Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da ima stradalih u ruskom napadu na Herson, Šolc: Neće biti slanja aviona Kijevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2023

-

08:17

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da ima stradalih u ruskom napadu na Herson, Šolc: Neće biti slanja aviona Kijevu
RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da ima stradalih u ruskom napadu na Herson, Šolc: Neće biti slanja aviona Kijevu - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Kateryna Klochko, Efrem Lukatsky, Daniel Cole, Roman Hrytsyna

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 340. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da je situacija na frontu i dalje teška. Najteže bitke vode se na istoku zemlje. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su najmanje tri osobe povređene u ruskom napadu na istoku zemlje u kojem su oštećene i stambene zgrade, dok s druge strane Rusija optužuje Ukrajinu za napad na bolnicu u regionu Luganska. 

Ključni događaji:

  • Ukrajinci tvrde da su Rusi napali bolnicu u Hersonu, izveštji govore o troje mrtvih
  • Šolc: Neće biti slanja aviona Kijevu
  • Ukrajina će posle rata još dugo rešavati problem mina
  • Zelenski uveo sankcije za još 182 firme i troje pojedinaca
  • Podoljak: Ubrzano pregovaramo o nabavci aviona i raketa dugog dometa
  • Regionalni guverner saopštio da su poginule tri osobe u ruskom napadu u kojem je oštećeno i stambeno naselje na istoku zemlje
  • Rajnmetal: Spremni smo da povećamo proizvodnju tenkovske municije
  • Fon der Lajen: Ukrajina ima bezuslovnu podršku EU

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.09 Ukrajinska vojska: Rusija granatirala stambane četvrti u Hersonu

Ruske snage granatirale su stambene četvrti Hersona, gde je prijavljeno više žrtava, objavila je na Telegramu oblasna uprava ukrajinske vojske, prenosi Ukrinform.

Kako se navodi, među pogođenim objektima je i lokalna bolnica u kojoj je povređena medicinska sestra.

20.53 Zelenski: Veoma teška situacija u Donjecku, potrebno novo oružje

Ukrajina se suočava sa "veoma teškom" situacijom u istočnom regionu Donjecka i potrebna nam je brža isporuka oružja i nove vrste naoružanja kako bismo izdržali ruske napade, rekao je predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Rojters.

"Situacija je veoma teška. Bahmut, Ugledar i drugi delovi u Donjeckoj oblasti - ruski napadi su stalni", rekao je Zelenski u video-obraćanju.

Ističe da Rusija želi da se rat oduži i da se ukrajinske snage iscrpe.

"Dakle, moramo da učinimo vreme našim oružjem. Moramo da ubrzamo događaje, ubrzamo snabdevanje i moraju se otvoriti nove opcije naoružanja za Ukrajinu", kaže Zelenski.

 

 

20.45 Ukrajinske tenkovske posade stigle u Veliku Britaniju na obuku

Tenkovske posade iz Ukrajine stigle su u Veliku Britaniju kako bi započele obuku za nastavak borbe protiv Rusije, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane, samo nekoliko dana nakon što su Britanija i druge zemlje NATO obećale Ukrajini više od 130 tenkova.

"Velika Britanija će Ukrajini obezbediti tenkove Čelendžer 2 zajedno sa partnerskim zemljama iz sveta, čime ćemo pokazati snagu međunarodne podrške Ukrajini“, objavilo je ministarstvo na Tviteru 29. januara, prenosi Gardijan.

 

 

20.40 Vlasti koje je imenovala Moskva: U Zaporožju ubijena četiri civila

Ukrajinske trupe granatirale su most preko reke Moločne u regionu Zaporožja iz višecevnih raketnih bacača HIMARS, a prijavljene su četiri žrtve među civilima, izjavio je danas zvaničnik proruskih vlasti Vladimir Rogov na svom Telegram kanalu, a prenosi TASS.

Najmanje četiri osobe su poginule, a pet je ranjeno u ukrajinskom napadu na železnički most u selu Svetlodolinskoe u Zaporoškoj oblasti, saopštio je danas proruski vršilac dužnosti guvernera regiona Jevgenij Balicki.

19.41 Vrhovni lama Kalmikije proglašen za stranog agenta u Rusiji, podnosi ostavku

Počasni predstavnik Dalaj Lame u Rusiji, zemljama Zajednice nezavisnih država (ZND) i Mongoliji, Telo Tulku Rinpoče, koga je Ministarstvo pravde Rusije prethodno uvrstilo u registar stranih agenata, odlučio je da napusti funkciju vrhovnog lame Kalmikije, autonomne republike u sastavu Rusije.

Rinpoče je rekao da je služio „narodu Kalmika i budistima širom Rusije“, navodi se u saopštenju objavljenom u 28. januara na sajtu Centralnog hurula Kalmikije, prenose RIA Novosti.

