Fokus

Gradonačelnik Istanbula osuđen na zatvorsku kaznu, on tvrdi da je presuda politička i protivzakonita

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2022

-

18:23

Gradonačelnik Istanbula osuđen na zatvorsku kaznu, on tvrdi da je presuda politička i protivzakonita
Ekrem Imamoglu - Copyright AP/Lefteris Pitarakis

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu izjavio je danas da je zatvorska kazna koju mu je izrekao turski sud politička i protivzakonita. Turski sud osudio je danas Imamoglua na više od dve godine zatvora i zabranio mu je da obavlja političke funkcije zbog navodnih uvreda upućenih članovima državne izborne komisije.

Imamoglu je viđen kao snažan protivkandidat turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na predsedničkim izborima sledeće godine, podseća Rojters.

On, inače, ima pravo žalbe na presudu. Imamogluu, koji je član glavne opozicione Republikanske narodne Partiji (CHP), suđeno je zbog govora iz 2019. nakon  poništavanja rezultata lokalnih izbora u Istanbulu, u kojem je naveo da poništavanje legalnih izbora predstavlja "budalaštinu".

Optužba je predviđala maksimalnu kaznu zatvora od četiri godine, a u tužbi se navodi da je Imamoglu naneo tom izjavom uvredu članovima državne izborne komisije.

Pobeda Imamoglua u martu 2019. na izborima za gradonačelnika Istanbula poništena je nakon što je Partija pravde i razvoja turskog predsednika Erdogana prijavila nepravilnosti tokom održavanja tih izbora, a na ponovljenim izborima u junu ponovo je pobedio Imamoglu.
 

Komentari (0)

Svet