domu naroda tesnu većinu od osam izaslasnika. Četiri ima SNSD, tri HDZ BiH, a jedan stranka NiP koja je deo koalicije probošnjačke osmorke. 

Te stranke imaju kvalifikovanu većinu za donošenje svih odluka u državnom Domu naroda, koji je jedan od dva doma uz donji Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Problem bi im mogla stvarati SDA koja zajedno sa bliskim DF-om Željka Komšića i Strankom za BiH mogu bojkotovati održavanje sednica tog doma. U državnom Domu naroda SDP BiH nema nijednog delegata.

Komentari (0)

Evropa