''U trenutnoj situaciji, smatram celishodnim da se sva ovlašćenja u vezi sa položajem vrhovnog lame Republike Kalmikije prenesu na aktuelnog rektora Centralizovane verske organizacije Kalmičkog centralnog budističkog manastira Geden, Gešea Tendžina Čojdaka", rekao je Rinpoče.  Ministarstvo pravde Rusije je 27. januara uvrstilo Rinpočea na prošireni spisak stranih agenata, konstatujući da se "izjašnjavao protiv specijalne vojne operacije u Ukrajini i otvoreno govorio u prilog Ukrajini".

Rinpoče je državljanin SAD koji živi van Rusije, zaključuje se u saopštenju Ministarstva pravde Rusije.

 

AP/Yuri Tutov

 

19.14 Šolc: Neće biti slanja aviona Kijevu

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je danas da Ukrajini neće biti isporučeni borbeni avioni koje traži i upozorio da ne sme doći do rata u nadmetanju za oružje. U intervjuu nemačkom listu "Tagešpigl" Šolc je rekao da će u narednom periodu biti usredsređen na isporuku tenkova "leopard" Ukrajini, preneo je BBC.

"Činjenica je da smo tek doneli odluku o slanju tenkova, zbog čega mi deluje neozbiljno da se u Nemačkoj već pokreće nova debata o slanju oružja u Ukrajinu", kazao je Šolc.

17.30 Ukrajinci tvrde da su Rusi napali bolnicu u Hersonu

Tri osobe su poginule, a pet ih je povređeno nakon ruskog granatiranja Hersona, tvrde lokalne vlasti. Regionalna vojna uprava Hersona objavila je na svom Telegram kanalu da su ruske snage gađale bolnicu, školu, autobusnu stanicu, poštu, banku i stambene zgrade.

Rečeno je da je bilo osam žrtava, troje mrtvih i petero povređenih.

Među povređenima je medicinska sestra koja je radila u regionalnoj bolnici, rekao je Juri Sobolevskij, zamenik čelnika Regionalnog veća Hersona.

 

 

14.53 Ukrajina će posle rata još dugo rešavati problem mina

Posle skoro godine krvavog sukoba, teritorija Ukrajine je preplavljena minama, što je smrtonosna pretnja civilima koja će postojati još dugo nakon završetka rata, prenosi Skaj njuz. Procenjuje se da je više od 40 odsto zemlje minirano, čime je Ukrajina trenutno zemlja sa najviše mina na svetu, navodi britanska televizija.

Novooslobođeni gradovi još dugo će predstavljati opasnost ,nakon što su poslednje ruske snage budu proterane, a ukrajinski branioci počeli da otkrivaju žice i nagazne mine, spremne da eksplodiraju.

"Kontaminacija je ogromna. To nije čak ni za poređenje, rekla bih, sa Sirijom ili Avganistanom. Zaista je ogromna", rekla je Katerina Templeton iz Savetodavne grupe za mine.

12.12 Šolc: Neophodno nastaviti razgovore sa Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je neophodno nastaviti telefonske razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ton takvih razgovora „nije nepristojan“, uprkos „apsolutno drugačijim“ pogledima na situaciju, ocenio je nemački kancelar, prenosi TASS.

''Ponovo ću telefonom razgovarati sa Putinom jer je neophodno da razgovaramo jedni sa drugima'', rekao je Šolc.

profimedia

 

10.31 Bauer: NATO spreman za direktan sukob ako Rusija napadne zemlju članicu

Predsednik vojnog komiteta NATO Rob Bauer izjavio je da je Alijansa spremna za direktan sukob sa Rusijom, preneo je danas TASS deo intervjua koji je Bauer dao za portugalsku televiziju RTP.

Bauer je naveo da će NATO odgovoriti samo ako Rusija pređe "crvenu liniju" tako što će izvršiti invaziju na neku od zemalja članica Alijanse. Bauer je istakao da NATO mora bolje da se uvežba, jer Rusija, kako je naveo, još ima inicijativu. '

"Činjenica da vaš neprijatelj ima bolje oružje nije njegov problem, već vaš'' ocenio je Bauer. On je rekao da bi uvođenje ''ratne ekonomije u mirnodopsko vreme'', bio veoma težak proces.

09.50 Zelenski uveo sankcije za još 182 firme i troje pojedinaca

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uveo je danas sankcije za 185 kompanija i pojedinaca za koje se veruje da su povezani sa režimom u Moskvi.

Zelenski je naveo da će firme i biznismeni koji železnicom prevoze osoblje i vojnu opremu ''u ime države agresora'' biti kažnjeni, kao i da će zaplenjena imovina biti korišćena u odbrani Ukrajine, prenosi Gardijan.

