Evropa

Ko će na crtu Erdoganu: Turska pred izborima velikog uloga, glavnom rivalu zbog reči "idioti" preti kazna koja menja sve

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FT, DW

30/01/2023

-

20:03

Ko će na crtu Erdoganu: Turska pred izborima velikog uloga, glavnom rivalu zbog reči "idioti" preti kazna koja menja sve
Ekrem Imamoglu - Copyright AP/Khalil Hamra

veličina teksta

Aa Aa

Do pre par godina Ekrem Imamoglu bio je malo poznat van Istanbula, a sada se smatra najozbiljnijim suparnikom Redžepa Tajipa Erdogana na predsedničkim izborima u maju - samo ako pre toga ne bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Sve do 2019. godine, mali broj ljudi u Turskoj znao je za Imamoglua. Bio je načelnik jednog od okruga "Grada na dva kontinenta", a onda je Republikanska narodna stranka (CHP) odlučila da ga kandiduje za gradonačelnika.

Na izborima za čoveka na čelnoj poziciji Istanbula, Imamoglu je prvo pobedio u martu 2019. godine sa 13.000 glasova prednosti, ali su ti izbori poništeni nakon što se žalila upravo Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP). 

Na ponovljenim izborima, birači su bili još jasniji - Imamoglu je pobedio sa razlikom većom od 750.000 glasova.

Jedan od najjačih opozicionih kandidata koji bi mogao da poljulja Erdoganovu vlast, međutim, u decembru prošle godine osuđen je na kaznu zatvora upravo zbog istanbulskih izbora - on je, naime, rekao da su oni koji su poništili izbore "idioti", pa je sud to okvalifikovao kao "vređanje službenih lica".

Njegova kazna trebalo bi da traje dve godine i sedam meseci zatvora, a drugostepeni sud tek treba da odluči da li će Imamoglu zaista i biti osuđen. 

Ukoliko se to desi, on neće morati direktno u zatvor (turski zakon predviđa ovu mogućnost ako je kazna kraća od tri godine), ali će sasvim sigurno prestati da bude gradonačelnik Istanbula i imaće zabranu bavljenja politikom.

Od menadžera restorana do gradonačelnika Istanbula

Ekrem Imamoglu rođen je 1970. godine, studirao je na Kipru i u Istanbulu, gde je najzad i stekao diplomu iz oblasti poslovne administracije. 

U njegovoj biografiji zabeleženo je i to da je, pre upliva u politiku, vodio jedan istanbulski restoran kao i porodičnu građevinsku firmu, a u kratkom periodu od 2002. do 2003. godine bio je član upravnog odbora Trabzonspora, fudbalskog kluba iz grada blizu mesta gde je rođen. 

Nakon inicijalnog uspeha na lokalnim izborima u 2019. godine, aktuelni gradonačelnik Istanbula pokazao je da je ipak i dalje moguće pobediti AKP, pa ga zato turski građani u mnogim anketama vide i kao potencijalnog naslednika Erdogana na mestu predsednika Turske.

AP/Lefteris Pitarakis

 

Ipak, bilo je i određenih kritika na Imamogluov račun - kada je delove Istanbula 2019. godine pogodila katastrofalna poplava, političar nije odlučio da prekine letovanje, a kada je zemljotres pogodio istočni turski grad Elazig 2020. godine, najpre je posetio taj grad kao i mnogi drugi političari, ali je potom otputovao na skijanje, podseća list DW.

Gradonačelnik Istanbula tada se branio komentarom da "svako ima pravo da provede dva dana na skijanju sa svojom decom".

Imamoglu ne želi samo da bude zapažen u svojoj zemlji, već i na međunarodnom planu, pa njegov tim vodi naloge na engleskom jeziku na Tviteru i Instagramu, gde se povremeno mogu videti fotografije poseta stranih predstavnika, dodaje nemački list.