08.13 Ukrajinci pokušavaju da zadrže Bahmut

Ukrajinske oružane snage izvestile su u subotu da je Rusija usmerila svoju artiljerijsku vatru na 40 naselja u blizini Bahmuta, grada u istočnoj Donjeckoj oblasti koji je bio u središtu nekih od najintenzivnijih borbi poslednjih meseci. Vojni izvori kažu da se ukrajinske snage sada bore da zadrže grad, nakon povlačenja ukrajinske vojske iz obližnjeg grada Soledara prošle nedelje. 

"Rusi uništavaju sve što se može koristiti kao zaklon. Ukrajinske snage nemaju dovoljno artiljerije", rekao je jedan izvor, prenosi Gardijan.

08.09 Rusija neće da razgovara o produžetku ribarskog sporazuma s Japanom

Rusija neće obaviti godišnji razgovor sa Japanom o obnavljanju sporazuma, koji dozvoljava japanskim ribarima da rade u blizini spornih ostrva severno od Japana, zbog toga što je ta zemlja preduzela antiruske mere, preneo je danas Rojters.

Sporna ostrva nalaze se u blizini severnog japanskog ostrva Hokaida, koja u Rusiji nazivaju Kurili, a u Japanu Severne teritorije, predmet su spora između dve države decenijama unazad, navodi britanska agencija.

''U kontekstu antiruskih mera koje je preduzela japanska vlada, ruska strana je obavestila Tokio da se ne slaže sa održavanjem međuvladinih konsultacija o produžetku sporazuma'', saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Japan, koji smatraju glavnim saveznikom SAD u Aziji, nedugo nakon početka rata u Ukrajini uveo je sankcije desetinama ruskih državljana i organizacija, a ranije ove sedmice pooštrila je sankcije kao odgovor na ruske vazdušne napade na gradove u Ukrajini, prenosi Rojters.

08.07 Blaščak: U Poljskoj prošle godine regrutovan rekordan broj vojnika

Poljski ministar odbrane Marius Blaščak rekao je da su oružane snage te zemlje prošle godine regrutovale najveći broj vojnika otkako je okončala regrutaciju 2008. godine, jer je ruski napad na Ukrajinu izazvao veći interes za odbranu domovine.

Kako je rekao, tokom 2022. godine Poljska je regrutovala više od 13.500 profesionalnih vojnika, prenose poljski mediji. Ističe da je to oko osam odsto ukupnih poljskih oružanih snaga, koje broje 164.000 vojnika.

EPA-EFE/TOMS KALNINS

 

08.00 Regionalni guverner: Tri osobe poginule u ruskom napadu na istoku zemlje

U ruskom udaru poginule su tri osobe u ukrajinskom gradu Kostjantinjivki koji se nalazi na istoku zemlje, piše Gardijan pozivajući se na regionalnog Pavla Kirilenka. Rojters navodi da su u napadu oštećene četiri stambene zgrade i jedan hotel, a da je povređeno još 14 osoba.

Guverner Kirilenko se oglasio na Telegramu gde je rekao da se spasioci i policajci uveliko nalaze na mestu nesreće kako bi pomogli povređenima. Gardijan prenosi izjavu rednice u jednoj fabrici u ovom gradu Irine Malceve (42) koja je rekla da je osetila snažnu eksploziju u trenutku dok se nalazila u dnevnoj sobi. 

07.32 Podoljak: Ubrzano pregovaramo o nabavci aviona i raketa dugog dometa

Kijev i njegovi zapadni saveznici "ubrzano pregovaraju" o mogućnosti opremanja raketama dugog dometa i vojnim avionima, rekao je jedan od najvišeg pomoćnika ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak.

Savetnik Vladimira Zelenskog, rekao je saveznici Ukrajine na zapadu "razumeju kako se rat razvija" i potrebu da se isporuče avioni koji bi mogli da obezbede pokriće za oklopna borbena vozila koje su SAD i Nemačka obećale.

07.16 Fon der Lajen: Ukrajina ima bezuslovnu podršku EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je uoči samita EU-Ukrajina koji se održava naredne sedmice da Ukrajina ima bezuslovnu podršku evropskog bloka i da mora da pobedi ruske snage kako bi odbranila evropske vrednosti.

"Mi stojimo na strani Ukrajine bez ikakvih 'ako i ali'", istakla je Fon der Lajen u govoru na skupu njene demohrišćanske partije CDU, u Dizeldorfu, u Nemačkoj, preneo je Rojters.

07.05 Rajnmetal: Spremni smo da povećamo proizvodnju tenkovske municije

Izvršni direktor kompanije za proizvodnju oružja "Rajnmetal" Armin Paperger, rekao je da je ta kompanija spremna da u velikoj meri poveća proizvodnju tenkovske i artiljerijske municije kako bi zadovoljila veliku potražnju u Ukrajini i u zemljama zapadne evrope i kako bi započela proizvodnju municije za višecevne bacače raketa tipa HIMARS.

Komentari (0)

Evropa