Podrška ne jenjava uprkos presudi

Predsednički izbori u Turskoj biće najteži za Erdogana otkako je na vlasti, piše list FT, dodajući da na kompleksnu situaciju u zemlji utiču velika inflacija, rastuće siromaštvo i odnos predsednika prema političkim protivnicima. Imamoglu dobija sve veću podršku raznovrsnog spektra birača, uključujući Kurde, sekularne struje ali i konzervativce kojima se ne sviđa kako deluje AKP.

"Ovi izbori baziraće se pre svega na ekonomskim pitanjima, ali presuda protiv Imamoglua ima potencijal da ih pretvori u sukob Davida i Golijata, što bi moglo dodatno da ojača Imamogluovu poziciju", rekao je Emre Peker, direktor za Evropu u "Evroazija grupi". 

Sam Imamoglu nijednog trenutka nije rekao da će biti kandidat na predsedničkim izborima, ali njegove pristalice svejedno kažu da je zabrana turskog suda koja trenutno lebdi nad Imamogluom zapravo pokušaj Erdogana da unapred "onesposobi" bilo kog potencijalnog rivala. 

Takođe, oni koji podržavaju Imamoglua smatraju i da bi ovo moglo da se "obije o glavu" aktuelnom predsedniku zemlje, pa bi razljućeni birači svejedno mogli da daju veću podršku opoziciji, bilo da je Imamoglu kandidat ili ne, a on sam predviđa kraj aktuelne vlasti.

"Napadaju demokratiju, doslovno ograničavajući ljudima pravo na izbor. Glasači će odgovoriti na ovo poniženje kada dođu izbori, i aktuelna vlada pretrpeće težak poraz", rekao je Imamoglu za FT.

AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Uprkos onima koji smatraju da ima uticaja na kaznu koju je turski sud izrekao Imamogluu, aktuelni predsednik zemlje negira bilo kakvu odgovornost.

"Niko ne može da dovede u pitanje posvećenost demokratiji i legitimnim političkim metodama", rekao je Erdogan, usput optužujući opozicione rivale da "koriste presudu protiv Imamoglua kako bi skupljali političke poene".

Nedavno istraživanje koje je sproveo "MetroPoll" pokazuje da bi Imamoglu, uprkos presudi, i dalje mogao da mobedi Erdogana i da mu popularnost nije opala. 

Međutim, problem bi mogao da bude u tome što šest opozicionih partija, koje su se ujedinile pred izbore, i dalje ne imenuju zajedničkog kandidata koji bi parirao Erdoganu - ukoliko to ne bude Imamoglu, najverovatnije će zajednički kandidat biti Kemal Kiličdaroglu, lider stranke CHP.

Sličnosti među rivalima

Pored toga što se smatra da ima najveće šanse za pobedu protiv Erdogana, Imamoglu i aktuelni predsednik Turske imaju nekoliko zajedničkih stavki u svojim biografijama - od ljubavi prema fudbalu do suočavanja sa sudom.

Erdogan je, naime, došao na mesto gradonačelnika Istanbula 1994. godine i tako postao poznat širim narodnim masama. 

Morao je, međutim, da napusti ovu poziciju i bilo mu je zabranjeno da se bavi politikom 1998. godine zbog presude da "podstiče religijsku mržnju". Razlog su bili stihovi jedne pesme koju je Erdogan recitovao javno u decembru 1997, a koje je tadašnji sud našao za sporne.

AP/Khalil Hamra

Ekrem Imamoglu na demonstracijama nakon presude

Erdogan je tada proveo četiri meseca u zatvoru, ali je, podseća FT, percepcija da je nepravedno osuđen pokrenula veliki broj birača da četiri godine kasnije pruži na opštim izborima veliku podršku njegovoj stranci.

Pre nešto više od mesec dana, na dan kada je turski sud izrekao prvostepenu presudu protiv Imamoglua, njegove pristalice izašle su na proteste. 

Na demonstracijama se pojavio i sam Imamoglu, koji je tom prilikom citirao Erdoganove reči kada je bio osuđen pre pre 25 godina: "Jednoga dana pravda će doći, a oni koji su koristili sudstvo u političke svrhe će shvatiti da je i njima potrebna".

Komentari (0)

Evropa